Hlavní navigace

Speciální linuxové distribuce

13. 4. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minule jsme se v seriálu pro začátečníky bavili o live distribucích. Na závěr jsem zmínil, že existují i některé speciální. Ty jsou na řadě dnes. Potřebujete proměnit svůj počítač v DVD přehrávač, herní konzoli, speciální diagnostický nástroj nebo zálohovací zařízení? Pak můžete využít některou z nich.

Rychlá rekapitulace předchozího článku: Live distribuce ve zkratce znamená, že po vložení média a nastartování počítače můžete provozovat plnohodnotný operační systém. Dříve či později vás jistě napadne, že by se živá linuxová distribuce mohla využít na nějakou jednu specifickou úlohu. Je to hodně praktické například v případě zálohování nebo speciální distribuce určené například k opravám poškozeného operačního systému. Určitě je dobré vědět, že když zapomenete např. administrátorské heslo pro přístup k Microsoft Windows, máte možnost jej přepsat či změnit. Také se hodí, když vytvoříte tzv. kiosek, což bude například jednoúčelový operační systém s možnosti spustit si internetový prohlížeč a nic jiného. Nebo se rádi věnujete multimédiím či si rádi hrajete hry?

Tyto speciální distribuce bych si pro účely tohoto článku dovolil rozdělit na několik kategorií. Nejdříve bych se zmínil o distribucích záchranných, pak multimediálních a nakonec o bezpečnostních.

Záchrannou distribucí nazveme takovou distribuci, která obsahuje nástroje, které vám pomohou obnovit a opravit nějaké problémy s vaším stávajícím operačním systémem. Pořád to funguje a jednoho dne zjistíte, že počítač nejde spustit. Rád zmiňuji distribuci nazvanou SystemRescueCD. Především je zde několik utilit, které vám pomohou s dělením pevného disku (například před instalací operačního systému), obnově omylem smazaných částí disku či změně velikosti oddílů na disku bez ztráty dat. Na tomto CD ještě najdete i několik dalších pomocných prográmků, jako je např. MemTest+, což je nástroj pro testování modulů operační paměti nebo AIDA, který je nástrojem pro detailní prozkoumání počítače a zjištění všemožných hardwarových parametrů počítače, na kterém jej spustíte. Hodí se to v případě, kdy o daném počítači nevíte vůbec nic a potřebujete například stáhnout ovladače zařízení. Velmi zajímavá je i možnost bezpečného mazání obsahu pevného disku dle různých standardů (mimo jiní i dle norem amerických bezpečnostních agentur). Tohle zase využijete, když prodáváte váš starý počítač a nechcete, aby odešla do světa i vaše data. Prosté smazání není příliš bezpečné, data lze obnovit. Vícenásobným přepsáním např. 0 je bezpečný způsob, jak za sebou smazat stopy.

Velmi podobná je distribuce Ultimate Boot CD. Najdete zde utility pro testování procesoru, pamětí a periferií, kopu benchmarků (programů pro zjišťování celkové vyladěnosti PC), diagnostických nástrojů pro pevné disky. Navíc zde najdete nástroje na kopírování disků a zálohování a nesmíme zapomenout na bezpečné mazání obsahu disků. Samozřejmostí jsou nástroje pro práci s všemožnými souborovými systémy a také utility pro „změnu“ administrátorského hesla ve Windows.

Záchranné distribuce nejsou pro úplné začátečníky, kteří o počítačích nic moc neví. Zastavme se spíše u masovějších věcí, jako jsou např. speciální herní distribuce. Jmenujme třeba Freeduc-games. Po spuštění máte k dispozici speciální distribuci obsahující desítky her, které můžete rovnou začít hrát. Asi nepočítejte s nějakými super grafickými hrami, ale určitě vás zabaví. Můžete si zahrát šachy nebo Go a některé plošinovky. Neustálým vývojem také prochází distribuce Linux Console, která obsahuje novější a i náročnější hry. Navíc je k dispozici úložiště, kde najdete i jiné hry, než jsou na CD. Ale to už vyžaduje instalaci na pevný disk.

Z trošku jiného ranku je distribuce AdvanceCD, která je emulátorem klasických herních automatů (to jsou ty, do kterých se hází mince, abyste mohli hrát nějakou hru). Po startu počítače se objeví jen jednoduchá nabídka, stačí si vybrat hru a můžete hrát. Jde to opravdu velmi návykové a dobře se s tím zabavíte. K dispozici je i utilita pro přenos na USB klíčenku. V základu jsou tři hry, ale je možno si stáhnout další a na CD je přidat.

Když se podíváme na multimediální distribuce, neměli bychom zapomenout na distribuci GeeXboX. jedná se o distribuci, která váš počítač promění na HTPC (Home Theatre PC, tedy Domácí PC kino). Můžete pak přehrávat video nebo televizi (pokud máte příslušnou TV kartu) či poslouchat MP3 a navíc poslouchat internetové rádio. Docela dobrou vlastností je fakt, že nutně nepotřebuje nejmodernější počítač, protože základním požadavky na počítač nejsou nijak přemrštěné, standardní počítač ve stáří kolem 5 let vyhovuje. Velmi podobnou distribucí je i Movix.

Poslední kategorií jsou různé distribuce bezpečnostní. Ty umožňují provádět na lokální počítačové síti kontrolu funkčnosti počítačů, zda nejsou napadeny viry, případně zda je možné je nějak napadnout a zda není naše nastavení v nepořádku. Příkladem budiž distribuce BackTrack. Ta je velmi často používána k provádění tzv. průnikových testů. Nastavíte si vaši síť a následně testujete, kde jste ponechali nějakou díru. Máte k dispozici více než 300 utilit.

root_podpora

Úplně nakonec zmíním projekt Linux From Scratch, což je vynikající projekt ve chvíli, kdy se chcete o Linuxu dozvědět opravdu maximum informací. Můžete si opravdu poskládat vaši distribuci dle vaší chuti a potřeby. K dispozici budete mít podrobný popis typu krok za krokem, který ozřejmí, co všechno potřebujete a jak vše spojit do jednoho celku. Pokud projevíte o Linux hlubší zájem, je toto skvělé výchozí místo.

Z předchozího textu je vidět, že speciálních distribucí je velké množství. Vychází to z faktu, že rozsah využití linuxové distribuce je opravdu široký. Tím, jak se dá Linux velmi dobře škálovat a přizpůsobovat, stále více lidí vytváří jakési jednoúčelové distribuce a zjišťuje, že je docela zajímavé je používat. Začátečníkovi prostě dáte médium, ze kterého nastartuje. Představte si, že vytvoříte speciální distribuci s firemní prezentací. Nezajímá vás, jaký systém používá, vy mu „vnutíte“ váš předpřipravený systém.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.