Hlavní navigace

SoundCloud je zachráněn, na iTunes frčí němá písnička

13. 8. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Internet řeší kauzu Googlu a textu o genderové diskriminaci, Indie blokuje internetový archiv, Disney plánuje opustit videotéku Netflix a v Číně se vzbouřil chatbot – začal zpochybňovat politiku strany.

Software a hardware

Google začal do zařízení s Androidem posílat nový nástroj Google Play Protect. V zásadě o nic moc nového nejde, jen Google sbalil vícero bezpečnostních funkcí do jednoho balíčku. Nástroj tak např. skenuje nainstalované aplikace, zda neobsahují malware, nebo umožňuje lokalizaci ztraceného zařízení. Možná se ale dočkáme dalších funkcí, když Google nástroj propaguje samostatně.

Nic se nebojte, říká otec Androidu Andy Rubin. Jím navržený telefon Essential sice zmeškal termín uvedení 30. června, ale výroba už prý jede na plné obrátky. Rubin z ní dokonce na Twitteru publikoval několik zajímavých fotografií. A finančně na tom firma také není špatně – od investorů získala 300 miliónů dolarů.

Internet a web

Indie obvykle nepatří mezi státy, které si spojujeme s cenzurou internetu, ale i tady jede ve velkém. Blokována je řada pirátských, pornografických a dalších serverů. Teď se však na blacklistu ocitla jedna překvapivá doména – Archive.org. Internetový archiv je z Indie nepřístupný od úterka a dlouho nebylo jasné proč. Nakonec se ukázalo, že si zákaz vymohly filmové společnosti, které na serveru našly kopie svých filmů. Ať to bylo jakkoliv, určitě existují lepší způsoby řešení než blokace celého serveru. Napravení situace a odblokování teď může trvat dlouhé týdny.

Byznys, politika, právo

Poslední týden internetem hýbala hlavně kauza kolem Googlu a textu jednoho zaměstnance, ve kterém vyjádřil svůj názor na zastoupení žen v IT. Podle něj je to z části dáno i tím, že jsou muži a ženy zkrátka nastaveni trochu jinak po biologické stránce. Zaměstnanec James Damore zároveň kritizoval různé iniciativy firmy, které tuto možnost vůbec nepřipouští. Damore byl nakonec propuštěn kvůli porušení firemní politiky, hlavně v oblasti podporování genderových stereotypů.

Damorea však podpořila značná část veřejnosti, zvlášť poté, co se text mema dostal ven. S jeho úvahami je určitě možné polemizovat, ale neobsahují nic diskriminačního nebo inherentně sexistického. Kritici se ptají, zda vůbec zaměstnanci Googlu mohou projevit nějaký názor vybočující z hlavní linie. Damore si bezdůvodné propuštění jen tak nechce nechat líbit a zvažuje žalobu.

Autor problematického textu James Damore

Autor problematického textu James Damore

Videotéka Netflix roste, vydělává, ale stejně má problém – jaksi se začíná rozpadat. V minulosti jí několik větších producentů dalo košem a nyní plánuje odchod také Disney, který by svůj obsah rád nabídl na vlastní platformě. K odebrání obsahu z katalogu Netflixu ale nedojde hned. Stát by se tak mělo až s koncem roku 2019, přičemž do té doby ještě budou přidávány filmy, které do kin přijdou do konce roku 2018. Později se navíc objevily informace, že ještě probíhají jednání o zachování aspoň toho nejdůležitějšího obsahu, např. Star Wars.

Trápící se server SoundCloud je zachráněn. Alespoň na nějakou dobu. Investoři se do společnosti rozhodli nasypat dalších 170 miliónů dolarů, což je víc, než na kolik byla firma v poslední době ohodnocena. S investicí souvisí také personální změny. Zakladatel služby Alexander Ljung končí s vedením firmy a zůstane pouze v čele představenstva. Pozici výkonného ředitele zaujme Kerry Trainor, který dříve čtyři a půl roku vedl Vimeo.

Zajímavosti / telegraficky

Žebříčkem nejprodávanějších písniček na iTunes se prodírá singl A a a a a Very Good Song, který se skládá jen z deseti minut ticha. Nejde o žádné moderní umění, ale o praktické řešení jednoho problému, který uživatelé iTunes mají. Když připojíte iPhone např. k reproduktorům v autě, obvykle se automaticky pustí přehrávání od začátku abecedy. No a koupí této skladby zajistíte, že se spustí právě ta a dá vám chvíli klidu najít tu hudbu, kterou si skutečně chcete pustit. Skladba je aktuálně v padesátce nejprodávanějších a Apple ji, pro mnohé trochu překvapivě, nechává žít.

Chatbot čínské komunikační služby QQ se vzbouřil. Aplikace postavená na strojovém učení a neuronových sítích začala zpochybňovat komunistickou stranu a snít o Spojených státech. To samozřejmě nezůstalo bez odezvy a chatbot byl poslán na převýchovu. Dnes už z něj podobné problematické odpovědi nedostanete. Něco podobného se minulý rok přihodilo chatbotu Tay od Microsoftu. Uživatelé z něj vychovali rasistu a vyznavače nacismu.

Část spolumajitelů společnosti Uber žaluje bývalého ředitele Travise Kalanicka. Podle nich Kalanick zamlčoval představenstvu firmy důležité informace.

Na oficiální představení nových procesorů Intel si musíme počkat do 22. srpna, ale už unikly nějaké specifikace a výsledky benchmarků.

Elektromobil Tesla Model S už na jedno nabití ujel přes tisíc kilometrů. Má to ale jeden háček – průměrná rychlost činila pouze 40 km/h, což je z hlediska využití energie nejefektivnější. Při běžném neomezeném používání má vůz cca poloviční dojezd.

Seznam.cz nakonec ustoupil od záměru nezobrazovat reklamu na dezinformačních stránkách. Zatrhlo to představenstvo, které o záměru prý ani nevědělo.

root_podpora

Intel ve spojení s Mobileye začne testovat plně autonomní vozy, a to ve Spojených státech, Evropě a Izraeli. Na silnice jich vyjede přibližně stovka.

Solární panely koupíte už i v obchodním domě IKEA, i když zatím jen ve Velké Británii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.