Hlavní navigace

Stahujte knihy z elektronické knihovny Root.cz

12. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Představujeme vám zbrusu novou službu, kterou jsme pro vás spustili na Root.cz. Jedná se o elektronickou knihovnu, ve které najdete knihy, manuály, návody, příručky a další materiál týkající se nejen Linuxu. Ať už patříte mezi vývojáře, pokročilé uživatele nebo začátečníky, můžete navštívit naši knihovnu.

Co je to a kde je to?

Elektronická knihovna Root.cz je archiv elektronických knih. Je to místo, kde můžete hledat nejen klasické knihy, ale také různé knihy, manuály, návody, příručky a další texty, které se týkají našeho zaměření serveru. Především se v knihovně budou nacházet informace o Linuxu, operačních systémech, sítích, bezpečnosti, programování, software a podobně.

Do naší knihovny můžete přijít bez průkazky a už teď ji najdete na adrese knihy.root.cz. Již nyní je v knihovně téměř šedesát knih, které mají dohromady více než 15 000 stran. Cílem knihovny je vytvořit centrální úložiště odborných elektronických knih, které jsou jinak rozesety po celém internetu.

Co a jak tam najdu?

Všechny knihy, které jsou umístěny v naší knihovně, jsou šířeny pod takovou licencí, která dovoluje jejich bezproblémové stahování, sdílení a šíření obsahu. Vystavené texty tedy můžete stahovat dle libosti. V naší knihovně neplatíte poplatky, neexistují zde zavírací hodiny a vypůjčené knihy nemusíte vracet.

Knihy jsou nabízeny ve formátu PDF, který je dostatečně univerzální pro zobrazení na všech platformách a knihy proto není problém číst téměř kdekoliv. Pokud se vám některá pasáž líbí, můžete si ji také pohodlně vytisknout. Mnoho knih je v češtině, naleznete zde ale také další jazyky, především angličtinu nebo slovenštinu.

Knihy jsou řazeny do kategorií, jejichž počet budeme postupně měnit podle toho, jak se nám bude rozšiřovat tématický záběr knih. K dispozici je vám také silné vyhledávání, které umožňuje hledat nejen v anotacích, ale také v obsahu samotných knih. Pokud tedy hledáte specifické téma, můžete požádat náš vyhledávač a on vás hned informuje, ve kterých knihách se výraz vyskytuje.

Kdo a jak plní regály?

Knihy do knihovny přidává redakce, ale pokud víte o titulu (či titulech), který v knihovně chybí, můžete nám o něm dát vědět. Na webu knihovny naleznete v pravém dolním rohu formulář pro zaslání informací o chybějící knize.

Pokud tedy více o nějaké volně šiřitelné knize, nenechávejte si to pro sebe a pošlete nám odkaz. My knihu v nejbližší době zařadíme do správného oddělení a nabídneme ji tak dalším čtenářům.

Jaké jsou novinky?

Pokud vás zajímají poslední přidané knihy, můžete nahlédnout do pravého sloupce, kde naleznete pět nejnovějších titulů včetně data a času vložení. Těsně pod tímto boxíkem naleznete také pět nejstahovanějších knih. Můžete tak sledovat, co zajímá ostatní návštěvníky knihovny.

Zvažujeme také vytvoření speciálního RSS kanálu, ve kterém by bylo možno odebírat informace o nově přidaných titulech. Obsah kanálu by tedy korespondoval se zmíněným informačním panelem, ale nabízel by samozřejmě více informací.

Otázkou ale je, zda byste měli o RSS kanál zájem a zda byste jej využívali. Můžete se vyjádřit v diskusi a v následující anketě:

UX DAy - tip 2

Využili byste RSS s knižními novinkami?

Co bude dál?

Doufáme, že pro vás bude knihovna užitečná a že v ní najdete mnoho důležitých informací. V tuto chvíli je pro vás sice již otevřena, ale její plnění bude pokračovat. Už teď máme k dispozici několik dalších zdrojů knih a tak bude jejich počet postupně stoupat.

Také doufáme, že se sami budete podílet na jejím budování, ať už psaním vlastních manuálů a knih nebo (především) zasíláním odkazů na další zdroje a zajímavé materiály, které se budou hodit i ostatním.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.