Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 29. 3. do 4. 4. 2003

5. 4. 2003
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Mozilla 1.4 Alpha - NeverWinter Nights dostupná pro Linux - Linux lze spouštět na nemodifikovaném Xboxu - Nový roadmap vývoje Mozilly - Linux vytlačí Windows z datových center - ALT Linux Junior 2.2 - MySQL 4.0.12 připravena k vypuštění - Sun ukončil vývoj vlastní distribuce - RH 6.2 a RH 7 končí - a další.

29. 3. 05:55

Astronomové dokončili mapování hvězdné oblohy ve viditelném a infračerveném pásmu. Výsledky zahrnují přes 5 milionů fotografií, které jsou dostupné na webu projektu Two Micron All Sky Survey. Sestavení mapy hvězdné oblohy s asi 500 miliony objekty trvalo čtyři roky a stálo 40 milionů dolarů.

Radoomek

29. 3. 11:00

V rámci Computer Refurbishing programu vedeném California Department of Corrections (CDC) má být školám nabídnut předinstalovaný Mandrake Linux. Na repasovaných počítačích, které CDC bezplatně nabízí školám, si tak mohou vybrat mezi MDK Linuxem a MS Windows. Zajímavé je, že věc má na starosti zrovna vězeňská správa.

Radoomek

29. 3. 11:27

Neoficiální build české verze OpenOffice.org 1.1Beta je již k dispozici. Upozornil Pavel Janík.

tok

29. 3. 13:12

Mezi nové distribuce patří ALT Linux Junior 2.2, což je domácí Linux pro mládež. Instalace je snadná, detekce hardwaru kvalitní a výběr aplikací je optimalizovný pro domácí použití a hry.

Radoomek

29. 3. 14:32

Ačkoli virů a červů pro Linux je málo, je zřejmě jen otázkou času, kdy se nějaký virus pro Linux povede a pak již bude pozdě. Tohoto nebezpečí si jsou vědomi i velcí distributoři a s tím, jak roste využití Linuxu ve velkém světě, vyvíjejí příslušné aktivity. Samotný systém lze přeinstalovat během pár minut, ale data jsou nenahraditelná a především ta je nutné chránit.

Radoomek

29. 3. 18:30

Doménová jména mají být dostupná i v neanglických jazycích během týdnů až měsíců, jak oznámil Vincent Cerf z ICANN. Technické standardy byly přijaty ve čtvrtek, což umožní používání například arabštiny, čínštiny, češtiny a dalších jazyků v názvech domén. Naštěstí TLD (.com, .org, apod.) zůstanou výhradně anglická. To bude běs.

Radoomek

30. 3. 07:07

MandrakeSoft nedávno vydal Mandrake Linux 9.1. Rozhovor s Gaëlem Duvalem z MandrakeSoftu přinesl magazín OSNews. Gaël Duval je jedním ze zakladatelů MandrakeSoftu a v rozhovoru vyjasňuje mnoho zajímavých podrobností o nové edici oblíbené distribuce.

Radoomek

30. 3. 07:07

Vývoj causy SCO vs IBM sleduje ezin MozillaQuest. Aktuální informace o případu a reakce IBM na obvinění ze strany SCO jsou obsaženy v článku IBM Replies to Some SCO Allegations but Hides Lots Too. IBM totiž postupně vyvrací jednotlivé body žaloby, ale zatím si mnoho karet nechává v rukávu.

Radoomek

30. 3. 09:37

Podle MySQL AB je MySQL 4.0.12 plně připravena k vypuštění do produkčního světa. Databáze prodělala velké množství testů a více než tříměsíční zátěžovou zkoušku v živém provozu, kde obstála bez větších problémů. MySQL 4 podporuje procesor Intel Itanium 2, má nové transakční jádro a obsahuje funkce pro snadný přechod z konkurenčních databází.

Radoomek

31. 3. 09:03

Volume manager EVMS od IBM se dočkal nové verze 2.0. Před časem jsme přinesli zprávu o tom, že projekt byl zrušen a malá firma Sistina zvítězila nad mocnou IBM, protože do jádra 2.5 byla přijata LVM od Sistiny. Pravda to je pouze velmi částečná. Do kernelu 2.5 byl přijat pouze „device mapper“ (menší část LVM 2.0), který nyní skutečně používá i EVMS 2.0. Zbylá část LVM 2.0 a EVMS 2.0 je nadále rozvíjena nezávislé. Upozornil Jan Sommer.

tok

31. 3. 09:27

Jak možná víte, AbcLinuxu slíbilo věnovat 10 Kč z každého prodaného CD ze služby Palírna na podporou otevřeného softwaru. Nyní se již nashromáždila dostatečná suma a AbcLinuxu se tedy veřejnosti ptá: Který projekt podpořit?

mik

31. 3. 13:26

Další seminář z pásma OLS 2003 se bude konat již zítra 1. 4. 2003 v 17 hodin na posluchárně B5 VŠB – TU Ostrava. Seminář bude přenášen pomocí on-line videopřenosu. Podrobnosti se dozvíte v pozvánce.

tok

1. 4. 05:14

Japonští výrobci konzumní elektroniky hledají vhodný operační systém pro své výrobky. Vzhledem k tomu, že již dali najevo, že nehodlají záviset na produktech Microsoftu a líbí se jim možnost modifikovat Linux k obrazu svému, je volba zřejmě poměrně jasná.

Radoomek

1. 4. 06:26

U federálního odvolacího soudu proběhne slyšení, které má rozhodnout, zda spor Microsoft vs. US DoJ byl konzistentní a proběhl v souladu se zájmem lidu. Výjimečné bude slyšení v tom, že si jej vyslechne celý panel soudců a nebude, jako obvykle, přidělen jen trojici z nich. InternetWeek.

Radoomek

1. 4. 07:31

Počty Linuxových registračních pokladen vzrostly za rok 2002 o 185 %. Je to pěkné číslo, ale stále to znamená jen 4 % z celkového trhu, kde zatím vládne Windows s 69 % a IBM 4690 se 17 %. Výzkum provedla IHL Consulting Group.

Radoomek

1. 4. 07:59

Podle zprávy na Slashdotu byl nalezen exploit, který umožňuje běh Linuxu na nemodifikovaném Xboxu. Problému si již povšimlo i Žive.

Radoomek

1. 4. 08:17

Američané se předhánějí v patriotismu a cokoli zavání Francií a tzv. starou Evropou, je zřejmě špatně. Proto také američané označují GSM za ‚outdated French standard‘ (zastaralý francouzský standard) a v poválečném Iráku chtějí nasadit technologii CDMA, jen aby z toho evropští výrobci neměli profit. A zkuste napsat do amerických novin, že nesouhlasíte s válkou.

Radoomek

1. 4. 08:45

Sun provedl změny v linuxové strategii a výsledkem je ukončení vývoje vlastní distribuce. Místo vlastní upravené verze Red Hatu jako dosud bude Sun nadále nabízet 2 až 4 standardní distribuce, což vychází z požadavku zákazníků.

Radoomek

1. 4. 09:00

Byla vydána bezpečnostní záplata pro Sendmail. Jedná se o opravu na kritickou bezpečnostní díru objevenou Michalem Zalewskim. Je doporučen upgrade na opravený Sendmail 8.12.9.

Radoomek

1. 4. 21:15

Vyšly nové ovladače na grafické karty NVidia pro Linux.

tok

2. 4. 09:02

Raster – jeden z hlavních vývojářů projektu Enlightenment, který již několik let stagnuje na vývojové verzi E17 – má opravdu zvláštní smysl pro humor, co se týče 1. dubna :/

luci

2. 4. 09:09

Red Hat Inc. vydal v neděli 31.3. svůj Red Hat Linux 9, avšak zatím jen pro platící zákazníky. Pro ostatní zájemce bude uvolněn k volnému stahování až příští týden. Situací se zabývá rozhovor s Markem de Visserem na MozillaQuestu.

Radoomek

2. 4. 09:17

Pokud si myslíte, že DMCA je tvrdý, pak vězte, že někteří zákonodárci v USA chtějí ještě přitvrdit. Formulace novely DMCA, kterou chtějí prosadit, by postavila mimo zákon například šifrované e-maily a firewally s NAT stejně jako všechny, kdo je používají.

Radoomek

2. 4. 09:20

Mozilla 1.4 Alpha je k dispozici. Obsahuje více než 1000 opravených chyb, včetně změn směřujících k větší rychlosti, stabilitě a použitelnosti, přepracované pozadí bookmarků, dynamickou změnu velikosti tabulek a obrázků v Composeru, plynulé scrollování, vylepšené rozhraní pro blokování pop-upů a spamu a další. Kompletní popis novinek, Mozilla na Slunečnici.

tok

2. 4. 09:25

Vyšlo další číslo časopisu Abíčko. Tentokrát v něm najdete například další díl seriálu o moderních souborových systémech, poslední Jaderné noviny, povídání o netradiční distribuci Knoppix a mnoho dalšího.

mik

2. 4. 09:32

Tvujdum obdržel pokutu za porušení zákona o regulaci reklamy. Živnostenský odbor Magistrátu Hlavního města Prahy rozhodl o uložení sankce společnosti Media Online. Úřad obdržel v průběhu února 2003 celkem 30 stížností na porušení § 2 odst. 1 písmene e) zákona 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů. Media Online zaplatí pokutu za rozesílání nevyžádaných a obtěžujících reklamních nabídek šířených elektronickou poštou. Pooh

tok

2. 4. 10:32

Program pro stránkový zlom Scribus se snaží být linuxovou alternativou QuarkXPressu či Adobe InDesignu. Co v současnosti nabízí? Grafika.cz

tok

3. 4. 07:05

Počet bugů v Mozilla/Netscape kódu přesáhl hranici 200 000. Můžete si prohlédnout jubilejní 200 000. chybu. (thx AHA)

Radoomek

3. 4. 07:31

Hra roku NeverWinter Nights bude již brzy dostupná pro Linux. Další informace naleznete na stránkách firmy BioWare. K dispozici je i demoverze a návod jak hru pod Linuxem nainstalovat a zprovoznit. Autor recenze však varuje, že hraní této hry vážně deformuje čas.

Radoomek

3. 4. 08:00

Miguel de Icaza před časem šokoval linuxovou komunitu svými snahami na poli MS .NET. Výsledkem je Open Source projekt Mono, který zpřístupňuje .NET pro Open Source svět. Rozhovor s Miguelem nejen na téma Mono, GNU a KDE přinesl OSNews.

Radoomek

3. 4. 08:07

MadPenguin představuje TykeLinux projekt. Jedná se nové linuxové distro zejména pro děti, které je má postupně naučit pracovat s plnohodnotnou linuxovou distribucí. TykeLinux (pracovní název) vychází z Ark Linuxu, využívá prostředí KDE 3.1 a bude obsahovat i kancelářský ba­lík.

Radoomek

3. 4. 08:07

Pěkný článek „Linux Suits Up for the Enterprise“, jakoby patřící do kategorie linuxové advokacie, přinesl InternetWorldNews. Jednak vyvrací klasické mýty, za něž se schovávali uživatelé konkurenčních systémů a navíc přibližuje aktuální zkušenosti s Linuxem v obchodním světě v současné době. Jiný průzkum bohužel ukazuje, že přes rostoucí důvěru v Linux počty instalací nevzrůstají tak, jak by měly.

Radoomek

3. 4. 08:27

Ve zprávě pro regulátora trhu SCO přiznalo, že žaloba na IBM nejspíše poškodí finanční pozici SCO. Vedení SCO zároveň přiznalo, že spor může poškodit i další firmy v sektoru a povolilo dvěma hlavním akcionářům SCO prodej jejich akcií. IBM zároveň požádalo o převedení sporu ze státního na federální soud.

Radoomek

3. 4. 08:58

Ohlášený hack, díky němuž lze na nemodifikovaném Xboxu spouštět Linux, byl potvrzen. Hacker s přezdívkou Habibi-Xbox využil triku s ukládáním/na­čítáním ve hře 007: Agent Under Fire, které umožňuje natažení i například Linuxu. Byl za to odměněn 100 000$ z kapsy zakladatele Lindows Michaela Robertsona.

Radoomek

3. 4. 09:03

„Velkého úspěchu dosáhla společnost Škoda Auto v prestižní anketě vyhlašované Akademií českého internetu, když se stala vítězem kategorie firemních internetových prezentací“. Tak praví web Škodovky, který je jistě pěkně udělán, ovšem vítěz prestižní ankety by si neměl dovolit úlety v podobě nefunkční navigace v Mozille. Nebo si webmaster myslí, že uživatelé „alternativních“ prohlížečů si auta nekupují? Upozornil Pedro Alvarez.

tok

3. 4. 09:16

Na mozilla.org byl zveřejněn nový roadmap vývoje Mozilly.

tok

3. 4. 09:21

Red Hat včera ve svých mailinglistech oznámil definitivní „ukončení života“ verzí RH 6.2 a RH 7. K těmto distribucím nebude nadále poskytována žádna podpora.

tok

3. 4. 09:21

Nový release OpenSSH 3.6.1 je k dispozici. Více informací. Upozornil Meap.

tok

4. 4. 05:41

CEO Oraclu Larry Ellison se ujal v předvečer konference Oracle ISV (Independent Software Vendor) věštecké úlohy a předpověděl, že velmi brzy Linux vytlačí Windows z datových center. Jednalo by se již o druhou oblast, kde by Linux získal dominantní postavení po úspěchu webového serveru Apache. Oracle také vyhlásil Unbreakable Linux iniciativu pro nezávislé výrobce.

Radoomek

4. 4. 06:30

Nvidia vydala nový software, který má usnadnit updaty a konfiguraci na Linuxu. Obsluha se zjednodušila do klikací verze ne nepodobné Windowsům, kdy pro získání novější verze stačí skutečně jen pár kliknutí myší.

Radoomek

4. 4. 07:07

Microsoft tlačí na vládu Austrálie, aby přijala tvrdší zákony na ochranu autorských práv. Současné zákony umožňují legální dočasné kopírování softwaru v rámci firem, ale zakazují kopírování pro soukromé účely. Další spornou otázkou jsou tzv. paralelní dovozy softwaru.

Radoomek

4. 4. 07:25

Kameníky neustále popotahovaný autor prográmku DeCSS Jon DVD Johanssen už zná termín dalšího slyšení. Přestože vloni soudní při vyhrál, musí nyní čelit odvolání vymahačů autorských práv. Stání je určeno na 2.prosince.

Radoomek

4. 4. 09:09

Vyšlo nové Infrared-HOWTO jako pokračovatel IR-HOWTO. Obsahuje návody jak využívat plody Linux/IrDA projektu mezi všemožnými zařízeními (tiskárny, LANky, faxy atd.), a to na rychlostech od 2400bps až 4Mbps.

Radoomek

4. 4. 09:26

Používáte internetové bankovnictví Komerční banky a rádi byste ho provozovali i na Linuxu? Na dotaz, kdy bude mojebanka.cz fungovat pod Linuxem, dostal náš čtenář od KB tuto odpověď: Váš námět byl zařazen do seznamu požadavků se střednědobým horizontem řešení a termín jeho realizace bude závislý zejména na četnosti podobných požadavků od našich dalších uživatelů.
Takže chcete-li zvýšit naději na realizaci, zkuste psát na mojebanka@kb.cz.

tok

UX DAy - tip 2

4. 4. 10:24

A ještě jedna bankovní zpráva: eBanka má rozhraní pda.ebanka.cz, které lze využít i v prohlížeči ELinks. To je ideální třeba při přístupu pomocí GPRS kvůli minimálnímu toku dat. Verze 0.3.0 pracuje uspokojivě (problémy s cookies a občas HTML značky), verze 0.4.2 je bezproblémová. RPM balíčky jsou k dispozici pro RedHat-7.3 a RedHat-8.0. Upozornil Milan Kerslager.

tok

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku