Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 24. 5. do 30. 5. 2003

31. 5. 2003
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Kauza SCO - Doktoři ve Velké Británii preferují Linux - nVidia podváděla - Kalkulačka v Mozille za 10 sekund - Superpočítač z 65 Playstation 2 - Linux porazil MS v Mnichově - Hack hajzlove.cz a majasoft.net - Mozilla 1.4 Release Candidate 1 a další.

25. 5. 10:42

Náš občasný přispěvatel Dave Lister komentuje poslední dění okolo kauzy SCO vs. IBM na pooh.cz.

tok

25. 5. 10:48

Dva rozhovory týkající se – čeho jiného :) – kauzy SCO: Rozhovor s CEO SCO a Linus Torvalds vs SCO. Upozornil nomad.

tok

25. 5. 12:12

Na distrowatch.com vyšel seznam deseti nejpopulárnějších linuxových distribucí. Smyslem je pomoci začínajícím uživatelům vybrat si tu správnou. Upozornil nomad.
Připomínáme, že stejný cíl má i náš tutoriál Jak vybrat Linux.

tok

26. 5. 09:00

Na světový trh byla oficiálně uvedena nová verze IBM OS/2 – eComStation 1.1. Uvedena byla jak klientská verze, tak serverová – eComServer. Pro mnohé, kteří OS/2 jako systém odepsali před mnoha lety, toto může být malé překvapení…

tok

26. 5. 09:05

GNOME Development Series Desktop 2.3.2 „Little Hero“ je k dispozici pro testování. Stahujte z ftp.gnome.org a známých mirrorů. Detaily, changelog.

tok

26. 5. 09:10

Rohraní pro práci s GPG/PGP Enigmail v Mozille přeložil do češtiny Kowalski.

tok

26. 5. 09:19

Doktoři ve Velké Británii preferují Linux. The Royal College of General Practitioners se rozhodla nasadit Linux na rozesílání svých e-mailových bulletinů.

tok

26. 5. 09:24

Ten dal A, což Onen zahrnul spolu s B do C, který Ten distribuoval. Protože B nemůže být spolu s A, ten, kdo distribuuje C, je zločinec :) Co to je? Kauza SCO.

tok

26. 5. 09:44

Futuremark, výrobce testu 3DMark, vydal zprávu, ve které potvrzuje podezření, že nVidia používala nelegální prostředky k získání lepších výsledků karty GeForceFX 5900 Ultra. Po mírných změnách testovacího programu klesl výkon nVidie o 24 %. Úplně čistá není pravděpodobně ani Ati. Upozornil Dave Lister

tok

26. 5. 13:27

Kalkulačku v Mozille za 10 sec aneb k čemu spouštět kalkulačku, když mám otevřenou Mozillu! Klikněte pravou myší na tento odkaz a zvolte „Přidat odkaz k záložkám“. Otevřete ‚Správce záložek‘, zobrazte si vlastnosti právě vytvořené záložky a do položky ‚Klíčové slovo‘ napište ‚ja‘ (bez apostrofů) a potvrďte. Vraťte se do prohlížeče a zadejte místo URL ‚ja 5+5‘ (bez apostrofů). Vidíte výsledek? :-) (Hint: matematické funkce se vkládají přes object Math, takže např. ‚ja Math.log(5) + Math.sin(Math­.PI)‘). Upozornil Martin Hassman.

tok

27. 5. 09:06

I vy můžete pomoci zastavit útok SCO proti IBM a linuxove komunitě. Na stránce Erica S. Raymonda se objevila výzva „Žádná tajemství“, ve které Eric vyzývá, aby mu lidé zasílali informace o tom, zda měli přístup ke čtení uzavřeného zdrojového kódu Unixu (nejen binární kód a dokumentace) a to za okolností, kdy nebyl požadován či vynucen souhlas mlčenlivosti. Upozornil nomad.

tok

27. 5. 09:13

Všichni jsou natěšeni na nové jádro 2.6, kterého bychom se letos měli dočkat. eWeek se v článku „Bigger, Better Linux“ zaměřuje hlavně na nové možnosti kernelu 2.6 v souvislosti s databázemi.

tok

27. 5. 09:23

Potřebujete superpočítač? Zkuste to jako chlapci z NCSA – vezměte 65 herních konzolí Playstation 2 se Sony Linuxem, spojte je do jednoho clusteru a hotovo.

tok

27. 5. 09:30

Jak nainstalovat a zabezpečit Red Hat Linux za méně než jednu hodinu radí Tom Syroid na webu IBM.

tok

27. 5. 09:48

V konferenci linux-kernel se rozhořela v návaznosti na problémy s ovladačem pro Aix7×xx debata o údržbě stabilní řady jádra, která došla tak daleko, že se mluvilo i o tom, jestli by tuto práci neměl převzít od Marcela Tosattiho někdo jiný. Diskuze se místy zdá být plná emocí, ale přesto to vypadá, že někteří vývojáři nejsou se stávající situací tak úplně spokojeni. Uvidíme, jak se tato kauza bude vyvíjet (pokud vůbec nějak) až horké hlavy trochu schladnou. (Upozornil Zdeněk Kaminski)

mik

27. 5. 15:10

Novým softwarovým vybavením přibližně 14 000 počítačů německého města Mnichov bude SuSE Linux a OpenOffice. Ve výběrovém řízení tyto systémy porazily speciální nabídku Microsoftu. Tu přijel do Mnichova prezentovat samotný šéf Steve Balmer. Speciální nabídka se týkala ceny, jež měla být o 90 % menší, než je obvyklé. Upozornil Karel Rank.

tok

28. 5. 08:58

MySQL AB, výrobce populární databáze, oznámil technologické a licenční parterství s firmou SAP AG, hlavním poskytovatelem softwarových obchodních řešení. Aliance výrobce MySQL a SAP DB má poskytnout nové podnikové open source databáze pro velké a střední firmy. Upozornil nomad.

tok

28. 5. 09:03

V soutěži Projekt roku 2002, kterou již tradičně vyhlašuje České sdružení uživatelů operačního systému Linux, jsme i letos zabodovali a obsadili třetí místo. Všem, kteří nám dali hlas, děkujeme.

tok

28. 5. 09:15

Právníci zastupující asociaci LinuxTag vyzvali SCO, aby upustila od svých nepoctivých praktik. Toto prohlášení, datované 23.5., tvrdí, že firma SCO zasívá nejistotu do komunity uživatelů GNU/Linux, mezi vývojáře a dodavatele. „SCO musí přestat se svým tvrzením, že standardní linuxove jádro porušuje jeho copyright a nebo svá tvrzení musí doložit důkazy.“ říká Michael Kleinhenz z LinuxTagu. Upozornil nomad.

tok

28. 5. 09:22

K dispozici je nový release PostgreSQL 7.3.3.

tok

28. 5. 13:26

Pták Ohnivák (Firebird) 0.6 dříve Phoenix se díky Radkovi Vybíralovi dočkal lokalizace do češtiny. Oficiální oznámení.

tok

29. 5. 08:51

Novell se vložil do sporu se SCO prohlášením, v němž napadá tvrzení a požadavky SCO. V prohlášení se mimo jiné praví: „Navzdory svým tvrzením SCO není vlastníkem unixového copyrightu. Tento fakt je možno zjistit jak kontrolou záznamu v U.S. Copyright Office, tak v dohodách mezi Novellem a SCO. Pokud je Novellu známo, dohoda z roku 1995 o nákupu Unixu od firmy Novell nezahrnuje přenos odpovídajícího copyrightu. Je velmi nepravděpodobné, že by SCO bylo schopno dokázat jakýkoliv majetnický podíl v těchto právech. Vy (SCO) sdílíte tento názor, neboť jste v několika posledních měsících opakovaně žádali Novell o převedení těchto práv na SCO, což Novell odmítl.“ Dopis dále uvádí, že SCO by mohlo být hnáno k významné legální zodpovědnosti za škodu, jež působí linuxové komunitě.

nomad

29. 5. 09:22

Oblíbeným argumentem proč říci Linuxu ne, byl vždy údajný nedostatek aplikací pro tento systém. Jak však ukazují údaje IBM, roční nárůst počtu aplikací pro Linux dosáhl hodnoty 65 %. Při tomto trendu se velmi brzy stane zmíněný argument bezpředmětným. Určitým prubířským kamenem kvality operačního systému jsou i verze velkých komerčních CAD/CAM aplikací, kde však Linux zatím příliš neboduje. Doufejme, že i zde dojde ke změnám.

Radoomek

29. 5. 09:28

W3C nedávno vydalo dlouho očekávanou zprávu týkající se patentů a standardů. Nová politika W3C má zaručit zejména to, že jednou přijatý standard nebude možné ohrozit poplatky. Dále zaručuje to, že je bezpečné otevřené standardy implementovat.

Radoomek

29. 5. 09:31

Oracle a Red Flag Software uzavřeli partnerství, které má umožnit Oraclu lepší přístup k asijskému trhu. Red Flag Linux patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější systémy v asijském regionu a má i oficiální podporu čínské vlády.

Radoomek

29. 5. 09:43

Reakce SCO na kroky Novellu: SCO má smluvní práva (contract rights) na operační systém Unix. Tato práva mu garantují možnost zabránit jakémukoli jinému dodavateli Unixu poskytnout unixový kód, koncepty či metody pro použití v Linuxu. Z právního hlediska jsou tyto smlouvy daleko silnější než cokoli, co je garantováno copyrightem. Soudní proces SCO proti IBM se netýká patentu nebo copyrightu. Stížnost SCO se striktně opírá o porušení kontraktu a SCO hodlá chránit a uplatnit všechny smlouvy, jež má firma uzavřeny s více než 6,000 držiteli licencí.

nomad

29. 5. 09:43

S webem www.hajzlove.cz si pohrál jeden náš čtenář a výsledek můžete vidět buď přímo na uvedené adrese, nebo v našem archivu (1, 2, 3), pokud se admin probudí :) K dispozici máme i kompletní seznam uživatelů, jejich e-mailů a hesel (ta jsou bohužel/bohudík šifrovaná). Admin byl autorem upozorněn dnes v noci.

tok

30. 5. 09:11

Netscape (resp. AOL Time Warner) dostane 750 miliónů dolarů (21 miliard Kč) od Microsoftu, se kterým uzavřel dohodu na ukončení antimonopolního soudního sporu. Domluvena byla mimo jiné i spolupráce na propojení kecálků AIM a MSN Messengera.

tok

30. 5. 09:19

Mozilla 1.4 Release Candidate 1 je venku. Generální opravu prodělaly bookmarky, novinky najdete i v Composeru a Mailu.

tok

30. 5. 10:28

Apache Software Foundation uvolnila Apache 2.0.46, který obsahuje důležité bezpečnostní opravy. Chyby (jež budou blíže odhaleny dnes) mohou být zneužity k DOS (denial of service) útoku a eventuálně ke vzdálenému spuštění kódu. Uživatelům používajícím Apache 2.x je doporučován upgrade.

nomad

30. 5. 10:36

Dopadne Oracle jako Netscape? Úvaha na toto téma se opírá o průzkum databázového trhu, jenž ukazuje, že Oracle se dostal mezi mlýnské kameny. Jedním z nich je IBM (36 % trhu) a na třetím místě MS (18 % procent), který útočí na sektor malých a středních firem. Taktika MS připomíná boj proti firmě Netscape – řešení za nízkou cenu na „dostatečné“ dobré technologii. Tato metoda mu pomalu, ale jistě, získává důležitá procenta.

nomad

30. 5. 10:42

V článku na marketwatch.com (nutná reg.) Darl McBride (SCO CEO) říká, že může dojít také k soudu s Linusem Torvaldsem a to pro porušení patentu.

nomad

30. 5. 11:41

Včera o 9.32 na Slashdote zverejnili článok o projekte WASTE firmy Nullsoft (WinAmp, …). WASTE je protokol a software pre kryptovanú distribuovanú p2p sieť. Poskytuje instant messaging, skupinový chat, zdieľanie a vyhľadávanie súborov. Zdojové kódy sú dostupné pod GPL licenciou. To všetko platilo do cca 23:27, kým si niekto z AOL nevšimol čo Nullsoft robí a nezatrhol im to (projekt zo stránok Nullsoftu stiahnutý). Na svete je už mirror originálnej WASTE stránky a množstvo mirrorov binárky klienta – 1, 2, 3 etc. Upozornil Andrej Kvasnica.

tok

30. 5. 11:47

Jak se vyvíjí aktuální situace kolem sporu MobiliX vs. Obelix popisuje článek Trademark Trouble: Obelix versus MobiliX. Rozhodnutí soudu v neprospěch MobiliXu je podivné, neboť podobně znějících jmen, slov a obchodních značek je jen v Německu obrovské množství, jak ukazuje zmíněný článek.

Radoomek

root_podpora

30. 5. 14:57

Mr. Slabý alias Majasoft pije krev mnoha lidem – naposledy na sebe upozornil spamováním všech možných diskuzí a konferencí po celém českém Internetu. Pohár trpělivosti zjevně přetekl a tak mu někdo trochu poupravil web :) Pro historiky jsme samozřejmě zaznamenali dnešní stav.

tok

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku