Hlavní navigace

Šrumec kolem plánů W3C

3. 10. 2001
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud jste sledovali vývoj kolem W3C konsorcia, nemohli jste přehlédnout menší šrumec kolem plánů W3C do budoucna, které se týkají licencování software a věcí okolo.

Vlastní oznámení konsorcia je poměrně dlouhé a naleznete jej zde (v originále). Neb jsem prázdninoval, nemohl jsem věc sledovat a vy toho o této záležitosti víte zřejmě více než já. Nebudu tedy ani zpětně hodnotit, co se stalo, a jen připomínám, že například na Linuxtoday naleznete aktuální reakce pánů R. Stallmana, E. Moglena a Microsoftu.

root_podpora

Cnet informuje o protestech vývojářů i některých firem, které tvrdí, že návrh W3C by „zastavil inovaci“ v oblasti webu, a o pochybnostech ohledně nestrannosti W3C. Dosud platilo, že za webové standardy nikdo nechtěl poplatky a kdokoli mohl bez úplaty tvořit vlastní aplikace na základě stávajících standardů. Nový návrh W3C známý jako RAND („reasonable and non- discriminatory“) však otevírá možnost požadování poplatků po tvůrcích nových aplikací používajících standardy. Je jasné, že buď tvůrci standardů, za nimiž je mnohdy dlouhý vývoj, nebo vývojáři standardy používající budou nespokojeni.
Část vývojářů již dokonce zpochybňuje roli W3C jakožto arbitra webových standardů.

Dle Bruce Perense, který pomáhal sepsat Open source definition, návrh W3C ve svém efektu likviduje open-source povahu webových standardů. Obává se, že pokud by byl návrh přijat, může tak dojít k marginalizaci (vlastně potlačení) vlivu W3C na podobu standardů v budoucnosti. Vlastní rozhodnutí a finální verze aktu má být dokončena do února 2002 a je pravděpodobné, že návrh dosáhne ještě mnoha změn. Podrobnější informace včetně důležitých pasáží dokumentu najdete ve výše zmíněném článku na Cnetu. A zde je čerstvá odezva na reakce přímo od W3C.

Byl pro vás článek přínosný?