Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 8.2. do 14.2.2003

15. 2. 2003
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Crackeři si oblíbili stránky RIAA - Veřejná správa v XML - Sun Javu na Solarisu nedoporučuje - Nepodceňujte kyberteroristy - Mozilla 1.3b - Další firma chce dolovat zlaťáky za zjevně šílený patent - Tresty odnětí svobody za použití šifrování? - XFS ve verzi 1.2 - Prodeje linuxových serverů neustále vzrůstají - Blender 2.26 a další.

8. 2. 06:09

Linuxová a Open Source advokacie je i pro zkušené misionáře někdy oříškem. Otázek a omylů, které čekají na odpověď či vyvrácení je neustále velmi mnoho. Zejména menší firmy nemají ani dnes v mnohém v otázce použití Open Source zdaleka jasno.

Radoomek

8. 2. 11:20

To nejlepší ze Slackware obalené uživatelskou přítulností nabízí nová linuxová distribuce jménem Vector Linux založená na Slackware. Ten je velmi populární, ale pro začátečníky poněkud nepřítulný – dle webu Vector Linuxu asi tak, jako naštvaný chřestýš, což se VL pokusil odstranit (mimo jiné úplně novým instalátorem).

Radoomek

8. 2. 11:30

O iPodu od Apple dnes neslyšel jen málokdo. Ti šťastní, kdo jej mají, neustále touží z tohoto mp3 přehrávače vytvořit něco jiného. Touhy začínají na odkladišti dat z digitálních foťáků či přehrávači videa, ale díky uzavřenému Op.Sysu iPodu to zůstávalo snem. Nyní se Bernardu Leachovi povedlo na iPodu rozběhat Linux a univerzálnímu využití hardwaru iPodu už nestojí téměř nic v cestě.

Radoomek

8. 2. 11:42

Producent embedded Linuxu, neboli vestavěného (do přístrojů) Linuxu, MontaVista Software ohlásila zdvojnásobení zisku za minulý rok. Linux se stává stále populárnějším a do své spotřebitelské elektroniky jej čím dál častěji instalují i nejrenomovanější firmy v oboru. Jen namátkou: Agilent Technologies UK, Alcatel SA, Lucent Technologies, NEC, Nokia, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Koninklijke Philips Electronics NV, Sony a Toshiba Electronics Europe GmbH.

Radoomek

9. 2. 08:37

Vládní úřad Government Information Officers' Council (GITOC) Jižní Afriky formálně přijal materiál OSS Strategy (PDF) definující využití Open Source ve vládních službách. Jižní Afrika tak má jako jedna z prvních zemí oficiální rámec pro nasazení Open Source. Zprávu vypracovala pracovní skupina OSS Work Group a obsahuje možnosti, výhody i nevýhody nasazení OSS. Šířeji ji popisuje CNet.

Radoomek

9. 2. 10:11

IBM vidí potenciál pro Linux v telekomunikacích. Proto vytvořila tým se společnostmi 3i Group Plc, Mayfield Fund a Worldview Technology Partners zaměřený na prodej Linuxu telekomům. IBM tak získá nové linuxové technologie a partneři získají přístup ke světové prodejní síti IBM.

Radoomek

10. 2. 09:02

O potenciálním nebezpečí poplatků pro linuxové uživatele ze strany SCO jsme již informovali. SCO by teoreticky mohlo chtít poplatky za veškeré knihovny, které z kódu vlastněného firmou SCO vycházejí. Analýzu toho, jak nebezpečí čelit a co to pro Linux znamená, rozebírá článek SCO-Caldera & the GNU/Linux Community: The SCOsource IP Matter. (thx AHA)

Radoomek

10. 2. 09:06

Ač MandrakeSoft řeší vážné finanční problémy, své plány stran uvádění produktů plní. Nyní vydal Mandrake Linux Corporate Server 2.1. Ten má nabídnout veškeré nástroje pro kompletní firemní agendu, včetně nejaktuálnějšího aplikačního softwaru. Dále prodává Mandrake 9.0 Standard (3CD 30$), PowerPack (7CD 69$) a ProSuite (8CD+DVD 199$). (thx AHA)

Radoomek

10. 2. 09:11

Na AbcLinuxu byl spuštěn další ročník ankety o nejpoužívanější linuxovou distribuci. Podaří se Red Hatu opět zvítězit nebo některá jiná distribuce naruší ve čtvrtém roce konání ankety jeho dosavadní neporazitelnost?

mik

10. 2. 09:19

RIAA jako hlásná trouba hudebního průmyslu je trnem v oku mnoha lidem. Nyní se zdá, že crackeři si stránky RIAA přímo oblíbili a útok na jejich web střídá jiný útok. Ten poslední pak vyřadil web RIAA na celé 3 dny. Článek obsahuje i odkazy na související kauzy.

Radoomek

10. 2. 09:21

Debian se připojil k nově vznikajícímu uskupení Destop Linux Consorcium. Sdružení, jehož dalšími členy jsou například projekty KDE, Samba.org či OpenOffice.org nebo společnosti MandrakeSoft, Ximian, CodeWeavers, Lycoris a další, si klade za cíl zvyšovat povědomí o možnosti použití Linuxu na destopech a formovat jeho budoucnost v této oblasti. (Upozornil kolísko)

mik

10. 2. 09:25

A ještě jednou k tématu Linux na desktopu. V konferenci L-K proběhla diskuze na toto téma, kterou vyvolal email Jamese Simmonse. Ten se domnívá, že Linux se na desktopovém trhu nikdy neprosadí a své přesvědčení se pokusil doložit i argumenty. Překlad přinášejí nejnovější Jaderné noviny.

mik

10. 2. 09:33

„Připravujeme závazný standard pro orgány veřejné správy, který stanoví jako komunikační rozhraní formát XML.
Pokud jde o mé sympatie, snažím se, aby všechna řešení prosazovaná MI ČR byla přísně technologický neutrální.“
Tolik ministr Mlynář na dotaz ohledně elektronické komunikace se státními úřady a sympatií k Open source. (thx kolisko)

tok

10. 2. 10:05

Velmi zajímavé věcičky využívající Linux se objevily v poslední době. Firma IR Data představila přenosný WiFi server zvaný Wireless Zone, který umí doručit ke koncovým uživatelům s WiFi kartou rozličný obsah od prezentací po webové stránky. PRISMIQ dodává PRISMIQ MediaPlayer, který má být síťovou zábavní bránou, která dodá video i audio v rozličných formátech.

Radoomek

10. 2. 11:05

Sun: naši Javu na našem Solarisu nedoporučujeme. Interní technický materiál poukazuje na problémy v koncepci Javy na Solarisu. Velká paměťová náročnost a špatná kompatibilita jsou jen částí velkého problému. Interní dokument Sunu je k dispozici na serveru s příznačným názvem Internal memos.

tok

10. 2. 11:19

Nebezpečí kyberterorismu neustále vzrůstá – narozdíl třeba od raket lze počítač získat prakticky všude. Situaci rozebírá článek Nepodceňujte kyberteroristy, kde je zmíněna i tzv. Darthmouthská studie, poukazující na častou souvislost mezi kyberútokem a následným fyzickým útokem. Mj. zmiňuje, že stačilo, aby Slammer byl krvelačnější a mohl způsobit škody za mnoho miliard USD, zatímco v „neškodném“ provedení vyšel jen(!) na miliardu. Americká vláda a armáda rozvíjí vlastní strategie pro kyberútoky.

Radoomek

11. 2. 06:30

Jak přimět OpenOffice 1.0, aby se korektně bavil s MySQL a ODBC, radí článek na LinuxWorldu. OpenOffice si totiž tuto schopnost až žárlivě bránil a autor strávil dlouhé dny, než se dobral výsledků.

Radoomek

11. 2. 07:14

Microsoft se čím dál častěji objevuje (a především se snaží prezentovat) na Open Source konferencích. Proti tomu se zvedá vlna nevole, neboť jestli je někdo symbolen Closed Source, pak je to Microsoft. Členové New York Linux Scene (NYLXS) zvažují protest na konferenci Open Source for National and Local eGovernment Programs in the U.S.and EU, která se bude konat v březnu v New Yorku.

Radoomek

11. 2. 08:01

Australská vláda respektuje neustále rostoucí vliv Open Source. Její agentura National Office for the Information Economy (NOIE) proto pořádá mimořádný seminář „Open Source Software and the role of Linux in the public sector“, který má připravit IT profesionály na neproprietární software nejen ve vládních službách.

Radoomek

11. 2. 08:03

Britská vláda požádala známého bojovníka za svobody Lawrence Lessiga, aby pro ně zanalyzoval znění připravovaných zákonů. Vládu zajímá, zda jsou v souladu s tzv. právem „fair use“, což je například právo vlastníka vytvořit si záložní kopii apod.

Radoomek

11. 2. 08:48

Podrobně se na zoubek Mandrake Linuxu 9.1 Beta podívali na DistroWatch. Ve čtyřdílné recenzi prozkoumali snad všechny novinky, které tato distribuce přinese a také chyby, které zatím obsahuje.

Radoomek

11. 2. 09:16

Na světě je Mozilla 1.3b. Mezi největší novinky patří například možnost zapnout si automatické zmenšování obrázků tak, aby se vešly do okna prohlížeče (po kliknutí se pak zobrazí v plné velikosti), nový antispamový filtr zabudovaný v emailovém klientovi, přepínání profilů za chodu, přibyl konfigurační panel pro funkci Type ahead find (nyní přejmenované na Find as you type) a také poteší možnost editovat většinu voleb, pro něž zatím neexistují ekvivalenty v konfiguračním rozhraní, pomocí URL about:config. (Upozornil mcross)

mik

11. 2. 11:03

Další firma se pokouší dolovat zlaťáky za zjevně šílený patent. Acacia by ráda vysoudila právo účtovat si poplatky za „proces přenosu komprimovaného audia a videa on-line“. Jako obvykle by tak chtěli zpoplatnit velkou část internetového provozu.

Radoomek

11. 2. 12:12

Americké ministerstvo spravedlnosti hodlá dramaticky rozšířit vládní elektronickou špionáž a sběr dat. Zároveň má v úmyslu zavést tresty odnětí svobody za použití šifrování na území USA. Návrh zákona Domestic Security Enhancement Act je z 9.1.2003 a má „vylepšit“ tzv. PATRIOT act z roku 2001. Součástí bude i zahrnutí více činností pod pláštík utajení.

Radoomek

11. 2. 14:44

Pixar Animation Studios, mající na svědomí mimo jiné i filmy „Příšerky s.r.o.“ a „Toy story“, opouští tandem Sun + Solaris a přechází k Intelu s Linuxem. Celá renderovací farma přejde na Linux do šesti měsíců a nejnovější film „The Incredibles“ již bude realizován v novém. (upozornil Petr Murmak)

tok

12. 2. 08:40

SnapGear představil vůbec první bezplatné linuxové Open Source integrované vývojové prostředí pro procesory Intel Xscale. SnapGear IDT je zdarma a umožňuje tak rapidně zlevnit vývoj aplikací pro embedded Linux.

Radoomek

12. 2. 08:48

Asijské země a státy bývalého SSSR jsou mekkou počítačového i audio a video pirátství. Čínská vláda se však rozhodla vyhlásit stop pirátství a vydělit se z této společnosti. K tomu mají sloužit nové protipirátské zákony. Pokud totiž dosud nebylo pirátství státem přímo podporované, pak tolerované bylo jistě.

Radoomek

12. 2. 11:27

The Computer and Communications Industry Association (CCIA), zaslala stížnost a podnět k vyšetřování Evropské Komisi. Tento dlouholetý a vážný oponent Microsoftu v něm tvrdí, že MS nově a v širokém měřítku porušil evropské protimonopolní zákony a žádá EK o napravení situace. CCIA se angažovala již v americkém sporu, který však skončil plichtou, zatímco v Evropě je solidní šance na vítězství.

Radoomek

13. 2. 09:02

Zajímavou sondu do jiného než turistického života ostrovů Trinidad a Tobago přináší LinuxJournal. Zabývá se i stavem ostrovních informačních technologií, kde vládne především software od Microsoftu. Povědomí o existenci jiné alternativy je zde zatím mizivé, což se snaží změnit linuxové organizace Trinidad a Tobago LUG (TTLUG) a OSATT založené roku 1999.

Radoomek

13. 2. 09:10

Světoznámý magazín The International Herald Tribune si všímá kvalit Lindows. Ze systému, mnohými považovaného za truc proti Microsoftu, se vyklubala šikovná štika, která má lidem co nabídnout. Přesto je toho ještě mnoho potřeba zlepšit, než bude možné klidně doporučit Lindows oproti Windows.

Radoomek

13. 2. 09:25

XFS uvolnila verzi 1.2 svého žurnálovacího souborového systému XFS, která by měla být stabilnější, rychlejší a vůbec mnohem lepší než všechny předchozí.

jaji

13. 2. 10:09

Prodeje linuxových serverů neustále vzrůstají. Oproti minulému období dokonce skoro na dvojnásobek. V jiných serverových sektorech byl zaznamenán vzrůst jen o 5 %. Největší podíl na trhu s linuxovými servery mělo IBM, HP a Dell.

Radoomek

13. 2. 10:58

Rozsáhlou recenzi KDE 3.1 přinesl eWeek. Všímá si nových funkcí i samotné geneze KDE. V závěru je k dispozici i krátká rada pro exekutivce a celkové hodnocení produktu, kde KDE získalo samé dobré známky.

Radoomek

13. 2. 15:48

První open source release populárního modelovacího programu Blender je k dispozici. Podrobnosti o aktuální verzi Blender 2.26. (Upozornil Martin Tkadlčík)

tok

13. 2. 17:07

Firma SuSE představila OpenExchange server. Jde o levnou alternativu SW Lotus Notes, Microsoft Exchange a Novell Groupwise. Upozornil Pavel Přib.

tok

13. 2. 17:56

V současné době vznikají pokračování článku Smažíme v Linuxu. Pokud byste se v nich rádi dočetli o něčem konkrétním z oblasti vypalování CD pod Linuxem, můžete o tom autorovi dát vědět buď formou příspěvku pod článkem a nebo přímo na jeho emailovou adresu, kterou najdete tamtéž.

[mik]

14. 2. 08:55

HotLetter.cz je profesionální nástroj pro řízenou distribuci hromadných e-mailových zpráv. HotLetter.cz využívají nejznámější české internetové servery. HotLetter.cz je klíčovým nástrojem úspěšného internetového podnikání. HotLetter.cz was hacked. (kopie pro historiky) UPDATE: Vyjádření provozovatele

[tok]

14. 2. 16:09

BSA ve Velké Británii rozesílá velkým firmám dotazník, který jim umožní provést samo-audit jejich softwaru. Firmy tak mají možnost si ověřit, zda mají licence v pořádku, dobrovolně dotazník vyplní a odešlou do BSA. To není vtip, BSA odhaduje, že zhruba 1/4 firem nemá software v pořádku.

[Radoomek]

14. 2. 16:12

Ex-hacker Kevin Mitnick se zúčastnil konference pořádané skupinou Information Systems Security Association (ISSA) v Los Angeles. Přes svou známost, či právě pro ni, však nebyl do ISSA přijat, neboť skupina má velmi vysoké nároky na členy. Mitnick se plánuje živit jako konzultant přes bezpečnost IT a založil firmu Defense Thinking.

[Radoomek]

14. 2. 16:44

Bill Gates podle svých posledních vyjádření bere Linux a Open source hrozbu vážně. Ne však dost vážně na to, aby ji skutečně pochopil. Když mluví o hrozbách pro Microsoft, na prvním místě uvádí jako příklad OS/2. Analýzu posledních prohlášení přinesl TheRegister.

[Radoomek]

14. 2. 16:50

Podle aktuální studie Dona Rosse z University of Cambridge jsou Open Source i Closed Source principiálně stejně bezpečné. Model Open Source však díky otevřenosti může být všech chyb zbaven, protože umožňuje přístup k chybám v kódu jak útočníkům, tak obráncům. U Closed Source jsou oba tábory nuceny k náhodným testům.

[Radoomek]

root_podpora

14. 2. 17:01

Motorola se chystá letos vypustit do světa svůj první mobilní telefon s Linuxem. Motorola A760 bude mít barevný display, digitální kamerku, MP3 a video přehrávač a podporu pro Javu. Nejprve má být k dispozici v Asii, později v Evropě a Americe. První mobil s Linuxem od Motoroly mají následovat další modely.

[Radoomek]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku