Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 11.1. do 17.1.2003

18. 1. 2003
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Crackování Xboxu jede na plný plyn - Top 10 bezpečnostních útoků roku 2002 - Stroj na míchané nápoje s Linuxem - FreeBSD R5.0-RC3 - Nové herní tituly pro Linux - Rok 2003: Spanilá jízda Linuxu? - X11 for Mac OS X - Gnome 2.2 RC1 - OpenOffice.org 1.0.1 CZ s kompletní českou nápovědou - Trojan.Linux.JBellz a další.

11. 1. 13:33

SystemImager se dočkal verze 3.0.0. Jedná se o software, který umožňuje automatizovanou instalaci linuxových distribucí, software, konfigurační změny, updaty systémů apod. Zde jsou podrobnější informace a odkaz na stahování.

Radoomek

11. 1. 13:41

Rozhovor s Andreasem Girardetem, zakladatelem projektu Yoper, což je stále populárnější linuxová distribuce z Nového Zélandu, přinesl magazín DesktopLinux. Andreas vysvětluje mj. filozofii Yoperu nabízet ve své distribuci vždy to nejlepší, co může Open Source nabídnout, a také obchodní model Yoperu, založený na franchízingu.

Radoomek

11. 1. 14:00

IBM Server Group a Global Services ohlásili připravenost na brzké spuštění superpočítačových služeb na vyžádání. V rámci programu IBM vybaví několik superpočítačových center po celém světě. Založené budou na pSeries serverech s AIXem a xSeries serverech s Linuxem. První centrum bude v Poughkeepsie ve státě New York v USA a nabídne mohutné clustery (stovky strojů) pSeries 655 (AIX) a xSeries 335 a 345 s Linuxem.

Radoomek

11. 1. 14:04

Snímání obrazu sítnic očí svých žáků zahájila ve Velké Británii škola v Sunderlandu. 900 žáků školy se takto identifikuje ve školní knihovně a při vydávání obědů v kantýně. Po finanční stránce má být systém levnější než kartové identifikační systémy, ale budí protesty u ochránců svobod.

Radoomek

12. 1. 11:04

Jak CES pokračuje, zajímavé novinky přibývají. Čtvrtek se nesl ve jménu vizí Billa Gatese, který ve svém projevu představil mj. superchytrou ledničku, real-timeovou hru, další využití tablet PC a také předpokládanou budoucnost PC, která se má vejít do náramkových hodinek. Referuje Wired a TheRegister.

Radoomek

12. 1. 11:15

Po krátkém přerušení úsilí o prolomení RSA-576 kódu chránícího hry pro Xbox, ve kterém se měla vyřešit legálnost tohoto pokusu, jede distribuované crackování Xboxu opět na plný plyn. Kdo dokáže algoritmus prolomit, může počítat s odměnou 10 000 USD a nejspíš i s problémy s Microsoftem.

Radoomek

12. 1. 11:30

Seznam Top 10 bezpečnostních útoků za rok 2002 přinesl magazín z nejpovolanějších – SecurityFocus. První dvě místa získali viry Nimda a Code Red, ale na dalších pozicích je např. útok na WuFTPd, na chybu v SSH a další.

Radoomek

13. 1. 08:18

V okamžiku, kdy zjistíte, že se vaše síť nalézá na tom horším konci DDoS útoku, je každá rada dobrá. Po pravdě řečeno často toho zasažený administrátor mnoho udělat nemůže a vše závisí na ochotě ISP a dalších, ale přesto se může hodit návod, jak v případě zasažení DDoS útokem postupovat.

Radoomek

13. 1. 08:46

Aby se zabránilo podobným případům, jako bylo ukradení přes 200 000 elektronických složek s informacemi o občanech Kalifornie z vládní sítě, aniž to dotyčným kdokoli řekl, byl schválen zákon (SB 1386). Ten nařizuje všem firmám, které obchodují s osobami z Kalifornie, zveřejňovat bezpečnostní průniky do svých systémů.

Radoomek

13. 1. 08:56

V úterý byl republikánským senátorem Rickem Boucherem a jeho třemi kolegy znovu představen zákon Digital Media Consumers' Rights Act (DMCR), který by povolil Američanům obejít DMCA v případech označovaných jako „fair use“. Tento termín ostatně zazněl již v soudní při s ElcomSoftem a v ČR by znamenal asi tolik, co kopie CD pro vlastní potřebu.

Radoomek

13. 1. 09:06

Na „rozrušující“ povahu Open Source ve vztahu k trhu se softwarem se podíval ve svém článku Russel Pavlicek. Shrnuje argumenty obou stran a věnuje se i častému pohledu na Open Source jako na neamerický až komunistický, protože je zadarmo, přičemž tento pohled je podle něj především velmi úzkoprsý a nemůže v debatě obstát.

Radoomek

13. 1. 09:35

Počítačové mapování činnosti lidského mozku, nervová soustava jako rozhraní mezi člověkem a počítačem, ovládání kurzoru pouhou myšlenkou, kterak počítače naučit rozumět EEG signálu… To vše v článku Počítač, který umí číst myšlenky.

-pah

13. 1. 09:39

Pánové David M. Nichols a Michael B. Twidale dali dohromady zajímavý dokument nazvaný The Usability of Open Source Software. Závěr práce vyznívá dost jasně – až na vyjímky se při vytváření OSS (Open Source Software) hledí pouze na samotnou funkčnost programu, ale už ne na kvalitu uživatelského prostředí, snadnost ovládání apod. Pokud bude chtít OSS proniknout na současný softwarový trh razantněji, nezbyde mu nic jiného než začlenit do každého vývojového týmu také odborníka na usabilitu. (zaslal AHA)

tok

13. 1. 09:57

Už vás nebaví si s Linuxem jenom hrát a chcete jej používat k něčemu opravdu užitečnému? Postavte si stroj na míchané nápoje! Systém nazvaný Bar Monkey obsahuje šestnáct zásobníků na různé alkoholické i nealkoholické nápoje a díky databázi receptů (kterou lze samozřejmě rozšiřovat nebo upravovat podle libosti) z nich dokáže namíchat celkem 188 různých koktejlů. Cena součástek zařízení včetně numerické klávesnice a displeje se pohybuje přibližně okolo 350 dolarů. (Upozornil Michal Ambrož)

mik

13. 1. 11:06

Evropská konference Free and Open Source Software Developers' Meeting 2003 (FOSDEM) se bude konat ve dnech 8.-9. února v Bruselu. Na stránkách FOSDEM se objevila i tři interview s vývojáři Bruce Momjianem (PostgreSQL), Davidem Axmarkem (MySQL) a Ann Harrisovou (Firebird).

Radoomek

13. 1. 16:52

Na FTP se objevila další verze operačního systému FreeBSD – R5.0-RC3. (Upozornil Michal Shejbal)

tok

14. 1. 09:05

Ač centrála sídlí v Austrálii, může být z rozhodnutí soudu v Los Angeles KaZaA žalována filmovými a hudebními společnostmi na území USA. Důvodem je to, že kopie KaZaA klienta byly v počtech statisíců kusů staženy a instalovány na strojích v USA. Návrh Sharman Networks, která KaZaA spravuje, na zamítnutí žalob byl tedy smeten ze stolu.

Radoomek

14. 1. 09:11

Groupe Bull SA se připojila k pelotonu firem podporujících Linux a ohlásila nový linuxový server a softwarový balík nazvaný LinuxExpress. Ten zahrnuje hardware, služby a OS software pro web, aplikační server a podporu. Hardware Express5800 server pro Bull jako OEM vyrábí NEC ve spolupráci se Stratus Technologies.

Radoomek

14. 1. 09:15

NewsForge přinesl zevrubný pohled na dva příbuzné HTML editory od firmy TheKompany. Obětí recenze jsou Quanta Plus (pod licencí GPL) a Quanta Gold na komerční bázi. Oba jsou si velmi podobné, nabízejí solidní funkce a recenzent na závěr oba dva doporučil.

Radoomek

14. 1. 09:26

Linux Game Publishing (LGP) ohlásil dva nové herní tituly, které budou portovány na Linux. Prvním je hra Ballistics a druhým Bandits:Phoenix Rising.

Radoomek

14. 1. 09:46

Rok 2003: Spanilá jízda Linuxu? Operační systém Linux má před sebou celkem dobré vyhlídky na tento rok. Podle odhadů by se měl stát dvojkou mezi OS hned za Windows. Skvrnou na jeho vzestupu je fakt, že byl očekávaný rychlejší nástup. (Upozornil JiK)

tok

14. 1. 09:59

Bývalý zaměstnanec Red Hatu Bernhard „Bero“ Rosenkraenzer založil novou linuxovou distribuci Ark Linux. Ta vychází z Red Hat Linuxu 7.3 a 8.0, na který přidává vlastní inteligentní instaler (instalace na 4 kliknutí myší) a optimalizované aplikace a nástroje. Cílem je maximální jednoduchost obsluhy pro uživatele.

Radoomek

14. 1. 10:29

Apple daroval jablíčkářům společně s OS X kvalitní unxovitý systém, který však některé unxové atributy postrádal – například balíčkový systém a X11 „Okýnkátor“. Nyní Apple ohlásil vydání vlastní implementace X11 pro OS X pod jménem X11 for Mac OS X. Více na LinuxJournal.

Radoomek

14. 1. 15:36

Na FootNotes vyšlo oznámení o vydání Gnome 2.2 Release Candidate 1. Stahovat můžete z ftp.gnome.org  – balíčky tg.bz2 jsou menší a dohromady dají 66 MB. Přestože jde o vývojovou verzi, je prý již velmi stabilní. Jaké obsahuje novinky a vylepšení si včetně aktualizovaných screenshotů můžete prohlédnout na oficiálním webu projektu Gnome.

luci

14. 1. 15:37

Další díl seriálu o elektronickém bankovnictví na AbcLinuxu.cz vás seznámí s tím, jak je na tom s podporou linuxu a alternativních prohlížečů produkt iBanka Union Banky. Leoš Literák vyzpovídal Petra Kulheima ze společnosti ISSA Czech s.r.o., která pro Union banku internetové bankovnictví dodává.

mik

14. 1. 17:05

Nokia uvolnila „Java Developer's Suite for J2ME“ pro Linux. (Upozornil jimak)

tok

15. 1. 08:40

Trial verze databáze Oracle9i pro Linux je ke stažení na webu Oraclu výměnou za úpis do registrační databáze.

Radoomek

15. 1. 08:50

Sun Microsystems a Beonix Technology otevřou v kanadském Belleville v provincii Ontario technologické centrum pod názvem Sun Linux Competency Center. Zaměřené bude zejména na tenké klienty od Sunu, technický trénink, workshopy a služby zákazníkům spojené s Linuxem.

Radoomek

15. 1. 08:55

Podle TheRegisteru a jeho informací ze zákulisí to vypadá, že MandrakeSoft zamýšlí využít vyhlášení bankrotu, aby vyřešil své finanční problémy a mohl „restrukturali­zovat“. Panují též obavy, že bude zrušen MDK 9.1 z finančních důvodů. Vedení MandrakeSoftu tvrdí, že hledá cesty, jak problém vyřešit normálně.

Radoomek

15. 1. 09:01

Microsoft krátce: Microsoft zaplatí na odškodném zákazníkům až 1.1mld USD za předražování svých produktů v období 18.2.1995 až 15.12.2001. Mi­crosoft se tak vyplatí z žalob v Kalifornii, kde byl viněn z monopolních praktik (další podrobnosti). Nyní se na MS hrne další žaloba od producentů MPEG4 technologií díky nedávnému rozhodnutí licencovat své audio a video technologie mimo platformy Windows. Týká se výše licenčních poplatků a MS je opět nařčen z monopolních praktik. Podle průzkumů investiční banky Goldman-Sachs, se navíc má Microsoft začít bát Tučňáka a to i v high end systémech. Další informace o soudních přích Microsoftu (proti Sunu ohledně JVM a dalších) potvrzují tvrdý postoj soudce Motze, neboť návrhy Microsoftu na zamítnutí pří odmítl.

Radoomek

15. 1. 11:07

Nezávislý britský programátor nedávno rozlouskl software pro e-book od Microsoftu, čímž se vlastně postavil po bok ElcomSoftu.

Radoomek

16. 1. 08:44

LynuxWorks oznámili, že jejich LynxOS embedded Linux bude implementován do Skycam robotické kamery. Skycam nabízí velice kvalitní obrázky například z amerického Super Bowlu a jiných sportovních událostí a je plně ovladatelná na dálku.

Radoomek

16. 1. 09:01

Real Networks na CES představili Open Source Digital Management System (DRM) pod jménem Helix. Ten bude k dispozici pro PC i další platformy včetně Memorysticku či Secure Digital. Beta Helix DRM zatím umí RealAudio, RealVideo a MP3, finální verze zvládne i MPEG-4 video, MPEG-4 file formát, H.263 video, AAC audio a Narrowband AMR audio. Formát již podporují vydavatelství Sony, EMI a další.

Radoomek

16. 1. 09:06

Boj Michaela Robertsona z Lindows s Billem Gatesem je dosti osobní. Robertson například financuje pokus o vytvoření Linuxu pro Xbox. V těchto dnech by též mělo padnout rozhodnutí ve věci ochranné známky Windows vs Lindows.

Radoomek

16. 1. 09:15

Právě probíhá Call for Participation, tedy volání po zájemcích o prezentaci v rámci letošní O'Reilly Open Source Software Convention 2003. Zájemci mohou své nabídky zasílat do 15. února. V rámci akce paralelně proběhnou konference Perl Conference 7, The Python 11 Conference, PHP Conference 3, MySQL and PostgreSQL, Apache, Apache XML, Apache Java, XML, Applications a Ruby.

Radoomek

16. 1. 09:15

Příznivci her na Linuxu mohou dát na serveru Happy Penguin hlas svým oblíbeným hrám, a to hned ve 25 kategoriích. Volí se například nejslibnější herní linuxový projekt, nejlepší grafika apod. Pro účast v hlasování a příspěvky do fóra je nutné se zaregistrovat.

Radoomek

16. 1. 09:21

Aktualizovaná verze OpenOffice.org 1.0.1 CZ s kompletní českou nápovědou, obsahující fulltextové vyhledávání a zcela přeložené rozšířené tipy, byla uvolněna.

tok

16. 1. 12:10

Tím, že Apple Computers vydal svůj webový prohlížeč Safari, který je založený na KHTML renderovacím jádru (stejně jako Konqueror v KDE), vyvolal otázky stran kvality jádra Gecko u konkurenční Mozilly. Vývojáři Applu totiž KHTML v kvalitě nad Gecko staví.

Radoomek

16. 1. 12:56

Podle článku na LinuxBusinessWeek hodlá SCO vydělávat na intelektuálním vlastnictví spojeném s UNIX Systém 5. Hodlá údajně požadovat licenční poplatky po distributorech Linuxu výměnou za to, že je nezažaluje. Celá věc je krajně nejistá.

Radoomek

16. 1. 13:05

Zdá se, že Microsoft podnikl další krok ve snaze zabránit rozšiřování OpenSource ve vládním sektoru. Po zapojení se do „Government Security Program“ (a zaplacení?) může příslušná vláda „nahlédnout“ do zdrojáků Windows. Musí ale dodržet určitá bezpečnostní pravidla a zamezit šíření tohoto kódu. (upozornil Jan Hnila)

tok

16. 1. 13:43

V dňoch 29. a 30. 3. 2003 sa uskutoční v poradí už 8. Víkend s Linuxom (LUGCON) na Slovensku. Tentoraz bude v Košiciach. V súčastnosti hľadáme hlavne prednášajúcich. Preto prosím každého, kto ma chuť prispieť svojou prednáškou, aby ju zaregistroval na www.sklug.sk. Prednášky su orientované ako pokročilých, tak aj pre začiatočníkov. A preto sa netreba obávať. Mišú

Redakce

17. 1. 06:11

Apple Computers chce zvrátit rozsudek, který přikazuje Microsoftu zaplatit lidem z Kalifornie 1.1mld USD. Jde o dodatek, který určuje, co se stane se zbytkem náhrad, o které si nikdo nepožádá (o odškodnění je nutné zažádat). Jedna třetina zbytku zůstane Microsoftu a ostatní má MS darovat vzdělávacímu sektoru ve formě bezplatného softwaru. A to se právě nelíbí Applu, neboť to umožní Microsoftu bez námahy proniknout i do škol, kde dosud vládl software od Applu.

[Radoomek]

17. 1. 07:15

LindowsOS bude prodávat i řetězec Fry's Electronics. Vedení Lindows jedná i s dalšími potenciálními partnery.

[Radoomek]

17. 1. 09:00

Začal se šířit nový linuxový trojský koník zneužívající exploit v mp3 přehrávači mpg123. U Symantecu mu přiřkli jméno Trojan.Linux.JBe­llz. Ohrožené jsou mpg123 pre0.59s zejména na Slackware 8.0 a SuSE 8.0. Koník je součástí pozměněného mp3 souboru a při přehrávání na zranitelném přehrávači se spustí kód, který smaže veškeré soubory v home uživatele. Je možné, že se jedná o pokus RIAA a BSA o „potlačování“ pirátství.

[Radoomek]

17. 1. 09:06

HP sponzoruje turnaj GRIDWARS challenge Spring 2003. V rámci boje spolu na virtuálním poli procesorů bojují programy o nadvládu nad procesory. K účasti je potřeba „bojovník“ napsaný v paralelním programovacím jazyce CxC.

[Radoomek]

17. 1. 09:17

V poslední době dochází k boji mezi producenty softwarových nástrojů a elektronických zařízení a producentů obsahu. Obě strany souhlasí s implementacemi DRM mechanismů, ale ti druzí chtějí vše vynucovat zákony. Okolo výměny názorů mezi BSA a RIAA + MPAA se rozjela poměrně solidní diskuse: LawMeme a TheRegister.

[Radoomek]

17. 1. 10:24

Proč je bezpečnost lépe zaručena díky Open Source produktům? Analýzu přináší článek Open Source Security: Better Protection at a Lower Cost. Zmiňuje nejen možnost kontroly celého kódu na chyby či zadní vrátka, ale i mnohonásobnou kontrolu kódu a rychlost odezvy při problému.

[Radoomek]

UX DAy - tip 2

17. 1. 12:37

Ačkoli firma Dell před časem prakticky zastavila vše spojené s Linuxem, jeho šéf Michael Dell se o Linux a především o Linux na desktopu zajímá. Tvrdí však, že v nejbližší době Micosoftu vážně konkurovat nebude.

[Radoomek]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku