Hlavní navigace

Názor k článku Spam: situace je vážná od Jan Šimůnek - Velký Bill "pro naše dobro a pohodlí" vše...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2002 10:43

    Jan Šimůnek (neregistrovaný)

    Velký Bill "pro naše dobro a pohodlí" vše propojil, takže je-li v e-mailu HTML kód s javascriptem (v "originál" mikrosoftí modifikaci) tak přes bezpečnostní díry v mikrosoftím čtení HTML a javascriptu uloží data z přílohy na disk jako spustitelný soubor a spustí.

    Stačí otevírat poštu z Netscape, Mozilly nebo nemikrosoftím poštovním klientem, které tato propojení nemají a pro jakékoli akce s diskem explicitně vyžadují potvrzení uživatelem. Takže ta Mozilla se vás zeptá něco ve smyslu: "Mohu uložit soubor virus.exe z přílohy na disk" a pokud jste natolik nepozorný, že odkliknete ANO, tak se ještě objeví hláška "Mohu spustit soubor virus.exe?". A teprve poté, co jste podruhé blbý nebo nesoustředěný, jste na tom stejně jako třebas i velice poučený a soustředěný uživatel Outlooku.

    V Outlooku sice lze vypojit javascript, activeX atd., ale díky "pohodlnému" propojení je to potom odstřeleno ve všech programech. A překopávat vždy, když jdu do pošty a zpět konfiguraci operačního systému (s nutností restartu počítače, protože jinak není jisté, zda bude systém provedené změny akceptovat) je poněkud nepohodlné ...

    Je pravda, že jsou i viry a červy, schopné překonat i nepropojení u Mozilly a Netscape, ale ve většině případů se objeví nějaká hláška.
    Pokud máte dost místa na disku, je vhodné na jiném sektoru (nebo disku) udržovat obraz disku C (oddílu C) a na něm mít jen sysém, žádné programy (stačí zálohovat po každé instalaci programu). Máte-li instalační médium (stačí opět záloha na disku) a startovací disketu, můžete v případě takovéto příhody vcelku bezpečně zmáčknout reset nebo vypínač počítače. Pokud virus smazal tabulku FAT, tak jen uděláte minimální instalaci woken z média a následně na C přelijete zálohu (s výjimkou systémových souborů). Funguje to u W 95-2000, u NT a LX je to asi složitější.
    Některé červy totiž jako první akci smažou tabulku FAT systémového disku, takže v případě resetu nebo restartu počítače se disk tváří jako prázdný, nenaformátovaný.