Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 22.2. do 28.2.2003

1. 3. 2003
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: DMCA hrozí omezením inovací - Britská vláda vážně zvažuje využití Open Source - Vývojáři Linuxu pro Xbox požádali MS o certifikát - Nessus 2.0.0 - Mozilla slavila páté výročí - Itanium zahodilo vše dobré z platformy x86 - MS obvinil Sun z monopolních praktik - Běh MS Office nad Linuxem - XFree86 4.3.0 a další.

22. 2. 09:44

Švýcarský kanton Ženeva hodlá s dopisem obsahujícím daňové formuláře zasílat poplatníkům CD, které obsahuje francouzskou mutaci Mozilla 1.2.1, GEtax 2002, OpenOffice.org 1.0.1 a program pro přiznání daní. Ženeva hodlá projekt sdílet s dalšími kantony. Kdy se dočkáme v Čechách, je ve hvězdách. MozillaZine.

Radoomek

22. 2. 09:55

SGI ohlásilo dostupnost superpočítačové rodiny Altix 3000 pro zákazníky na středním východě. Servery Altix 3000 jsou linuxové superpočítače s globální sdílenou pamětí a možností rozšíření na stovky uzlů.

Radoomek

22. 2. 09:59

Nechcete-li skončit ve vězení, pak nezkoušejte prodávat kradené letové manuály na eBay nebo se alespoň nepodepisujte.
Crackerům se podařilo hacknout systém pro on-line transakce a dostali se k až pěti milionům kreditním kartám.
Co to je FCS (Future Combat Systems) a kam se upírá vojenský výzkum v USA popisuje TheRegister. Až nahradí vojáky roboty, nebudou už Američané Evropu k válčení potřebovat.

Radoomek

22. 2. 11:13

Případ, kdy doktor z Mělníka v souvislosti s tzv. Nigerijskými dopisy, ve světě zvanými jako 419 scams, zastřelil nigerijského diplomata, se stal zprávou číslo jedna uplynulého týdne. Silicon a TheRegister.

Radoomek

22. 2. 11:18

Linuxový kód je nádherně bezchybný, tvrdí konzultační skupina, která prověřovala kód několika operačních systémů. Kód Linuxu, konkrétně jádra 2.4.19, je mnohem čistší a kvalitnější, než u konkurence s closed source kódem. Nebylo však prozrazeno o jakou konkurenci se jedná.

Radoomek

23. 2. 07:09

Red Hat vydal obnovenou verzi Advanced Serveru určeného pro servery IBM x440. Updatována byla verze 2.1 Red Hat Advanced Server. RH plánuje updatovat ve čtvrtletních intervalech a snaží se lákat zákazníky na své prémiové Professional produkty.

Radoomek

23. 2. 09:32

Soud rozhodl, že vývojáři používající Microsoft SQL Server 7 dluží miliony dolarů na licenčních poplatcích. Šlo o spor Microsoftu a Timeline Inc o to, zda uživatelé MS SQL Serveru 7, Office 2000 a dalších MS produktů jsou díky smlouvě obou firem zbaveni nutnosti platit poplatky do kasičky Timeline. Mnoho vývojářů tak nyní dluží obrovské částky.

Radoomek

23. 2. 12:28

The Open Source Security Testing Methodology Manual (OSSTMM) se stal mezinárodním otevřeným standardem. Jeho tvůrcem je Pete Herzog a standard je již používán ve velkých firmách jako např. U.S. Treasury Department, Home Depot, Verisign a IBM. Tvůrce materiál popisuje jako otevřený bezplatný soubor myšlenek pro vývoj otevřených standardů a metodologie bezpečnosti.

Radoomek

23. 2. 15:10

Microsoft koupil firmu Connectix. Connectix vyrábí software, který umožňuje běh dalších operačních systémů ve virtuálním PC nad Windows a Mac OS. MS plánuje tuto technologii vestavět do Windows a tak konkurovat ostatním systémům.

Radoomek

23. 2. 16:16

Lindows.com ohlásila subnotebook s Lindows za pouhých 799$. Jedná se o další tah CEO Lindows Michaela Robertsona, který má díky dobré ceně a kvalitnímu hardwaru solidní šanci na úspěch.

Radoomek

24. 2. 08:51

Objevilo se varování, že linuxové žurnálovací souborové systémy jsou ohroženy možným porušením dat, pokud je na IDE discích povoleno kešování write back. I přes žurnálování pak řadič IDE může operačnímu systému tvrdit, že I/O operace byla provedena, i když to není pravda.

Radoomek

24. 2. 08:55

DMCA hrozí omezením inovací a technologického vývoje v Sillicon Valley a je na čase zmobilizovat obchodníky i zákazníky, aby s tím něco udělali. Takový je výsledek rokování na Digital Rights Summit v Santa Clara v Kalifornii. Rokování pořádal Intel a Digitalconsumer­.org.

Radoomek

24. 2. 09:14

Díky dohodě GNOME Foundation a firmy Bitstream jsou nyní zdarma k dispozici beta verze fontů od Bitstreamu. Konečné verze fontů by se měly objevit v březnu tohto roku pod hodně volnou licencí. Fonty jsou ke stažení na gnome.org.

Radoomek

24. 2. 10:02

Britská vláda vážně zvažuje využití Open Source v rámci IT projektu Whitehall. Úřad Office of Government Commerce (OGC), který má na starosti nákupy pro vládu, plánuje vývoj jediné společné platformy pro sdílení informací mezi vládními úřady. OS SW patří mezi uvažované kandidáty.

Radoomek

24. 2. 10:36

Záměr filipínské vlády přejít na Open source byl dán dočasně k ledu. Nový šéf úřadu National Computer Center (NCC) Ibarra Gonzales nehodlá v plánu používat na všech vládních úřadech Open Source pokračovat, dokud nebude dokončena studie na toto téma.

Radoomek

24. 2. 10:45

Na oblíbenou a zřejmě nezodpověditelnou otázku, jakou distribuci si nejlépe vybrat, se pokouší odpovědět článek na OSNews. Lycoris, Mandrake, Red Hat, SuSE a další distribuce hodnotí relativně čerstvý příznivec Linuxu z pohledu uživatelské přítulnosti a dalších kriterií.

Radoomek

25. 2. 07:27

Na blackhol.sk začali vydávat zajímavý serial na téma „Bezpečnosť sieťových zariadení“. První díl se věnuje Router Security.

tok

25. 2. 08:12

Nepotřebuji pořád otvírat a zavírat okna, dávám přednost otevřenému, svobodnému a volnému prostoru. I když se může zdát nevlídný a studený, jdu do toho po hlavě! Foto zaslal pele.

tok

25. 2. 08:45

Skupina vyvíjející Linux pro Xbox požádala otevřeným dopisem Microsoft o digitální certifikát. Podepsaný Linux by běhal i na neupravených Xboxech. Skupina argumentuje tím, že nevydání certifikátu by byl monopolní krok. Další argument pro vydání je ten, že Mirosoft by umožnil běh Linuxu na Xboxu, čímž by si zasoužil odměnu 200K$ (od šéfa Lindows.com :)

Radoomek

25. 2. 09:07

Včera byla uvolněna nová verze programu Nessus, pravděpodobně nejoblíbenějšího bezpečnostního skeneru unixového světa, honosící se číslem 2.0.0. Seznam změn a download.

Maa01

25. 2. 09:10

Firma donedávna známá jako MobiliX se přejmenovala na TuxMobil. Tento krok byl vyvolán prohraným soudním sporem s majitelem ochranné známky Obelix, které se dle soudu jménu MobiliX příliš podobá.

Radoomek

25. 2. 09:16

Víte, co se stalo 23.února před pěti roky? Přece u Netscapů se narodil projekt Mozilla.org. Blahopřejeme Mozille k pátému výročí a přejeme hodně úspěchů a spokojených uživatelů. No věřili byste, že to už je pět let?

Radoomek

25. 2. 10:50

Na konferenci Government Model Engineering College v Indii přednesl Richard M.Stallman klíčový projev pod názvem The Danger of Software Patents. Projev je nesmírně rozsáhlý, zasahuje snad do všech možných oblastí a v jeho závěru je ještě připojena diskuse s účastníky konference.

Radoomek

25. 2. 11:15

Letos proběhl na AbcLinuxu již čtvrtý ročník ankety o nejpopulárnější distribuci v našich krajích. Cílem bylo sečíst uživatele jednotlivých distribucí, nikoliv počet instalací. Z výsledků vyplývá, že popularita Red Hatu prudce klesá, hlavně na úkor Mandraku, který jej letos o pár hlasů předstihl.

tok

25. 2. 11:50

V rámci projektu GNU Software Defined Radio byl úspěšně zachycen, zpracován a zobrazen signál HDTV šířené vzduchem.

Radoomek

25. 2. 12:13

Projekt NewToLinux.org.uk hledá aktivní překladatele pro své manuály, tutoriály a další příručky zaměřené na linuxové začátečníky. Mají zájem o pokrytí co nejvíce světových jazyků, čili i o češtinu.

Radoomek

26. 2. 08:00

Dnes od 14:00 hodin proběhne na serverech iHNed.cz a DigiWeb.cz online rozhovor s Vladanem Crhou, tiskovým mluvčím Českého Telecomu. V diskusi V. Crha odpoví na dotazy týkající se ČT, jejho cenové politiky a vztahu k ostatním operátorům. Tématem rozhovoru bude i vysokorychlostní internet (ADSL, Wi-Fi) a liberalizace telekomunikač­ního trhu.

tok

26. 2. 09:02

Microsoft implementuje DRM do balíku Office 2003 a vyšších. Informaion Rights Management (IRM) bude nedílnou součástí souborového systému, která uživateli dovolí určit, kdo jak a čím bude moci dokumenty a e-maily číst, kopírovat, předávat, atd. Tím je de-facto dáno, že bude kompatibilní jen s MS softwarem 2003 a novějším. Ne všichni však tento nápad oslavují.

Radoomek

26. 2. 09:23

Operační systém se možná brzy stane přežitkem. Doufají v to alespoň lidé z firmy Phoenix, která již po desetiletí vyrábí BIOSy pro počítače. Stejně jako MS udělal z MS IE součást Windows, mohly by se stát základní komponenty operačního systému například součástí BIOSů.

Radoomek

26. 2. 09:30

Linus Torvalds se na Linux Kernel Archive vyjadřoval k novému serverovému procesoru od Intelu a soudí, že Itanium zahodilo vše dobré z platformy x86. Procesor si již získal přezdívku Itanic a snahy o představení nové, krásné a čisté architektury ve skutečném světě zatím příliš nefungují.

Radoomek

26. 2. 11:14

Pokud chcete vidět … stránku, na které se každý ..... může ..... …, protože je zde … … a ..... ani s ....., a to naprosto bez servítků, tak klikněte sem. Nalezl Kompost, upozornil Dave Lister.

tok

26. 2. 11:20

Na webu stehule.fsv.cvut­.cz je zpřístupněna reference základních linuxovych aplikací. Obsah: bash, joe, emacs, PostgreSQL, SQL, Python, PIL, XML, DocBook, HTML, CSS, PL/pgSQL, libXML2.

ps

26. 2. 12:13

Microsoft se rozhodl, že nejlepší obranou je útok a obinil Sun z monopolních praktik. Tvrdí, že Sun svou žalobou proti Microsoftu sledoval podlé cíle a chtěl ho donucením dodržovat jeho standardy Javy poškodit. Současný stav je ten, že Microsoft je nepravomocně odsouzený, musí distribuovat s Windows Javu od Sunu a nesmí distribuovat vlastní verzi. Odvolací stání má být brzy.

Radoomek

26. 2. 14:30

Všichni zájemci jsou zváni do klání KOffice Icon Contest. Ikonky jsou to první, co uživatel vidí a snahou soutěže je ještě zdokonalit jejich vzhled i grafické kvality celého KOffice a KDE.

Radoomek

26. 2. 15:17

Výrobce serverů Stratus Technologies tvrdí, že Windows jsou mnohem stabilnější, než Linux. Mluví o Windows 2000 a o příštích verzích Windows, u nichž údajně dosáhli až 99,999% uptime, což je méně než pět minut výpadku za rok.

Radoomek

26. 2. 19:55

Pokud na ROOTovi momentálně nevidíte některé obrázky, je to způsobené stěhováním obrázkového serveru k jinému ISP. Děkujeme za pochopení.

Redakce

27. 2. 10:22

CodeWeavers pokračují ve svém komerčně úspěšném propojování Linuxu a Windows. CrossOver Office, nad nímž poběží Enterprise 3 server od Tarantella, umožní běh MS Office nad Linuxem. Aplikace pak jsou ze serveru normálně přístupné prostřednictvím webového prohlížeče, bez potřeby jakéhokoli dalšího softwaru na klientských počítačích.

Radoomek

27. 2. 10:58

Po rozprodeji většiny aktivit a produktů zbyl ve firmě TurboLinux prakticky jen PowerCockpit. Nyní MountainView koupil i divizi PowerCockpit, což je proprietární sw. umožňující správu a konfiguraci clusterů linuxových a windowsových serverů.

Radoomek

27. 2. 11:10

Hacker Stefan Puffer, který pronikl do bezdrátové sítě soudu, byl osvobozen. Porota usoudila, že chtěl jen upozornit na nulové zabezpečení sítě a nehodlali z něj učinit obětního beránka. Jinak by mu totiž hrozilo až 5 let ve vězení a 250 000$ za každý průnik.

Radoomek

27. 2. 11:10

Prográmek jménem Hydan umí uschovat prakticky libovolný text do spustitelných programů. Nezmění přitom ani jejich velikost, ani chování. Hydan byl představen na CodeConu v San Franciscu studentem počítačových věd na Columbia University Rakan El-Khalilem.

Radoomek

27. 2. 11:22

Nový přehrávač hudby od Digital Innovations jménem Neuros Digital Audio Computer, bude podporovat vedle mp3 i Ogg Vorbis. Umožní také spojení s linuxovými stroji a měl by být nejvíce Open Source přehrávačem na trhu. Firma již uzavřela smlouvu s Xiph Foundation, která Ogg Vorbis vyvíjí.

Radoomek

27. 2. 14:55

Na světě je nový release XFree86 4.3.0. Upozornil MOJE.

tok

27. 2. 15:59

„ADSL“ je konečně i u nás k dispozici a tak se může hodit návod na zprovoznění ADSL v Linuxu.

tok

28. 2. 09:04

Měli by Open Source vývojáři pomáhat americké armádě ve válce proti Iráku? Odpovědi hledá Roblimo Miller na NewsForge v rozhovoru s Anthony L. Awtrey, víceprezidentem I.D.E.A.L. Technology, která vyvíjela například OS SW pro trénink pilotů na vrtulníky BlackHawk.

[Radoomek]

28. 2. 09:36

Už se stává zvykem, že Microsoft proniká na většinu Open source zaměřených událostí. Na Federal Government's Na­tional Office for the Information Economy (NOIE) v Austrálii měl zástupce Microsoftu opět projev, ovšem ve srovnání s tvrdými slovy, kterými plýtval Steve Ballmer, mluvil Steve Alford mnohem seriózněji.

[Radoomek]

28. 2. 09:36

Konference Desktop Linux Summit 2003 ukázala, že stále více firem přechází na Linux. Potýkají se však s problémy při migraci z Windows na Linux, které snižují produktivitu jejich práce. Jde zejména o nekompatibilitu formátů souborů a ztráty způsobené nutností přeškolit personál na nový systém.
Jak na Linux v kanceláři si můžete přečíst v češtině i na ROOTovi.

[Radoomek]

28. 2. 09:36

V oblasti biotechnologií si Linux polehoučku potichoučku získává stále větší popularitu. V této oblasti se rychle množí superpočítače a jejich clustery a Linux je pro ně přirozenou volbou. Microsoft oblast biotechnologií ponechal zatím prakticky bez povšimnutí. O alianci Linux a biotechnologie pojednává článek na Newsforge.

[Radoomek]

28. 2. 10:01

Nový vzhled webu KDE.org je on-line! Oficiální stránky oblíbeného desktopového prostředí KDE jsou mimo jiné nyní oděny do modernějšího hávu, který lze pomocí alternativních stylových předpisů (CSS) a se zapnutými cookies měnit na několik dalších barevných variací.

[luci]

28. 2. 10:32

Chcete-li vyrábět flash a zároveň používáte Linuxu, máte v podstatě smůlu. Proto vznikla petice, která má upozornit Macromedii na tento nedostatek a přimět firmu, aby vzala Linux na vědomí. Upozornil Shamot.

[tok]

28. 2. 14:08

Na Penguinovi vyšel pěkný článek, který podrobně popisuje, jak zpracovat v OpenOffice.org hromadnou korespondenci – tedy například šablony dopisů, do nichž OOo automaticky dosadí adresy z adresáře.

root_podpora

[mik]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku