Hlavní navigace

Názor k článku Squeak: návrat do budoucnosti (11) od Pavel Křivánek - Představte si následující situaci: Jste obrovská mezinárodní firma,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 4. 2004 12:28

    Pavel Křivánek (neregistrovaný)

    Představte si následující situaci: Jste obrovská mezinárodní firma, řekněme třeba IBM. Potřebujete pro sebe vybudovat obrovský informační systém a rozhodujete se, na čem ho postavíte. Dnes máte na výběr tři alternativy, Javu, .Net a Smalltalk. Po čem z toho sáhnete? Hledáte dlouhodobé řešení. Nad Javou a .Netem drží kontrolu vaši největší konkurenti a můžete jen tušit, jak se svými platformami hodlají dále nakládat. Navíc víte, že např. Java vznikla za naprosto jiným účelem, než je budování IS a hlavní motivací jejích autorů bylo, že se nedokázali dohodnout na slušné ceně za licenci Smalltalku. Ať si vyberete cokoliv, víte, že to budete muset svým potřebám silně přizpůsobit. Která platforma je na to nejlépe uzpůsobena? Víte, že budete muset umět najít vývojáře za deset let i více a určitě nechcete, aby v té době byl váš systém postaven na něčem, v čem většina vývojářů odmítá pro archaičnost pracovat, když je k dispozici tak super jazyk, jako je třeba D#. Nebylo by rozumné sáhnout po něčem, co se používá už přes dvacet let jen s minimálními změnami a nikdo necítí potřebu na tom něco do budoucna měnit. Nebo raději sáhnete po něčem, o čem se jednou za čas někdo rozhodne, že by nebylo špatné do toho přidat třeba šablony, protože je to prima věc. Co si takhle koupit licenci Smalltalku a třeba si k němu udělat i vlastní VM? Smalltalk je z nich zdaleka nejotevřenější, což možná není nejvýhodnější pro další komerční distribuci, ale pro in-house řešení je to obrovské plus. Atd. atd. atd.

    Teď si navíc představte, že v této situaci stojíte třeba v polovině devadesátých let. Nevím, jestli je tvrzení pana Koláře v současné době pravdivé, ale rozhodně jej za vtip nepovažuji.