Hlavní navigace

Názor k článku Squeak: návrat do budoucnosti (8) od anonym - Tak jsem se na to o vikendu dival,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 4. 2004 7:20

    anonymní

    Tak jsem se na to o vikendu dival, celkem me to zaujalo a mel bych par otazek:
    Jestli bych chtel pouzivat aplikace vytvorene ve squeaku, tak by se mely co nejvic podobat nativnim.
    1. Jde nejak obejit model, ze aktivni je jenom to, na co ukazuji mysi? Proste aby sla vysledna aplikace ovladat i bez mysi a standartnima klavesama jako tab,c+tab atd. pripadne, aby mys nevladla vsemu?
    2. Jde pouzit truetype fonty? Asi ano, kdyz je tam balik Balloon-TrueTypeFonts ;-) ale proc je nemuzu vybrat jako systemove fonty?
    2a. Abych pristenemusel otravovat s dotazama, na co kazdy balik slouzi, jsou nekde popisy baliku? pripadne ukazky jejich pouziti?
    3. vyhodit hlasku, ze chybi sources a changes? Odchytit a zrusit hlasku o zavirani okna a ukladani image? Prejmenovat jmeno okna a zmenit ikonku?
    4. je mozne z neho (pripadne v nem) poustet externi programy a odchytavat jejich vystup?
    5. je mozne vysledek potom distribuovat? je nejak urcena licence vysledneho programu?
    6. A na zaver trochu rypava otazka, ale nechtel bych, aby to vyznelo nejak zle, proste jenom chci vedet, kde je ten figl: kdyz je tak jednoduche vytvorit si ty komba a dalsi formularove prvky, proc uz to nekdo neudelal? to plati treba i pro ty fonty, atd. existuje vubec nejaka aplikace, ktera se snazi 'zakryt' to, ze je squeakova a tvari se jako nativni? Kdyz uz je squeak/smalltalk tak stary a vyzkouseny, tak se mi zda trosku divne, ze za X let to v tak snadnem jazyce jeste nikdo neudelal.
    7. A co rychlost? na windows se mi zda start, treba na rozdil od javy, celkem rychly. A zdani rozhoduje ;-) Ale zase mam rychly pocitac, protoze delam s javou, tak aby vubec fungovala ;-) jak je to se startem a rychlosti na pomalych(-lejsich) strojich?

    Vazne si dovedu predstavit pouziti squeaku tam, kde se nehodi java, kvuli pomalosti startu a gui. Pro psani prenositelne klientske aplikace, treba klon windowscommanderu, ktery vypada a funguje stejne na win i na linuxu, uzivatel ani nevi, ze v exaci ma VM, a s fungujicim orezavacem ma cely program treba 2 mb. Ve srovnani s javou: rt.jar=23MB musi se to poustet pomoci prikazu, sere se do toho microsofti vm, o baleni do exe jsem neslysel(ne, ze neexistuje, ale neslysel :-( ). Proste mi vychazi pro squeak jenom same pozitiva a socialni jistoty, tak nevim.
    Musi tam byt nejaka fligna, tak sem s ni!