Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 25.1. do 31.1.2003

1. 2. 2003
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Linux je hrozbou pro Unix, nikoli pro Windows? - Sun vyvíjí vlastní linuxový desktop - SuSE Linux Office Desktop 8.1 - Open Source budoucností pro Afriku - Finální KDE 3.1 - Vývojáři přecházejí od Microsoftu na Linux - IBM: Linux tu je a zůstane tu - První release candidate OpenOffice.org 1.0.2 CZ a další.

25. 1. 10:39

Computer Associates International (CA) oficiálně ustavila zvláštní interní oddělení Linux Technology Group, věnované jen a pouze Linuxu. Hlavou oddělení je Snajay Kumar, s nímž v kanceláři sdílí téměř jeden a půl metrový vycpaný tučňák Tux. Již nyní si na linuxovém trhu CA stojí velice dobře, zejména v segmentu mainframů.

Radoomek

25. 1. 10:59

Názor na Linux se u Microsoftu neustále vyvíjí a MS svět téměř neustále zahrnuje všelijakými „hodnoceními“ Linuxu, přičemž to aktuální zní: Linux je hrozbou pro Unix, nikoli pro Windows. Vyplývá to z interview s Peterem Houstonem pro ZDNet, jedním ze šéfů zodpovědných za „novou strategii“ firmy, v němž jsou zásadní body strategie naznačené. Výše uvedenému se věnuje i Silicon.

Radoomek

25. 1. 11:15

Většinu příznivců Linuxu potěší, když se dočtou o dalších a dalších významných firmách, které přešly na Linux. IBM to moc dobře ví a v rámci svých evangelizačních aktivit jednou za čas tyto údaje zveřejňuje. Na LinuxWorldu tomu nebylo jinak a přibyl například UniLever, Eberspaecher, VeriSign, Banco do Brasil, či Mercury Insurance Group.

Radoomek

25. 1. 16:16

SCO vydá speciální vydání své linuxové distribuce pro servery od Unisysu. SCO Linux tak poběží na strojích Unisys ES7000 a mainframech ClearPath. Tento krok je poměrně významný, neboť Unisys byl dosud těsně spjatý s Microsoftem a jeho stroje mají velmi dobrý zvuk ve světě.

Radoomek

26. 1. 06:05

Alternativa k windowsovému desktopu od Sunu je plánována na léto. Sun vyvíjí vlastní linuxový desktop pod kódovým jménem Mad Hatter. Sun tvrdí, že k žádnému zpoždění při uvedení do prodeje nedojde, ale podle původního vyjádření měl být desktop venku již během jara.

Radoomek

26. 1. 06:05

Zájem o čerstvé programy-aktivity Microsoftu není zrovna veliký. Konkrétních čísel není mnoho, ale například do programu Shared Source se upíše dle údajů Microsoft-Benelux 0.8 organizace za měsíc. Ani ostatní aktivity nečiní kapacitám firmy problémy, například Government Security Program získal zatím 10 podpisů, včetně ruského. Více TheRegister.

Radoomek

26. 1. 09:16

Firma SuSE ohlásila SuSE Linux Office Desktop 8.1, což je Open Source kancelářský balík postavený nad SuSE Linuxem 8.1. Cena je stanovena na 129$ za jednu licenci a zahrnuje i 90ti denní podporu. Tahákem má být nízká cena a vyšší bezpečnost oproti konkurenci od Microsoftu.

Radoomek

26. 1. 14:42

Věřím, že většina čtenářů ROOTa zná Jabber nebo ho dokonce používá. Kdyby se ale našel někdo, kdo o tomto komunikačním projektu ještě neslyšel, nechť zamíří na penguin.cz a článek Jabber – Instant Messenger systém.

tok

26. 1. 18:17

Sobotní den začal pro velký počet administrátorů nezvykle brzy. Některé servery totiž ve včerejších ranních hodinách zahltil DDOS útok. Ochromení části internetu způsobil masivně se šířící červ SQL Slapper. Ten využil starší chybu v Microsoft SQL Serveru 2000.

tok

27. 1. 09:02

Soudce John Bates rozhodl, že ISP, konkrétně společnost Verizon, musí spolupracovat s RIAA při potírání pirátství. Když jde o chytání pirátů, zřejmě musí jít ochrana soukromí a anonymity zákazníků stranou.
Opačný názor na piráty má Robbie Williams – ten si myslí, že hudební piráti jsou skvělí.

Radoomek

27. 1. 09:10

V sídle Mironetu proběhla 22. ledna tisková konference, kde zástupci firmy předložili indicie naznačující zmanipulovanost celé kauzy. Firma též zvažuje žalobu na zaměstnance Microsoftu pro manipulování vyšetřování případu.

Radoomek

27. 1. 09:19

Uživatelé Ximian Evolution se nyní mohou připojovat k serverovému softwaru Open Network Environment od Sunu. Přístupné jsou například e-maily, kalendář, kontakty a další služby. Evolution také umožňuje práci s MS Exchange. Sun ONE navíc dostal do vínku i mnoho dalších vylepšení.

Radoomek

27. 1. 10:29

Microsoft se odvolal proti rozhodnutí soudce Motze ve věci podpory Javy ve Windows. Soudce Motz nařídil Microsoftu, že musí Javu od Sunu implementovat do Windows do 120 dnů po vyhlášení rozsudku jako součást náhrad škod způsobených monopolní politikou Microsoftu.
Microsoft se pokusí dosáhnout dohody ve věci vyšetřování Microsoftu Evropskou Komisí.

Radoomek

27. 1. 10:34

Open Source by se mohl stát budoucností pro Afriku. Soudí tak nejen zakladatel Open Source Foundation for Africa (OSFA), pan Bildad Kagai. Ten poskytl rozhovor na téma Open Source, Afrika a OSFA magazínu Tectonic.

Radoomek

27. 1. 14:15

Projekt OpenPKG dosáhl verze 1.2. Cílem projektu je inteligentní meziplatformový balíčkovací systém pro přenos, instalaci a správu aplikací.

Radoomek

27. 1. 22:43

Po šesti Release Candidate je finální KDE 3.1 venku. (Upozornil David Karban)

tok

28. 1. 07:29

I vývojáři dosud pevně oddaní Microsoftu nyní podle IndianTimes přecházejí na Linux. Důvodem je znechucení z vysokých cen a nízké spolehlivosti MS systémů. Týká se to především vývojářů z velkých firem v čele s IBM, HP, či Dell Computer.

Radoomek

28. 1. 08:14

Okenní červík Sapphire či také Slammer pomocí aktuální díry (oblíbený buffer overflow) v MS SQL Serveru efektivně zpomalil prakticky celý Internet. Je velmi podobný Code Red, avšak navíc používá UDP pakety. Pikantní je to, že se mu povedlo složit i registrační servery Microsoftu. Náprava napadených serverů je relativně jednoduchá.
K věci: Kolik děr a útoků je ještě potřeba, aby svět řekl děravému softwaru dost? Panuje obava z opakování útoku. Bill Gates slibuje vyšší bezpečnost softwaru.

Radoomek

28. 1. 09:36

V Evropském Parlamentu padl návrh zákona, který by znemožnil softwarové patenty. NewsForge odkazuje na aktuální články včetně znění návrhu. Autorem návrhu je francouzský ex-premiér Michel Rocard. Zároveň můžete v této věci podpořit europetici, na níž jsou odkazy z diskuse.

Radoomek

28. 1. 09:53

Před časem se přehnala OSInternetem tvrdá diskuse ve věci CVS pro vývoj jádra. Linus si vybral BitKeeper a sklidil za to tvrdou kritiku, neb se nejedná o Open Source produkt a část vývojářů to těžce nesla. Celý příběh z obou stran je popsán v článku Larry McVoy on BitKeeper, kernel development, Linux Torvalds & Bruce Perens.

Radoomek

28. 1. 10:08

„Linux is here to stay“ (Linux tu je a zůstane tu) je vzkaz, který dalo IBM světu na LinuxWorldu. Promluvy firmy jasně dávají najevo, že s Linuxem se u IBM počítá a že se stále víc stává hlavním systémem. Také proč ne, když za investovanou miliardu dolarů v roce 2001 přinesl Linux do IBM přes 1.5 miliardy v roce 2002.

Radoomek

28. 1. 13:36

Na světě je první release candidate OpenOffice.org 1.0.2 CZ, jehož nejzásadnější novinkou je zřejmě český slovník synonym. Pokud se chcete zapojit do testování, nezapomeňte hlásit chyby a přispět tak ke zkvalitnění tohoto výtečného projektu. Českému týmu OOo samozřejmě patří velký dík vděčných uživatelů :)

mik

28. 1. 19:36

Byl vypuštěn program Umbrello UML Modeller 1.1.1 podporující import cpp kódu a generování cpp, java, php kódu, diagramy tříd, aktivit, spolupráce, seqenční diagramy a další. (upozornil Zděnek Zapp)

tok

29. 1. 08:36

Základ je mít dobře nastavená NTčka (kopie). (zaslal Andrej Kvasnica)

tok

29. 1. 08:37

Není tomu dlouho, co sklidil Microsoft vlnu nevole, když oznámil omezenou délku podpory pro své produkty. Nyní Red Hat oznámil zkrácení podpory na 12 měsíců pro své produkty. Jisté je to, že pochval je pomálu a IT průmysl o podobných věcech slyší jen velmi nerad, byť linuxová evoluce se počítá spíše v měsících, než rocích.

Radoomek

29. 1. 09:23

Australská vláda pořádá jednodenní seminář NOIE zaměřený na Open Source pro vedoucí informačních a technických úseků svých úřadů. Hlavními přednášejícími jsou IBM, Gartner Group a … Microsoft. Naopak zástupci Sunu k přednášení pozváni nebyli, ačkoli Sun Open Source programů produkuje přeci jen kapku více než Microsoft.

Radoomek

29. 1. 09:23

Na AbcLinuxu vyšel popis reálné případové studie nasazení Linuxu ve firemním prostředí. Dozvíte se z ní například, co obnášelo nahrazení Windows na pracovních stanicích X terminály, jak se poprat s problematikou speciálních aplikací psaných pouze pro Windows a samozřejmě i jaké výhody celé řešení přineslo.

mik

29. 1. 09:30

Odstartoval projekt šablon pro OpenOffice, který si klade za cíl vytvořit kompletní, lokalizované a použitelné šablony pro tento kancelářský balík. Hledají se další spolupracovníci, kteří mohou pomoci s vytvářením šablon (jednoduchých i složitých). Pokud máte chuť do něčeho se pustit, ozvěte se prosím přímo vedoucímu projektu Filipu Molčanovi.

tok

29. 1. 09:34

Dohlížitelský orgán The Internet Architecture Board – IAB označil za porušení protokolu DNS aktivity společnosti VeriSign o zavedení neanglických znaků ve jménech domén. Tyto pokusy totiž mohou vést ke zmatení rozhodovacích mechanismů a ohrozit další vývoj bezpečného DNS systému.

Radoomek

29. 1. 09:40

Mandrakesoft dostal soudní souhlas se svým konkursním plánem. Firma tak bude mít šanci pod soudním dohledem a při oddálení nároků věřitelů prokázat, zda je schopna se znovu vrátit do normálního provozu. Ačkoli se věc jeví jako formalita, při vyplnění tzv. „cessation des paiements“ nikdo nemohl vyloučit eventualitu, kdy by soud přikázal okamžitou likvidaci firmy.

Radoomek

29. 1. 16:55

Prohlížeč Phoenix – poněkud rychlejší a méně náročný bratříček Mozilly – si zřejmě získává stále více příznivců. Svědčí o tom mimo jiné také například rostoucí počet témat ušitých přímo jemu na míru.

mik

30. 1. 03:03

Firma eTechnologies hrozí podáním trestního oznámení na blackhole.sk (na šefredaktora), jestliže nestáhne článek, který popisuje chybu v jejich web aplikaci – šlo jednoduše prohlížet zaheslované fotky, žádné heslo ale nebylo třeba, stačilo zadat jen správné URL.

tok

30. 1. 07:11

V USA Linux pomáhá předvídat počasí. The National Weather Service (NWS) již delší dobu používá linuxové servery a dosáhl tak nejen výrazného snížení nákladů, ale také velkého vzrůstu produktivity (o 100 %). Poprvé byl Linux v NWS nasazen v roce 1995 (Slackware), dnes vytlačuje ostatní alternativy a má velmi slibnou budoucnost v tomto odvětví.

Radoomek

30. 1. 07:53

Autor článku Langa Letter: Linux Has Bugs: Get Over It viní obhájce Linuxu, že své věci škodí tím, že zamlčují důležitá fakta. Na základě údajů CERTu soudí, že Linux má stejný počet chyb jako Windows XP. Oponuje některým z vysvětlení statistik od CERTu a uzavírá, že komplexní operační systém se chybám prostě nevyhne a nesmí se před tím schovávat.

Radoomek

30. 1. 08:59

Čerstvě narozený americký Úřad pro vnitřní bezpečnost (Homeland security Agency) má slabost pro Linux. Přitom ještě nedávno jejich stroje používaly Windows 2000. Docela zajímavou konspirační teorii k tomuto tématu nabízí TheRegister. Možná se jednou dočkáme filmu, v němž hlavní hrdina pronese: „My name is Tux, Penguin Tux …“

Radoomek

30. 1. 09:06

Mnozí IT manažeři z velkých světových firem dali na LinuxWorldu najevo, že Linux ano, ale počkají si na jádro 2.6 a okolo něj postavené distribuce. Nové jádro totiž slibuje mnoho velkých vylepšení po stránce výkonové i v nabídce nových funkcí, které jej mají srovnat s nejlepšími z komerčních Unixů. I tak má adopce Linuxu výrazně vzestupnou tendenci, jak ostatně prokázal i LinuxWorld.

Radoomek

30. 1. 09:10

Americké ministerstvo obrany uvažuje o zákazu používání bezdrátových LAN sítí ve spodní části 5GHz frekvenčního pásma kvůli možnému vzájemnému rušení s vojenskými radary.

-pah

30. 1. 11:21

Jednání o ADSL se nám stále protahují, paušál pro komutované připojení Telecom na jednání Fóra pro dialup rozhodně odmítl, a tak není divu, že se CZFree.net těší stále větší a větší popularitě. Pokud se pro něj také rozhodnete a budete si chtít vybudovat vlastní přípojný bod, pak se vám možná hodí zkušenosti, které shrnuje článek na AbcLinuxu.

mik

31. 1. 06:21

Podrobně se na téma softwarových patentů rozhovořila Tina Gasperson na NewsForge. Není totiž chybou, že firmy chtějí patentovat, co je napadne, chybou je, když jim to vládní patentový úřad povolí. Hlavním tématem je nyní snaha firmy SBC dolovat poplatky za použití webové navigace ve framech.

[Radoomek]

31. 1. 07:23

Jedním z příkladně fungujících podniků vydělávajících na Open source je americká firma devIS. DevIS vytváří a hostuje velké aplikace pro vládní agentury a použitím Open Source programů šetří statisíce dolarů.

[Radoomek]

31. 1. 07:59

Oficiální stanovisko Red Hatu ke změnám v délce podpory svých produktů přinesl NewsForge. Ke změnám přistoupil po průzkumech, ve kterých se ukázalo, že podpora pro RH Linux Workstation je zbytečně dlouhá, zatímco pro RH Advanced Server přizpůsobil RH podporu potřebám firem.

[Radoomek]

31. 1. 08:24

HappyPenguin zveřejnil výsledky ankety o nejpopulárnější linuxové hry v mnoha kategoriích. Mezi hrami zadarmo se umístila nejlépe Frozen Bubble, ale zabodovala i FreeCiv. Z komerčních titulů zvítězil Quake III Arena.

[Radoomek]

31. 1. 08:40

Poněkud jiný názor na kauzu Mironet má na CD-R serveru autor „Petr“, který celou kauzu shrnuje a vychází přitom nejen z materiálů dodaných na tiskovce Mironetu, ale hovořil i s nařčeným Microsoftem a také s vyšetřovatelem, který měl případ na starosti.

[Radoomek]

31. 1. 08:59

Teorie praví, že jen složité dotazy skončí u kořenových DNS serverů. Jenže podle průzkumů v reálu na kořenových DNS serverech končí i 98 % zbytečných dotazů, které měly být zodpovězeny na nižších úrovních. To způsobuje, že útokem na kořenové stroje se stává Internet velmi zranitelným.

[Radoomek]

31. 1. 09:39

Pro většinu uživatelů začíná použitelnost počítače tam, kde stačí klikat myší a kde je plno barevných ploch. Má-li se Linux skutečně rozšířit, pak to znamená prosadit linuxový desktop u běžných lidí a v kancelářích – zde úspěšně boduje KDE.

[Radoomek]

31. 1. 10:33

GreenPeace Jižní Asie přesedlává na Free a Open software. Jelikož získat peníze na jejich aktivity není úplně snadná záležitost, pak ušetřené sumy za software jistě pomohou jejich rozpočtu.

[Radoomek]

31. 1. 11:14

Odvolací soud zrušil rozsudek, podle něhož designer pamětí Rambus porušil pravidla sdružení JEDEC. Pře, kde proti Rambusu stojí Infineon a mlčky i většina paměťového průmyslu, se vrací k nižšímu soudu, ale omezení kladená na Rabus jsou zrušena.

[Radoomek]

UX DAy - tip 2

31. 1. 12:12

HP otevřel Linuxové centrum v Šanghaji. Firma tak následuje své konkurenty a množství linuxových vývojových center po světě utěšeně vzrůstá. Volba umístění centra není náhodná, v Asijsko-Pacifickém regionu je Linux velmi populární.

[Radoomek]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku