Hlavní navigace

Spam je zpět, je ho nejvíc za 7 let, každý desátý obsahuje malware

8. 2. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Každou sekundu je na světě odesláno 3500 nevyžádaných mailů, každý desátý z nich je škodlivý. Spam dnes představuje více než 65 procent veškeré odeslané pošty a hodnoty se tak dostávají na úroveň roku 2010.

Objem rozesílaného spamu opět roste. Po relativně klidných letech se jeho objem zvýšil několikanásobně. Zatímco během roku 2015 se každou sekundu poslalo průměrně 500 spamů, nyní se jich posílá 3500. Ukazuje to alespoň zpráva Cisco 2017 Annual Cybersecurity Report, která potvrzuje informace týmu Cisco Talos ze září 2016.

Objem spamu opět roste

Podle ní je v současnosti jasně vidět snaha útočníků o co nejvyšší zisk. Taktiky kybernetických útočníků se dnes podobají obchodním modelům s cílem maximalizovat zisk. A využívají nejen nových možností, ale spoléhají se i na staré finty, jako je spam, který dnes představuje 65 % všech odeslaných mailů, píše se ve zprávě. Objemově se tak spam dostává na sedm let staré hodnoty z roku 2010.

Mezi 8 a 10 procenty spamu je navíc přímo infikováno malware, útočníci jej přidávají jako přílohu. Tímto způsobem se pak šíří nejrůznější škodlivý kód, na vzestupu je software zobrazující nevyžádané reklamy.

Nebezpečnější nevyžádané reklamy

Škodlivý software zobrazující nevyžádanou reklamu (tzv. adware) je na vzestupu, navíc nebezpečnější než dříve. Kybernetičtí útočníci totiž začali adware využívat jako první krok k infikování systémů pokročilejším typem malwaru. Jedním z příkladů může být malware DNSChanger, který umožní útočníkovi kontrolovat síťový provoz.

DNSChanger se přitom vyskytuje pouze v zařízeních, která již dříve byla infikována adwarem. Jeho škodlivost je nicméně velmi podceňována a výzkumníci zjistili, že v 75 % organizací se adware vyskytuje minimálně na jednom zařízení. Zkoumáno bylo 130 organizací různých velikostí a napříč obory.

Útočníci také využívají častěji internetovou reklamu, prostřednictvím které šíří škodlivý software (tzv. malvertisting). Malvertising totiž umožňuje útočníkům rychle rozšířit počet potenciálních obětí. Při takto rozsáhlé kampani navíc dokážou rychle přepínat mezi jednotlivými servery, které šíří malware. Tímto způsobem snižují riziko svého odhalení. Například prostřednictvím kampaně ShadowGate proběhl útok na miliony uživatelů po celém světě.

Studie dále zkoumala, jaký dopad mají úspěšné kybernetické útoky na tržby nejenom velkých firem, ale i malých a středních podniků. Téměř čtvrtina organizací (22 %), na které byl veden úspěšný útok, ztratily své zákazníky a 40 % z nich přišlo o více než pětinu své zákaznické základny. Podobně se snížily i jejich tržby. Celých 29 % úspěšně napadených organizací zaznamenalo nižší příjmy, 38% z nich pak ztratilo více než 20 % objemu tržeb. Přestože ztráty způsobené kybernetickými útoky jsou významné, naše studie zjistila, že až 44 % bezpečnostních incidentů zůstává ignorováno a dále nevyšetřeno. Důkladná analýza přestálého útoku je přitom nezbytná, aby organizace mohla vylepšit svá bezpečnostní opatření, říká Milan Habrcetl, bezpečnostní expert společnosti Cisco ČR.

Nejrozšířenější exploit kity ustupují, přicházejí nové

Studie zjistila, že nejrozšířenější nástroje pro šíření škodlivého softwaru (tzv. exploit kity) téměř vymizely. Exploit kity Angler, Nuclear, Neutrino a RIG dříve patřily mezi nejpoužívanější. V listopadu 2016 však byl jediným aktivním RIG.

Ústup exploit kitu Angler souvisí se zatčením 50 ruských hackerů na jaře 2016, kteří využívali malware Lurk k útokům na ruské banky. Výzkumníci společnosti Cisco totiž zjistili úzké propojení mezi malwarem Lurk a exploit kitem Angler.

To však neznamená sníženou aktivitu útočníků. Na jejich místo nastupují jiné formy, například Sundown, Sweet Orange a Magnitude. Stejně jako RIG cílí tyto exploit kity na zranitelnosti v Microsoft Internet Exploreru, Flashi a v aplikační platformě Silverlight. 

Spousta různých řešení a cloud

Ze závěrů studie vyplývá, že 55 % organizací používá bezpečnostní řešení více než 5 výrobců, 3 % organizací dokonce uvedly, že mají produkty od více než 50 výrobců. Složitost bezpečnostní architektury však může paradoxně pomoci útočníkům. Ti mají více času a prostoru pro zahájení útoku. Ne všechna řešení jsou totiž kompatibilní a ne všechna zařízení v síti bývají chráněna všemi nainstalovanými bezpečnostními produkty.

UX DAy - tip 2

Organizacím navíc taková situace stěžuje hledání bezpečnostních odborníků, neboť práce s mnoha nástroji výrazně zvyšuje nároky na kvalifikaci lidí. A právě nedostatek odborníků vnímají bezpečnostní ředitelé jako jedno z hlavních omezení pro vybudování kvalitního zabezpečení, uvádí Milan Habrcetl. Ve výzkumu to potvrdilo 25 % dotázaných. Mezi dalšími omezeními byly zmíněny: limitovaný rozpočet (38 %), potíže s kompatibilitou systémů (28 %) a potřebné certifikace (25 %).

Zároveň se zvyšuje množství nasazovaných cloudových aplikací. Počet cloudových aplikací, které zaměstnanci využívají, se za dva roky více než zdesetinásobil. Bezpečnostní tým Cisco CloudLock zkoumal 900 organizací a jejich zaměstnanci používali v říjnu 2014 celkem 20 400 různých cloudových aplikací, zatímco v říjnu 2016 už zhruba 222 000. Více než čtvrtina z nich (27 %) byla vyhodnocena jako vysoce riskantní. Zajištění ochrany v souvislosti s narůstajícím objemem cloudového provozu tak patří mezi hlavní body zájmu bezpečnostních manažerů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.