Hlavní navigace

Názor k článku Squeak: návrat do budoucnosti (6) od Milan Čermák - Dovolím si srovnání Squeaku a Cincom VisualWorks, které...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 3. 2004 10:55

    Milan Čermák (neregistrovaný)

    Dovolím si srovnání Squeaku a Cincom VisualWorks, které běžně používám. Podle mě je Squeak určen spíše k výuce a všemožným demonstracím, čemuž odpovídá jeho prostředí. Ne že by se v něm nedalo programovat, ale vyžaduje to velkou změnu v myšlení. Osobně si myslím, že Squeak je průkopníkem nových přístupů v používání počítačů a internetu.
    Oproti tomu Cincom VisualWorks poskytuje konvenčnější vývojové prostředí, které se lépe integruje do existujících systémů. Obsahuje mnoho programátorských nástrojů (pro testování, pro refaktoring). Existuje mnoho balíků (ať už v distribuci nebo ve veřejném repozitáři) podporujících existující technologie (XML, SOAP, atd).

    Jen tak mimochodem: Když jsem se učil C++, objekty jsem nepochopil. To přišlo až se Smalltalkem. Teď abych byl schopen dělat v C++, musel jsem si do něj naimplementovat některé základní věci (jako třeba heterogenní kolekce).