Hlavní navigace

Spouštíme nový web pro webové vývojáře

7. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnešním dnem spouštíme nový web určený především pro webové vývojáře s tématickým názvem „Zdroják“. Ten bude samostatnou sekcí pod křídly Root.cz. Bude mít vlastní články, zprávičky a další obsah. Pro koho je přesně tento web určen? Jaký obsah můžete očekávat? Můžete také nějak přispět k jeho rozvoji?

Zdroják.Root.cz

Dnes spouštíme nový web s výmluvným názvem Zdroják, který je určen především pro webové vývojáře, ale nejen pro ně. Naleznete ho na adrese zdrojak.root.cz. Tématicky bude pokrývat širokou oblast problematiky a tvorby webových stránek a aplikací. Často půjde o témata, která nejsou v českém jazyce příliš dostupná nebo zatím nebyla pro české prostředí zpracována. Vedoucím projektu je Martin Hassman.

Zdroják je primárně určen pro webové vývojáře, kodéry a webdesignéry všech úrovní pokročilosti. Na své si ale přijdou i zájemci o recenze odborných knih, rozhovory se zajímavými osobnostmi. Stranou nezůstanou návody k používání veřejně dostupných API pro tvorbu vlastních aplikací, používání frameworků nebo tvorba a rozšiřování CMS.

Proč server pro webové vývojáře?

Počet lidí zabývajících se vývojem pro web stále roste a v současné době neexistuje dostatečně rozsáhlý a pravidelně aktualizovaný zdroj informací v češtině. Opakovaně jsme potkávali webdesignéry a webové vývojáře, kteří si na absenci takového zdroje stěžovali. Protože se na Root.cz vývojem zabýváme a nevyhýbáme se ani vývoji webů, rozhodli jsme se vytvořit samostatnou sekci, která se na tuto oblast specializuje.

Kdo je Martin Hassman?

Martin Hassman již nějaký čas píše pro Root.cz a má na něm i svůj blog. Absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Pracoval jako webový vývojář a specialista na technologie Mozilla.org. Byl jedním ze zakládajících členů projektu CZilla, který má v České republice na starosti lokalizaci a podporu produktů Mozilla.org, mimo jiné i prohlížeče Firefox. V současné době píše a přednáší o webových technologiích a internetových prohlížečích a je vedoucím nového webu Zdroják.

Pokud se tedy zabýváte vývojem webových technologií a zajímají vás moderní technologie, informace, aktuální trendy, rady, postupy a návody, je Zdroják určen právě vám. Denně na něm naleznete nový článek a aktuality shrnující poslední dění.

Obsahem Zdrojáku budou mimo jiné návodné texty zaměřující se například na novinky z oblasti webových prohlížečů a klientských technologií (HTML, JavaScript, CSS). Psát se bude nejen o stávajících známých technologiích (např. PHP), ale samozřejmě i o aktuálních trendech a novinkách (např. Ruby on Rails).

UX DAy - tip 2

Pište pro Zdroják.Root.cz!

Máte zkušenosti s vývojem webových aplikací? Chcete se podělit o své poznatky, tipy, návody či jiný zajímavý materiál? Staňte se našim autorem a pište pro nás! Přečtěte si, jak pro nás psát a kontaktujte redakci.

Vztah Zdrojáku a Root.cz

Zdroják i Root.cz mají stejné zázemí, ale fungují samostatně (mají samostatné titulní stránky, samostané RSS…). Jelikož by čtenáře Root.cz mohly čas od času zajímat některé články na Zdrojáku, budou se redakcí vybrané články Zdrojáku čas od času zobrazovat i na titulní stránce Roota. Podobně na Zdrojáku najdete vpravo nahoře box s posledními články Root.cz

Rádi bychom poděkovali všem, kdo nám se spuštěním Zdrojáku pomáhali. A čtenářům přejeme, ať se jim na Zdrojáku líbí a najdou na něm časem řadu užitečných témat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.