Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 22. 3. do 28. 3. 2003

29. 3. 2003
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Release Candidate české Mozilly 1.3 - Linux stojí méně, je rychlejší a spolehlivější, hlásá Oracle - Je otevřený software pro každého? - Linux stále oblíbenější i u něžného pohlaví - Red Hat 9 v prodeji od 7. dubna - Tučňáčí chat - Mandrake Linux 9.1 (Bamboo) - Mozilla Minotaur - Free Software nedotknutelným světovým kulturním dědictvím v rámci UNESCO a další.

22. 3. 07:26

Přítomnost MS na Open Source mítinku na George Washington University ve Washingtonu vyvolala tichý protest linuxových advokátů. V uniformách z Války za nezávislost rozdávala šestice linuxových aktivistů letáky varující před falešnými advokáty.

Radoomek

22. 3. 10:19

Když jde hudebnímu průmyslu o peníze, žádná věc jim není svatá. Jen tak je možné operovat jménem Martina Luthera Kinga ve prospěch hudebních oligarchů, jak to učinila Hillary Rosenová. TheRegister.

Radoomek

22. 3. 15:40

Čím více se blíží termín soudní pře SCO proti IBM, tím více je jasné, že tento případ ovlivní budoucnost nejen Linuxu. Odborníci soudí, že pře SCO vs. IBM může ustavit nepříjemný precedens, který Linux v budoucnosti poškodí. Navíc když se dva perou, konkurence se směje.

Radoomek

23. 3. 10:23

Průzkumy, které vypracovává IDC často ukazují řešení Microsoftu jako levnější než Linux. Problém je v tom, jak je položena otázka a zda jsou respektovány všechny aspekty problému. Diskuse kolem posledního průzkumu přinesl TechLounge.

Radoomek

23. 3. 13:06

Šéf Lindows.com si stěžuje na neochotu Intelu podporovat Linux. Jedná se údajně o problém technici vs. marketing. Prestože mnozí z inženýrů Intelu zdatně přispívají k vývoji Linuxu, problém nastává, když má nějaký kompletní balík pro Linux nést značku Intelu.

Radoomek

24. 3. 09:05

Na světě je Release Candidate české Mozilly 1.3. K dispozici jsou kromě samotných lokalizačních balíčků též instalátory pro Windows a Linux.

tok

24. 3. 09:12

Vývojový tým projektu XFree86 se dostal na rozcestí a nemůže se shodnout, kterým směrem by se měl vývoj projektu dále ubírat. Velmi nepříjemným řešením by mohlo být rozštěpení projektu do více větví. V článku zmíněný Keith Packard byl již vyloučen z Core Teamu XFree86 právě pro štěpící pokusy. Další informace.

Radoomek

24. 3. 09:19

Odhalení chyby v implementacích SSL/TLS, které ohlásil tým Vlastimila Klímy, Tomáše Rosy a Ondřeje Pokorného vzbudil ve světě zaslouženou pozornost. Vzbudil ji naštěstí i u vývojářů a pro některé, zejména Open Source implementace, je již k dispozici záplata.

Radoomek

24. 3. 09:21

Linux stojí méně, je rychlejší a spolehlivější, hlásá přímo na titulní straně svého webu Oracle (.cz i .com)

MiA

24. 3. 09:24

Pohodlníme nebo degenerujeme. Jinak si nelze vysvětlit článek Ušetřete si peníze, nepoužívejte Open Source", který vyšel na SWNetu, a v němž autor demonstruje, že je pro něj nepředstavitelným problémem přečíst si pár řádků dokumentace popisujících instalaci MySQL ve Windows, a na základě svého nezdaru pochopitelně odsoudil celý svět otevřeného softwaru. Aby podobných lidí, kteří svádějí svou neschopnost hlavně na všechny okolo, nepřibývalo, dovolil jsem si sepsat malou úvahu na téma „Je otevřený software pro každého?“.

mik

24. 3. 09:56

Že je Linux stále oblíbenější i u něžného pohlaví, dokazuje tato fotografie na serveru cernovlaska.cz.

tok

24. 3. 13:32

Motorola si vysloužila mnoho pozornosti, když ohlásila využití Linuxu ve svých mobilech. Nyní však tvrdí, že není ještě dostatečně bezpečný na to, aby mohl být viděn. Linux má zatím sloužit jen jako platforma pro běh javových aplikací. Vývojáři budou moci linuxové aplikace pro Motoroly začít psát až někdy v budoucnosti.

Radoomek

24. 3. 17:43

Přestože původní vyjádření znělo, že RC2 verze bude poslední před finálním uvedením, na mirrorech se začaly objevovat soubory RC3 verze Mandrake Linuxu 9.1 – resp. jmenují se tak :) mandrake.cz

tok

25. 3. 07:44

Red Hat 9 bude v prodeji od 7. dubna, chcete-li mít nového Red Hata s týdenním předstihem, stačí jediné – stát se za 60$ členem Red Hat Network. Více o „devítce“ na redhat.com. Upozornil JiKos.

tok

25. 3. 08:08

Knihovna XDR/RPC od Sunu obsahuje chybu. RPC (remote procedure call), konkrétně xdrmem_getbytes(), které je součástí glibc umožňuje útočníkovi spuštění libovolného kódu s rootovskými právy. Ohroženy jsou všechny aplikace využívající knihovnu XDR.

Radoomek

25. 3. 09:53

Hezká ukázka toho, jak se dá smysluplně využít flash, je tučňáčí chat. Můžete zde pokecat s ostatnímy tučňáky, zkoulovat je nebo zajít do baru na koncert místní kapely. Momentálně je to tam samý čech :) Upozornil goldenfish.

tok

25. 3. 09:59

CZ Linux se přejmenoval na MH Linux. Důvodem prý byl častý omyl čtenářů, kteří si podle názvu mysleli, že se jedná o český linuxový tým s anglickou adresou.

Radoomek

25. 3. 10:05

Linux pomůže občanům Jižní Indie nalézt správné telefonní číslo. Telefonní seznam města Thiruvananthapuram v provincii Kerala nyní pomáhají vytvářet a tisknout OSSW a FSW nástroje. Seznam zahrnuje přes 320 000 položek na 1 200 stranách. Dříve výroba 400 000 kopií zabrala 50 zaměstnancům 6 měsíců, zatímco nyní vše zvládl menší tým za 4 měsíce.

Radoomek

25. 3. 13:23

Z CDčka běhající distribuce Knoppix 3.2 je k dispozici. Obsahuje mimo jiné: KDE 3.1.1 (Debian/unstable release), XFree86 4.3, Evolution 1.2.1, OpenOffice 1.0.2 (german and english), KOffice 1.2.1 a samozřejmě opravy a updaty. Upozornil martins.

tok

26. 3. 10:23

Mandrake Linux 9.1 (Bamboo) je oficiálně na světě.

tok

26. 3. 10:30

Po pomyslném roztržení pytle s nabídkami ADSL se téměř úplně zapomnělo na „malé“, lépe řečeno méně mediálně protřelé společnosti, které nabízejí služby s touto technologií za srovnatelné ceny. Ke včerejšímu dni jich podepsalo dohodu s Českým Telecomem více jak jedenáct. Jaké nabízejí služby a nebo proč je naopak nenabízejí?

tok

26. 3. 17:10

Microsoft žádá, aby vysoké školy vyučovaly hackování. Jde zde o skutečný význam slova hacking softwaru, tedy zevrubné znalosti bezpečného a kvalitního programování. Mezi prvními univerzitami, které kurzy nabídnou bude The University of Leeds.
Smutnější je zpráva, že Microsoft vystupuje ze standardizační skupiny v rámci W3C.

Radoomek

26. 3. 17:20

Projekt Mozilla Minotaur byl formálně spuštěn. Minotaurus má být samostatnou verzí Mozilla Mailu, který bude dostupný napříč platformami a který bude využívat jazyka XUL. Základy projektu položil Seth Spitzer, ale nějakou dobu byl projekt u ledu.

Radoomek

26. 3. 17:30

Když se řekne Red Hat Linux 9, tak možná i vy postrádáte dosud vždy přítomnou tečku za devítkou. Příčinu, proč zrovna nyní tečka zmizela, se snaží nalézt humorný článek Red Hat Linux 9 – Why drop the dot?.

Radoomek

26. 3. 17:39

Projekt DiFFo (DiFFerent Internet FOrums Application) z Ostravy hledá do svého týmu nadšené programátory nízkoúrovňového SQL a C++. Kontakt tel: 732 873 798, radim.dostal@vsb.cz.

tok

27. 3. 09:00

Intel získal patent na technologii proti přetaktování procesorů. Ta porovnává aktuální frekvenci CPU se signálem od referenčního krystalu a pokud by CPU běželo rychleji, tak mu přistřihne křidélka.

Radoomek

27. 3. 09:10

Kolem Linuxu vzniká množství nových příležitostí pro úspěšně podnikání. Věnuje se jim i článek na NewsForge, který přibližuje firmu Open-PC, zabývající se prodejem počítačů s Linuxem i pro vládní a správní úřady.

Radoomek

27. 3. 09:25

Server Nature přinesl informaci, že pracovníci California Institute of Technology vyvinuli nový protokol FAST (Fast Active queue-management Scalable TCP), který umožňuje výrazně lepší využití přenosové kapacity než „obyčejné“ TCP, což umožňuje dosáhnout vyšších reálných přenosových rychlostí. Implementace protokolu FAST by měla být volně dostupná pravděpodobně v létě. (Upozornil Miloslav Nič)

mik

27. 3. 09:30

Jeden je pomalý, ale umí skoro všechno. Druhý je rychlý, ale neumí skoro nic. Třetí umí všechno, ale jeho ovládání je pro většinu lidí noční můrou. Ambice být extra rychlý, nacpaný funkcemi a přítulný pro všechny má nový textový editor TextMaker for Linux. Je německé provenicence, rozumí si s formáty Microsoftu a bude stát 49,95 USD. Beta2 je k bezplatnému stažení na adrese www.softmaker.de.

Radoomek

27. 3. 10:01

Velký řetězec Office Depot vyžaduje od dodavatelů PC, aby od konce května veškerá PC nesla logo Designed for XP. Výrobci jsou vážně pobouřeni, neboť musí každou řadu PC ať již na nich bude Windows či Linux, nechat certifikovat u Microsoftu. Navíc i termín je šibeniční.

Radoomek

27. 3. 10:16

Office bude kralovat desktopům i v budoucích letech, ale bude to spíše OpenOffice.org, StarOffice a podobní, než MS Office. Soudí tak Solveig Haugland v rozhovoru pro SearchEnterpri­seLinux.com. Pro svůj názor samozřejmě předkládá i pádné argumenty, mezi nimiž nechybí zmínka o nových zákonech v mnoha zemích, které vybízejí k využívání Open Source softwaru.
Sun již dává k betatestům nový StarOffice 6.1.

Radoomek

27. 3. 11:11

Nedávno jsme zmínili tichý protest proti přítomnosti Microsoftu na Open Source událostech. To, že Microsoft na těchto akcích nemá na růžích ustláno, se ukázalo například i na konferenci Open Source in Government. Na takové přijetí, jakého se jim ve Washingtonu dostalo, nejsou mluvčí MS opravdu zvyklí.

Radoomek

27. 3. 13:12

FSF Europe pracuje na unikátním projektu. Cílem je prohlásit Free Software za nedotknutelné světové kulturní dědictví v rámci UNESCO. Autorem nápadu je prezident ABULu Pierre Jarillon z Francie. Na stránkách FSF Europe jsou podrobnosti o projektu včetně výhod, které by to pro FS přineslo.

Radoomek

28. 3. 08:58

První fungující instalace ADSL u koncových zákazníků jsou již na světě, ale zatím jich je jako šafránu. Počty zájemců však jsou poměrně velké, zřejmě větší, než se čekalo. Jaké jsou odhady množství potvrzených objednávek? Jak vychází poměr mezi přijatými a nepřijatými objednávkami? Jaká je skladba objednávaných rychlostí? LUPA.
Příští týden přineseme na ROOTovi první zkušenosti s reálným fungováním ADSL.

tok

28. 3. 12:04

Internetové bankovnictví nabízí v České republice bez upadající Union banky jedenáct bank. Řada bank ho však nenabízí pro všechny klienty. Jejich internetové aplikace přísně vyžadují určité programové vybavení počítače. Kam se mohou obrátit například uživatelé Linuxu nebo příznivci jiných prohlížečů než MS Internet Explorer?

tok

28. 3. 12:14

Twibright Labs (rozumějte Clock :)) se v tomto varování ohrazují proti zneužívání jména a pověsti GPL projektu Ronja při propagaci komerčního výrobku Alphawave Ronja, který není autorizován Twibright Labs a je konstruován v rozporu s filosofií projektu Ronja (upozornil Clock).

Johanka

28. 3. 15:49

Tajné služby hledají potenciální špiony online. MI5, GCHQ, Atomic Weapons Establishment a další inzerují na svých stránkách zájem o nové lidi a doufají v nalákání nejlepších z nejlepších.

Radoomek

28. 3. 15:55

OpenOffice.org 1.1 Beta1 je k dispozici ke stahování nejen pro testery. S lokalizací pochopitelně zatím nelze počítat. Seznam vlastností a fukncí.
Ve dnech 20. a 21.3.2003 se konala první OpenOffice.org konference OOoCon 2003, kde byly vytýčeny plány dalšího vývoje OOo. (thx2 J.Vondra)

Radoomek

UX DAy - tip 2

28. 3. 16:02

Fujitsu představilo nového humanoidního robota řízeného Linuxem. Srdcem robota HOAP-2 je CPU Intel Pentium III 700 MHz a Real Time Linux. Je velký půl metru, váží 7 kg a má konkurovat robotům od Sony (DR-4X), Hondy (Asimo) a dalších.

Radoomek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku