Hlavní navigace

Souhrn událostí za měsíc červenec

8. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Rozhodl jsem se udělat souhrn zajímavých událostí jak ze světa softwaru, tak z různých linuxových distribucí. Červenec byl na události bohatý. Vyšlo nové KDE, připravuje se nové openSUSE a ext4 dělá první krůčky. Ubuntu pracuje na nové verzi a Debian Lenny se přesunuje z unstable do testingu.

Software

KDE

Prostředí KDE mělo poslední přibližně rok velmi těžkou úlohu. Odkládané vydání nového KDE 4 nakonec nepřineslo všechny novinky, které mělo, a oproti staré verzi mu mnoho funkcí chybělo. Také kvůli tomu se o KDE 4.1, které v červenci vyšlo, říká, že má přesně to, co mělo mít KDE 4.0.

KDE se také začalo více prosazovat na operačním systému Windows. Každá další verze KDE pro Windows obsahuje čím dál více KDE programů. Vše je bohužel zatím nestabilní a na použitelnou verzi si budeme muset ještě chvíli počkat.

Ext4

Velkou událostí pro tento souborový systém bylo, že jeden z hlavních vývojářů nasadil ext4 na svůj notebook. I když píše, že narazil na jeden bug a že bude svoje data teď více zálohovat, vypadá to, že se vydání stabilní verze ext4 dočkáme vcelku brzo. V tomto měsíci začaly vycházet na rootu články o souborových systémech a v jednom z nich se ext4 podrobně rozebírá.

Distribuce

Ubuntu

Ubuntu informuje o vývoji své uživatele každý týden v Ubuntu Weekly Newsletterech (UWN). První týden spatřilo světlo světa Ubuntu 8.04.1 LTS. Jedná se o verzi, která obsahuje zatím všechny do té doby vydané aktualizace. V tomto týdnu byla také oznámena druhá alpha verze Ubuntu Intrepid Ibex.

Druhý týden byla podle ohlášení vydána druhá alpha verze Intrepid Ibex čtyř hlavních Ubuntu větví. Těmi jsou Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu. Třetí týden se objevil stý UWN. Ten vychází již 2 roky a informuje uživatele o novinkách z různých oblastí kolem Ubuntu. Rozhodně byste si neměli nechat ujít podcast s Markem Shuttleworthem o tom, co UWN znamená pro komunitu nebo co by v něm rád vylepšil.

UWN s číslem 101 k nám přichází s novinkami kolem třetí alpha verze Intrepid Ibex. Tato, stejně jako ostatní alpha verze, přináší nové verze programů a opravuje spousty bugů. Změny v Intrepid Ibex mají zabalené něco málo pod 1 MB. UWN také upozorňuje, že zájemci o lovení bugů jsou vítáni na Global Bug Jam, který se koná o víkendu 8. až 10. srpna.

Debian

Debian je tu s námi již skoro 15 let. Narozeniny slaví 16. srpna, v tento den se koná Debian Day 2008. Po celé planetě se budou pořádat srazy a installfesty. Na debian wiki je dokonce návod jak zorganizovat tento den ve vašem městě. Také se tam nalézá seznam měst, kde se bude Debian Day slavit.

Joey Hess oznámil novou vlastnost v Debian-installeru. Nově teď může načítat externí firmware. Některé ovladače potřebují načítat binární „bloby“ pro správnou funkci zařízení. Díky této nové vlastnosti Debian odhalí při instalaci více hardwaru. Většinou se jedná o uzavřené části ovladače, převážně WiFi karty.

Debian 5.0 Lenny se blíží a zmrazilo se přecházení balíčků z unstable repozitáře do testing. Pracuje se na opravě bugů a stabilizaci všech balíčků. Luk Claes, který zaslal oznámení o stavu „Lennyho“, se trochu bojí o stránky wiki.debian.org, kde stále chybí mnoho informací. Všichni vývojáři různých architektur by měli umístit stav balíčků na tyto stránky.

openSUSE

První týden openSUSE přišlo s novým openSUSE Build Service 1.0. Jedná se o službu, pomocí které mohou vývojáři vytvářet balíčky nejen pro openSUSE. Byla také vydána roadmapa pro openSUSE 11.1. První alpha verze vyšla v červenci, druhou můžeme čekat v srpnu. Od září do listopadu budou vycházet beta verze a nakonec v prosinci vyjde finální verze. Hlavní body soustředění v této verzi budou KDE 4.1, Gnome 2.24, Linux Kernel 2.6.27 a pak spousta malých vylepšení. Na konci měsíce se objevilo liveCD s KDE 4.1 a začíná se uvažovat o tom, jak bude openSUSE 11.1 vypadat.

Gentoo

O červencovém Gentoo Monthly Newsletteru (GMN) jsme již informovali ve zprávičce. Tady se podíváme na události blíže. Tou nejdůležitější je rozhodně vydání nového Gentoo 2008.0, které dlouhou dobu nepřicházelo. Fakt, že na začátku roku nebylo vydané, podporoval teorie o tom, že Gentoo upadá, i když vývoj pokračoval dál. Bohužel se toto vydání neobešlo bez problémů. První problém bylo pouhé přehlédnutí. Obraz instalačního media měl o kousek větší velikost, než byly některé mechaniky schopny zvládnout, a tak se obraz jednoduše nevypálil. Druhý problém se týkal jádra, které se při instalaci špatně nakopírovalo. Samotná instalace proběhla s chybovými hláškami, ale nakonec se dokončila. Po instalaci se do nového systému nedalo nabootovat a pokusy končily chybou.

Archlinux

Archlinux Newsletter (AN) píše o zajímavých věcech, které se za poslední měsíc udály v Archlinuxu. Jednou z nejradostnějších zpráv pro každý projekt jsou jistě noví vývojáři. Archlinux jich během července získal rovných 7. Další velkou novinkou se stalo přidání KDE 4.1 do testing repozitáře. Vývojový tým nazval KDE 4.1 první použitelnou verzí a Archlinux se nakonec stal první distribucí, která měla nové KDE ve stabilním repozitáři (extra).

O Archlinuxu byl na blogu antonywilliams.com napsán post s názvem „Linux guru? V tom případě instaluj Archlinux“. O Archlinuxu se také psalo na Linux.com. V hodnocení dopadl velmi dobře. Podle Mayanka Sharma, který tuto recenzi napsal, mu Archlinux po instalaci naběhl do KDE za méně než 20 vteřin. Také si pochvaluje, že v Archlinuxu se instaluje přesně to, co uživatel chce, a že se používají jednoduché konfigurační soubory. Archlinux tedy dopadl na výbornou.

Cloud 24 - tip 1

Autoři AN také vyzpovídali Pierra Schmitze. Otázky se točí hlavně kolem KDE 4.1. Z rozhovoru se dozvídáme, že Pierre pracuje na PKGBUILDech pro KDE 4.1 od první bety. V další odpovědi říká, že si nemyslí, že by KDE 4.1 mělo v blízké dobře vytlačit z distribuce KDE 3.5. Stále se najde hodně lidí, kteří KDE 3.5 používají.

Stejně jako každý měsíc, i tento se v AN objevilo něco, co se může hodit při práci nejen s Archlinuxem. Jedná se o výběry z blogpostů a článků, které se zabývají užitečnými a zajímavými věcmi. Jedná se o obnovení dat (zvrácení „oops“ momentů) na souborovém systému ext3, návod jak držet systémové logy v paměti dokud se stroj nevypne a nakonec 10 základních triků pro administrátory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.