Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 1.2. do 7.2.2003

8. 2. 2003
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Mandrake Linux 9.1beta3 - Interview s Alanem Coxem - Druhý RC OpenOffice.org 1.0.2 CZ - Německá vláda má s Linuxem nemalé plány - Dopady SQL červa Slammer - Robot na Linuxu - GNOME 2.2 - Linux pro děti - Open Source vážnou hrozbu pro MS - FreeBSD 5.0 a další.

1. 2. 09:24

Co jsou to optimalizační algoritmy? Jaký je rozdíl mezi stochastickým hledáním a horolezeckým algoritmem? A co mohou optimalizačnímu procesu přinést genetické algoritmy?

-pah

1. 2. 10:00

NASA již nějaký čas zkoumá „jak dostat Internet do vesmíru“. Raketoplán připojený na Internet je poměrně náročným technologickým oříškem a fanoušky Linuxu může těšit, že s jeho rozlousknutím pomáhá i náš oblíbený Tux. Pro testování na raketoplánu Columbia byl vybrán upravený počítač s Red Hat Linuxem (konkrétně PC s 233 MHz procesorem, 128 MB RAM a 144 MB diskem). Upozornilo nás hned několik čtenářů.

tok

1. 2. 16:43

Workspot je takové malé kouzlo, které doručí linuxový desktop kamkoli. Když uživatel zadá URL Workspotu do údajně libovolného prohlížeče (nejlépe podporujícího Javu), rázem získá v jeho okně Red Hat linuxový desktop. Co více lze udělat pro ty, kdo chtějí Linux vyzkoušet a nechtějí nic instalovat nebo pro mobilní veřejnost? Workspot nyní nabízí Red Hat 8.0 a jedinou „chybou“ je poplatek 9.95 USD za měsíc.

Radoomek

1. 2. 16:50

Rozšíření IPv6 ve Velké Británii má napomoci IPv6 Task Force UK. IPv6 je totiž zatím spíše výjimkou i u nejnověji budovaných sítí. Současné IPv4 má prakticky již dnes nedostatek unikátních adres, přičemž do budoucna se počítá s IP adresou i pro ledničky, mikrovlnky a snad i pro razítka.

Radoomek

1. 2. 20:07

Zprávička o Tuxovi ve vesmíru vypadá ve světle posledních událostí poněkud nepatřičně, ale ještě podivněji by působilo její stažení.

Redakce

1. 2. 20:49

Na FTP je k dispozici Mandrake Linux 9.1beta3. (Upozornilo hned několik čtenářů)

tok

2. 2. 09:50

Interview s Alanem Coxem přinesl ZDNet. Alan v něm odpovídá na otázky kolem otevření kódu Microsoftu pro vlády, budoucnosti Linuxu, svých vlastních plánů a další věci.

Radoomek

2. 2. 10:28

Simulace umělého života lze rozběhnout i na procesoru 80386 20 MHz.

-pah

2. 2. 11:11

V dubnu se má porota vyslovit, zda lze slovo windows používat jako ochrannou značku či zda se jedná o generický termín. Soudce v dřívějším stání odmítl žádost firmy Lindows.com, aby windows bylo bráno automaticky jako běžný výraz. Naopak v březnu loňského roku soudce zamítl žádost Microsoftu o zamítnutí žaloby. Rozhodnutí o „významu“ slova windows nyní leží na výroku poroty.

Radoomek

2. 2. 21:51

T-Mobile zřejmě nestíhá nával registrací na svůj portál T-zones. Zaslal Dave.

tok

3. 2. 08:54

Kdo jste propásli přímý přenos prezentace CZFree na CESNETu dne 28. ledna, můžete si prohlédnout akční záznam. Starring: Deu, Clock, lada, kamera Brain, křoví Johanka :).

tok

3. 2. 09:09

Pokud musíte z nějakého důvodu otevřít dokument z Wordu/Excelu v Linuxu, pak se jako jedna z alternativ nabízí knihovna Apache POI. Díky modulům HSSF (Horrible SpreadSheet Format) a HDF (Horrible Document Format) máte omezenou možnost číst i zapisovat. Celá knihovna je napsána v čisté Javě.

lzap

3. 2. 13:02

Na světě je druhý Release Candidate OpenOffice.org 1.0.2 CZ.

tok

3. 2. 13:08

Ministerstvo financí ČR se rozhodlo, že nemáte-li MS Explorer, nemáte nárok na prohlížení jeho stránek. Dozvíte se to, pokud se pokusíte navštívit odkaz „Daňová přiznání“ například s Mozillou. Ještě štěstí, že vám chytrý webmaster poradí, kde stáhnou nejnovější verzi MSIE. Jak ho dostat na Linux už jaksi nevysvětluje… Možná, že uživatelé Linuxu nemusí platit daně :)

tok

3. 2. 14:36

EU si vynutila změny v MS Passport .NET. Ten umožňuje uložení mnoha dat o uživateli a jejich bezpečné sdílení například s e-obchody. Kompromisní dohoda s EU znamená, že Microsoft nyní bude mj. muset zajistit, aby uživatel mohl ovlivnit kdy a jaká data budou sdílena. Podobně je zkoumán i systém Liberty Alliance (např. Sun, France Telecom, American Express), zda neporušuje zákony na ochranu osobních dat.

Radoomek

3. 2. 14:40

Red Hat hodlá rozšířit řadu svých produktů. Podpora pro Red Hat Advanced Server bude dostupná 5 let narozdíl od produktů pro domácí uživatele, kde je 1 rok. Mezi oběma produkty je velký cenový rozdíl a někam mezi ně chce RH umístit další varianty.

Radoomek

3. 2. 14:51

Další díl populárního PDF časopisu Abíčko je na světě. Novinkou jsou Linuxové zprávičky z ROOTa. Nové číslo obsahuje spoustu obrázků a délka poprvé překročila 50 stránek.

tok

3. 2. 17:50

Reuters ohlásil nový linuxový informační systém. Reuters Market Data System je k dispozici pro intelské servery od HP s Red Hat Linuxem a má zajistit distribuci obchodních informací k zákazníkům, mezi nimiž jsou i velikáni jako například investiční banka Morgan Stanley.

Radoomek

3. 2. 17:56

Německá vláda má s Linuxem nemalé plány a mj. financuje některé projekty, které mají urychlit dokončení kvalitního desktopu. Díky tomu se v budoucím KDE objeví několik novinek a s nimi se blíží i masivní nasazení Linuxu v německé administrativě.

Radoomek

4. 2. 08:50

HP a distributor Pioneer-Standard podepsali program, v jehož rámci budou nabízet obchodním partnerům nástroje pro prodej Linuxu a technickou podporu k témuž. Partneři se tak budou moci přesvědčit o kvalitách linuxového řešení a bude jim usnadněn vývoj nadřazených aplikací.

Radoomek

4. 2. 08:55

Německá firma MobiliX prohrála spor o značku. MobiliX se soudí s vydavatelstvím Les Edition Albert René, které ji napadlo kvůli podobnosti s chráněným jménem Obelix ze známého komixu. Přes vítězství v úvodu sporu MobiliX v odvolání prohrál a nejspíše bude muset změnit jméno.

Radoomek

4. 2. 09:00

IBM a SuSE získali v Evropě dalšího velkého zákazníka – KRZN. Kommunales Rechenzentrum Niederrhein obstarává služby více jak 60ti okresům v severozápadním Německu. Tato organizace z veřejného sektoru si vybrala IBM zSeries mainframy se SuSE Linuxem.

Radoomek

4. 2. 09:09

Článek na CNN se zabývá dopady SQL červa Slammer. Ukazuje se, že aktivita Microsoftu Trustworthy Computing vyzněla naprosto do prázdna. Veřejnost si navíc nebezpečnost Windows začíná uvědomovat, což ji ovšem nemůže přimět k neustálému aplikování záplat.

Radoomek

4. 2. 11:11

IBM možná potichoučku mění taktiku ohledně procesorů a z velkého nákupčího se změní v jejich velkého producenta. Poslední procesory Power4 jsou totiž velmi slibné a zejména v serverovém sektoru by mohly významně zabodovat.

Radoomek

5. 2. 06:28

Tošijuki Kita predstavil v Tokiu 4. februára robota na Linuxe. Meter vysoký robot má nad očami umiestnené kamery, dokáže snímať obraz, rozoznávať hlas, podobu a pohyby určitých ľudí. Robot je vhodný najmä pre starých a chorých ľudí, ktorí potrebujú stály dozor, alebo pre tých, ktorí su často mimo domova. Dá sa pripojiť na internet a dokáže poslať fotografie na mobilné telefóny a počítače priamo z domu. (Upozornil Michal Halasa)

tok

5. 2. 07:19

Podle průzkumů společnosti Symantec, která sledovala četnost kyberútoků na Internetu, pochází 35,4 % útoků z USA. Druhé místo získala Jižní Korea s 12,8 % následovaná Čínou s 6,9 % útoků. Ve zprávě Internet Security Threat Report za 2.půli roku 2002 také stojí, že jen méně než procento útoků vyšlo z „teroristických“ států či že on-line firmy čelí nepřetržitému útoku.

Radoomek

5. 2. 09:47

Po zkrácení délky zaručené podpory distribucí Red Hat Linux se k podobnému kroku odhodlal i MandrakeSoft. Jeho serverové produkty budou nyní podporovány minimálně po dobu 24 měsíců a ostatní varianty distribucí po dobu 12 měsíců pro desktopové části a 18 měsíců pro základní systém. Český překlad oznámení najdete na Mandrake.cz. (Upozornil Ivan Bíbr)

mik

5. 2. 10:05

Interview s „otcem firewallu“, IT inženýrem Marcusem J. Ranumem, přinesl Silicon. Tento velmi plodný člověk se mimo jiné podílel na vývoji DEC SEAL, TIS Gauntlet a TIS Internet Firewall Toolkitu. Ve svém emailovém interview mluví na téma Microsoft, hackeři a zda jsou uživatelé vůbec poučitelní.

Radoomek

5. 2. 10:17

Nedávno jsme informovali o tom, že americká delegace přiměla účastníky Asijského summitu v rámci World Summit on the Information Society (WSIS) ke změně závěrečné deklarace. V podstatě změnou jednoho slova tak deklarace místo „podpory“ pro Open Source hlásá „povzbuzování“ pro Open Source. Na pozadí této kauzy se podíval John Lettice na NewsForge.

Radoomek

5. 2. 10:17

Chyba k chybě sedá a družku si hledá. Případ s nekvalitním zabezpečením fotografií na serveru Fotoalbumy.sk postoupil do dalšího stádia. První chyba, za jejíž zveřejnění dokonce bylo vyhrožováno žalobou, je sice opravená, ale ono je toho k nápravě mnohem více.

Radoomek

5. 2. 10:35

„Linux na CD“ či „Linux bez instalace“ jsou možné přezdívky pro distribuci Knopix. Nyní dostane další, a to „Tux4Kids“, neboť tato verze Knopixu krom toho, že opět nevyžaduje instalaci na disk, je upravená speciálně jako Linux pro děti. Zatím se jedná o prototyp, čili je třeba jisté shovívavosti, ale potenciál tu je :)

Radoomek

5. 2. 12:19

Víte, co je to demilitarizovaná zóna? Pokud ne, odpověd najdete v prvním dílu seriálu věnovanému této problematice na AbcLinuxu.

mik

5. 2. 14:05

Upgrade na novou verzi WMWare udělá z jednoho serveru vícero. GSX Server 2.5 je navržen tak, aby umožnil firmám vytvářet stabilní virtuální servery v produkčním nasazení, a to zvláště pro dnes již vyspělé servery s x86 procesory. Podporuje až 32 CPU a 64 GB RAM hostitelského stroje. Nově podporuje i běh Novell NetWare 4, 5 a 6.

Radoomek

6. 2. 08:49

Petr Fořt na serveru Česká škola popisuje nasazení Linuxu, konkrétně Red Hat 8, v jedné škole. Linux tam implementovali jak na desktop, tak na server a k plné spokojenosti. Doufejme, že podobných škol bude v budoucnu čím dál víc. (Upozornil Jozef Chocholáček)

tok

6. 2. 08:50

Mitch Kapor je tatínkem druhdy nesmírně populárního spreadsheetu Lotus 1–2–3 a nyní také novinky pro geeky i malé firmy. Jeho Personal Information Manager (PIM) Chandler má umožnit snížení nákladů na software a „skromně“ si brousí zuby na tandem MS Outlook a MS Exchange.

Radoomek

6. 2. 08:59

Zní to téměř neuvěřitelně, ale Microsoft ve své zprávě pro SEC (dohled nad US akciovým trhem) ohlásil rostoucí oblibu Open Source za vážnou hrozbu pro obchodní model firmy. Díky tomu očekává snížení zisků a nucené snížení cen jeho softwaru. Zmínil mj. snahy o prosazení OS SW ve vládních službách i rostoucí oblibu u veřejnosti.
Zatímco Bill Gates v italském Senátu demonstroval své vize a plány budoucnosti PC, před budovou téhož Senátu promotéři Open Source dělali propagaci Linuxu a OS SW.

Radoomek

6. 2. 09:15

Vzniklo nové konsorcium Desktop Linux Consortium, které si vytklo za cíl zlepšit použitelnost Linuxu pro spotřebitele, tj. na desktopu, vedle dnes již výborné použitelnosti pro servery. Mezi členy jsou např. SuSE, MandrakeSoft, Lycoris, Xandros, ArkLinux, CodeWeavers, či tým OpenOffice.

Radoomek

6. 2. 10:15

Crackerské skupiny zaměřené na blízký východ napadly některé servery v NASA a nahradily stránky protestem proti politice USA v Iráku. Díky katastrofě Columbie mají jejich výtvory solidní publicitu. Zda byl dotčen i další obsah serverů JPL nebylo zveřejněno.

Radoomek

6. 2. 10:29

Po šesti měsících práce je na světě GNOME 2.2. Novinek obsahuje celou řadu, takže jenom namátkově: kontextová menu pro soubory nyní mohou obsahovat akce obsluhované externími aplikacemi (třeba rozpakování archivu a podobně), vzhled panelu je nově možné ovlivnit pomocí témat, přibyla žádaná funkce pro okamžitý přístup k ploše (skrytí oken). Zajímavá je plná podpora multihead zobrazování (více monitorů) a potěší i podrobné nastavení zobrazování písem (antialiasing například nabízí čtyři různé režimy). S definitivní platností se výchozím správcem oken stal Metacity, i když jej i nadále lze nahradit jiným GNOME-kompatibilním produktem.

mik

6. 2. 11:11

FreeBSD team hrdě ohlašuje oficiální dostupnost FreeBSD 5.0. Po 3 letech vývoje dostal do vínku podporu pro procesory Intel IA 64 architektury, AMD Hammery i Sun Sparc64, dále podporu pro multiprocessing a mnoho dalšího.
Z týmu FreeBSD byl propuštěn klíčový jaderný vývojář Matt Dillon.

Radoomek

6. 2. 13:15

Pro Microsoft aféra Slammer ještě neskončila. Tisíce uživatelů z Koreje žalují Microsoft za škody, které způsobil tento červ, protože firma řádně nevarovala uživatele a nezabezpečila svůj software. Vše je možné díky čerstvému zákonu, který nutí firmy k zodpovědnosti za jejich software.

Radoomek

7. 2. 00:01

Na serveru DP Hl. m. Prahy došlo pravděpodobně k výluce mezi adminem a M$ IIS :) Pro historiky tu máme screenshot. (upozornil Mmm)

tok

7. 2. 11:02

Skupina, která si říká „Europe's creative sector“, označuje zákonné nástroje Evropské Unie proti pirátství za nedostatečné. Ve skupině jsou například Business Software Alliance (BSA), International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), the Motion Picture Association (MPA), Interactive Software Federation of Europe (ISFE) a 6 dalších organizací.

Radoomek

7. 2. 11:13

Protože poptávka po dobrých certifikovaných linuxových administrátorech vzrůstá, ale nabídka příliš ne, Red Hat zakládá program certifikace ve školách. University a VŠ budou moci získat akademické verze Red Hat Certified Engineer (RHCE) certifikací a školit studenty na Red Hat Certified Technician (RHCT).

Radoomek

7. 2. 11:31

Server SourceForge.net oceňuje každý měsíc jeden projekt z tisíců, které hostují jeho servery, za produkt měsíce. Za únor 2003 získal ocenění SourceForge.net's Pro­ject of the Month herní engine Crystal Space, což je kompletní framework pro tvorbu 3D her typu FPS nad mnoha platformami. Přehled starších vítězných projektů.

Radoomek

UX DAy - tip 2

7. 2. 12:12

Na TheRegisteru, Siliconu, VNUNetu, CNetu a PCWorldu se objevily komentáře ke zprávě, kterou Microsoft zaslal do SEC. V ní praví, že Open source je velkou hrozbou pro jeho obchodní model a že se to projeví na zisku firmy. TheRegister je jako obvykle komplexní včetně odkazů a poměrně nekompromisní vůči Microsoftu.

Radoomek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku