Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 19. 7. do 25. 7. 2003

26. 7. 2003
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Nová beta Red Hat Linuxu - Mozilla 1.5a - Linux součástí předvolebního boje v Německu - dešifrace hesla z Windows za pět vteřin - Nebezpečný Carnivore - Grafika z příkazové řádky - Co trápí, baví a motivuje vývojáře OpenBSD - Chyba v IOS - a další.

20. 7. 09:58

Pokud se chcete dozvědět co trápí, baví a motivuje vývojáře OpenBSD, přečtěte si rozhovor vedený na O'Reilly Network.

nomad

20. 7. 10:01

Vyšla nová verze ICQ2Go! (ICQ v browseru) – nové features: zlepšená podpora unixových klientů, podpora zasílání zpráv pro kecálky AOL a AIM a další. Upozornil R.y.t.i.e.r.

tok

20. 7. 10:14

Co myslíte, jsou holky z dívčí country kapely RED HATS obdivovatelkami Linuxu, nebo je červený klobouk jen zajímavá náhoda? :) No, vzhledem k datu vzniku kapely je asi za B správně :) Upozornil J.Ch.

tok

21. 7. 09:17

Firma Lindows vytvořila nový web nazvaný Lfriendly, jehož hlavním cílem je umožnit uživatelům rychle nalézt a identifikovat firmy podporující Linux. Ačkoliv je stránka primárně cílena na podporu LindowsOS, mohou tyto informace být samozřejmě užitečné i provozovatelům jiných distribucí. Upozorňuji, že stránka je poměrně nová a proto je prozatím výčet firem a podporovaných zařízení poměrně stručný. V našich vodách pak podobnou (a řekl bych lepší) službu nabízí sekce hardware a software na Abclinuxu.

nomad

21. 7. 09:22

Není to tak dávno, co Microsoft vypustil zprávu, že nebude portovat své aplikace pro Unix. About MS Exploreru 6 ovšem naznačuje něco jiného – je v něm zmínka o tom, že unixová verze obsahuje software od Mainsoftu a u Mainsoftu je dokonce tisková zpráva, že MS si vybral jejich software pro portaci MSIE pro OS HP-unix a Solaris. Upozornil Tomáš Kubišta.

tok

21. 7. 09:36

SCO připravuje licenční program pro Linux, jenž údajně umožní uživatelům používání tohoto OS bez strachu z případného postihu. Ačkoliv se příliš neočekává, že tento program bude přijat zrovna masově, je možné, že některé firmy raději kývnou, než aby čelily možnosti soudní hrozby ze strany SCO. Zveřejnění konkrétnich podmínek se očekává během jednoho měsíce.

nomad

21. 7. 09:42

Routery a switche od firmy Cisco obsahují chybu, jež umožňuje v podstatě „zabít“ postižené zařízení (zaplněním vstupního bufferu, což zabrání zpracování dalších dat). Chyba se týká těch zařízení, která provozují IOS (Internetworking Operating System) ve verzích 11 nebo 12.x až 12.3. Útok nevyvolává žadnou formu varování a je nutno zařízení manuálně restartovat k obnovení funkčnosti. Routery a switche provozováné jen v prostředí IPv6 k útoku náchylné nejsou. Internetem se také již šíří funkční exploit. Opravu chyby je možno stáhnout z webu Cisca.

nomad

22. 7. 09:09

Grafika z příkazové řádky“ je název drobného tutoriálu, který vyšel na IBM developerWorks. V článku se mluví o balíku ImageMagick a popisuje běžné operace jakými jsou kupříkladu rotace obrázku, změna velikosti, tvorba náhledů a podobně. K dispozici jsou i ukázkové scripty.

nomad

22. 7. 09:17

Jak instalovat Gentoo Linux na dialupu radí článek na underclocking.info.

tok

22. 7. 09:27

K vítězství Linuxu v Mnichově se ještě vrací server activewin.com v článku Fun Fact About Those Linux PCs in Munich. Upozornil Ondra Krajíček.

tok

22. 7. 09:33

Vyšla nová betaverze Red Hat Linuxu s označením „Severn“. Pár screenshotů a postřehů se nachází i na OSNews.

nomad

23. 7. 09:15

Mozilla 1.5a je na světě. Co je nového naleznete v poznámkách k verzi.
Dle CZilla.cz doplnil Brendan do plánu vývoje tuto poznámku: "Je nyní zřejmé, že nebudeme schopni ve finální verzi programu Mozilla 1.5 použít prohlížeč Mozilla Firebird. Očekáváme, že vydání programu Mozilla 1.5 se bude krýt s prohlížečem Mozilla Firebird 0.7.

tok

23. 7. 09:24

Záležitost jménem CALEA umožňuje odposlech mobilů, pagerů, Internetu a vůbec jakékoliv elektronické komunikace, kterou by mohl využít nepřítel. Poskytovatelé jsou zodpovědni za zabudování odposlechu do jejich zařízení. Každý telefonní switch tak od roku 1995 obsahuje možnost sledování. To je děsivé, daleko děsivější je ale to, jak vlastní CALEA řeší svou bezpečnost. Typicky se jedná o Sun stanici u poskytovatele. Tato je sice zaheslovaná, ale často není ani za firewallem, dokonce ani za dveřmi. Má také přímé připojení na Internet, neboť tak jsou data sbírána a přenášena. A tato mašinka může být hacknuta. A byla. Izraelské firmy, špióni a kriminálníci (a zřejmě i rusové) ji hackli pro zábavu a zisk. A pak ji použili k monitorování US, neboť CALEA pracuje pro každého, kdo ji umí ovládat.

nomad

23. 7. 09:35

Linux se stává součástí předvolebního boje v Německu. Otázkou samozřejmě je, kolik voličů zná „nějaký“ Linux a kolik z nich se proto rozhodne dát svůj hlas SPD. Upozornil Peter Leibner.

tok

23. 7. 09:50

Na gcc@gcc.gnu.org se rozeběhla diskuze o tom, zda by GNU nemělo bojkotovat SCO platformu. Někteří lidé v diskuzi se odvolávají na podobnou situaci s Applem, kdy podpora pro tuto platformu byla z GCC a ostatních nástrojů vyjmuta. SCO platforma je nyní široce podporována a připravují se i novinky do poslední verze GCC. Dokonce je i nový admin pro SCO podporu v GCC. Důvody bojkotu by proto byly pouze politicko-filozofické a ne technické. Pravděpodobně bude muset být vše rozhodnuto FSF. Je zajímavé, že takováto diskuze na sebe dala tak dlouho čekat. Více se dočtete v diskuzi samé. Upozornil ziza.

tok

23. 7. 10:04

Pracovníci laboratoře LASEC oznámili, že se jim podařilo vyvinout nástroj, který dešifruje alfanumerická hesla z Windows v průměru za pět vteřin. Metoda staví na faktu, že hesla ve Windows údajně neobsahují žádný náhodný doplněk (tzv. salt). Tento fakt je znám již delší dobu, nicméně program z LASEC je zřejmě první, který jej dokáže využít. (Upozornil Tomáš Hála)

mik

24. 7. 09:00

Více než 880 milionů korun použitých v rozporu se zákonem – to je účet, který sedmimiliardovému projektu Internet do škol vystavil teď o prázdninách Nejvyšší kontrolní úřad. Potvrdilo se to, o čem média už píší celé roky: Internet do škol vykazuje znaky obrovské korupce a ministerstvo školství šlo od začátku a zcela vědomě na ruku několika firmám. Zpráva NKÚ zmiňuje především tři jména: AutoCont OnLine, Český Telecom a Chemcomex. Upozornil kowalski.

tok

24. 7. 09:06

Že slovo hacker není nadávka potvrzuje i fakt, že v tuzemsku lze získat zaměstnání na pozici hacker. Tak co říkáte, není to výzva? :) (Upozornil Radek Vybíral)

mik

24. 7. 09:29

Vyšla první verze JUMP – Java Unified Mapping Platform. Jedná se o GIS aplikaci s GUI pro prohlížení, editaci a pokročilou analýzu prostorových vektorových dat (SHP, GML, WKT, WMS) založenou na Java Topology Suite. 100% Java. Dokumentované API. Instalace typu „unzip and run“. Screenshots mluví za vše. Upozornil t603.

tok

24. 7. 09:29

Na adrese plan9.cz se pomalu rozjíždí český web věnovaný operačnímu systému Plan9. Zájemci zde najdou dokumentaci přeloženou do češtiny i zkušenosti uživatelů.

tok

24. 7. 09:52

Další článek z pera Roberta X. Cringelyho se týká systému Carnivore, který FBI používá k monitorování ISP. Tento systém opět představuje možný bezpečnostní problém. Jedná se o box s Windows 2000 vystavený na Internetu, ne nezbytně za firewallem. FBI jej pak vzdáleně spravuje pomocí PCAnywhere. Tento je také používán k přenášení zachycených dat. FBI již také přiznala, že některé odposlechy (e-maily) týkající se Bin Ladena byly „kontaminovány“ (a tedy shledány nepřijatelnými) a následně z technických důvodu zničeny. Národní bezpečnostní agentura původně žádala použití Linuxu, ale toto doporučení bylo administrativou záhadně zablokováno.

nomad

24. 7. 10:16

Nedávno jsme upozorňovali na článek Fun Fact About Those Linux PCs in Munich, který se opíral o zprávu Gartneru. Do té se teď pro změnu dost ostře pustil TheRegister. Upozornil jose.

tok

24. 7. 10:21

O víkendu proběhne na AbcLinuxu upgrade, kvůli kterému může být server dočasně nedostupný.

mik

25. 7. 09:27

Včera byla uzavřena dohoda mezi SUSE Linux AG a SAP AG o nasazení SAP Business řešení na platformu SUSE Enterprise server. Tím je Linux zas o něco blíže velkému byznysu. Uvidíme, co na to Microsoft a jeho boj o koupi konkurenčních produktů SAPu. Upozornil smog.

tok

25. 7. 09:27

IBM vydala softwarový toolkit, který umožňuje vývojářům vytvářet aplikace využívající rozpoznávání řeči pro linuxové počítače. Příkladem takové aplikace může být třeba osobní adresář, který rozumí hlasovému dotazu na e-mailovou adresu kontaktu.

nomad

25. 7. 09:54

Vyšel Blender 2.28. Tato verze nově obsahuje integrovanou podporu audia a Python API. Seznam dalších novinek.

nomad

25. 7. 10:02

Firma TransGaming oznámila zahájení beta testů pro své technologie WineX a Point2Play. Testeři jsou rekrutováni ze stávajících zákazníků firmy a účast v programu jim mimo jiné přinese možnost dostat se s předstihem k novým verzím testovaných produktů.

nomad

25. 7. 10:20

Open Source skupina Victoria podala stížnost k ACCC proti konání firmy SCO. Viktoria žádá prošetření aktivit SCO ve světle „neopodstatněných požadavků a vymáhání peněz pod soudní hrozbou“. Tento krok je především reakcí na pokus SCO o vymáhání licenčních poplatků od linuxových uživatelů. Člen OSV Con Zymaris k tomu řekl, že svým posledním krokem SCO překročila všechny hranice. V podstatě říkají „Vy nám dlužíte peníze“, ale když se zeptáte proč, odpoví „To vám říci nemůžeme, ale stejně musíte zaplatit“. Viktoria vyzývá všechny linuxové uživatele v Austrálii, kteří se cítí být pod tlakem ze strany SCO, aby okamžitě kontaktovali ACCC a vyplnili obdobnou stížnost.

nomad

25. 7. 10:24

Windows můžete hacknout midi souborem a to přes díru v DirectX. Informoval o tom MS na svém webu. Upozornil Vlad.

tok

25. 7. 10:40

Demopárty Syndeecate Apocalypse 2003, která se již potřetí koná v Rožnově pod Radhoštěm, opět nabízí přehlídku „digitálního umění“ nebo-li demoscény. Máte-li chuť a zájem, stavte se o víkendu v Rožnově.

tok

root_podpora

25. 7. 14:51

Sháníme uživatele, kteří používají, nebo mohou použít NC Browser (prohlížeč pro Network Computer propagovaný před lety Sunem). Máte-li tento browser k dispozici, ozvěte se prosím Adamovi Haunerovi. Díky.

tok

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku