Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 5.10. do 11.10.2002

12. 10. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: FreeBSD 4.7 - Linux pomáhá u Burger Kingu - Google přepracoval systém hodnocení zpravodajských stránek - Lindows zahajuje tažení po Evropě - Mandrake 9.0 na Xboxu - Konec serveru mozilla.cz - Novell distribuuje Linux a další.

7. 10. 08:54

Linux a aplikace na něm běžící jsou mnohem bezpečnější a odolnější proti virům, než konkurenční operační systémy. Je to pravda, nebo se jedná spíše o nedostatek útoků? Poměrně kritický článek na toto téma přinesl eWeek.

Radoomek

7. 10. 09:04

Mitchell Baker z Mozilla.org poslala do diskuzní skupiny tento příspěvek, ve kterém vysvětluje, co je zajímavého na projektu Phoenix (experimentální browser postavený na Gecku) a proč ho Mozilla.org podporuje.

tok

7. 10. 09:24

V Malajsii bude během následujících tří let nasazen do škol a univerzit StarOffice 6.0 od Sunu. Informuje o tom server e-Media a cituje ministra školství Tan Sri Musa Mohamada.

tok

8. 10. 06:13

Zatímco o windowsových virech a červech píší dnes i papírové noviny, linuxoví červi mnohdy proběhnou Internetem bez většího zájmu médií. V minulých dnech se objevili červíci Slapper a Mighty, oba využívající chybu v OpenSSL v Apachi. Více v článku na AllAfrica.

Radoomek

8. 10. 07:25

Mezi argumenty pro setrvání u Windows, které uvádějí i ti, kdo vidí v Linuxu větší spolehlivost a nižší náklady, patří kladivo Microsoftu zvané MS Exchange. Robin „Roblimo“ Miller recenzuje na NewsForge produkt CommuniGate Pro Groupware, který si dělá ambice MS Exchange nahradit.

Radoomek

8. 10. 08:06

Možná jste to již také zaslechli. Novell potichoučku distribuuje Linux a svá linuxová řešení a podporu pro ně v rámci své prodejní sítě. Jedná se údajně o vstřícnou odpověď na žádosti zákazníků. Více eWeek.

Radoomek

8. 10. 08:15

Sharp se svým linuxovým PDA Zaurus solidně zabodoval a tak nepřekvapuje, že chystá vydání inovované verze. V článku na geek.com je i odkaz na další informace včetně obrázků, které odhalují velmi pěkný a slibný přístroj.

Radoomek

8. 10. 12:00

Rozhovor s Patrickem Volkerdingem, otcem a udržovatelem „klasické“ linuxové distribuce Slackware, přinesl TheAge.

Radoomek

9. 10. 03:00

Linus Torvalds poskytl BBS interview, kde komentuje aktuální dění kolem Linuxu a též svůj postoj vůči Microsoftu. Prý by nevěděl, co si s Billem Gatesem říci, kdyby se potkali. Jakýsi komentovaný přepis rozhovoru je na stránkách BBC.

Radoomek

9. 10. 04:00

V rámci Linux Future Survey, tedy dotazníku k budoucnosti Linuxu, je umožněno všem uživatelům Linuxu vyjádřit se k tomu, co by v něm mělo být a jak si jej představují. Linuxové standardy tak budou dělány pro lidi a nikoli lidi předěláváni pro Linux.

Radoomek

10. 10. 06:06

Rozhovor s expertem na IT bezpečnost a jedním z hlavních vývojářů PGP u Network Associates Johnem Callasem, přinesl magazín NetSecurity. Hovor se týká nejen PGP, ale i dění v NA a dalších věcí.

Radoomek

10. 10. 09:02

Americká vláda si nechala vypracovat analýzu rizik při používání bezdrátových sítí, zejména standardu WiFi. Ukázalo se, že v současném stavu skutečně hrozí množství nebezpečí a doporučila svým agenturám maximální opatrnost i některá konkrétní opatření. Více na Wired.

Radoomek

10. 10. 09:04

SuSE Linux 8.1 CZ bude na český trh uveden 28.10.2002. Ob­jednávat lze již dnes.

tok

10. 10. 09:26

Konfigurace firewallu nepatří mezi nejsnadnější úkoly, zato však je v praxi velmi důležitá. Firevall v Linuxu se mohutně vyvíjí a to přináší změny při konfiguraci. Celý problém se snaží řešit na IBM Developer Works ve svém návodu pro konfiguraci fw v jádrech 2.4.x.

Radoomek

10. 10. 10:24

K dnešnímu dni bylo rozhodnuto o ukončení činnosti serveru mozilla.cz a zároveň byl ukončen veškerý další vývoj české distribuce Mozilla. Vysvětlení důvodů, které k tomuto kroku vývojáře vedly a zdrojové kódy pro případné zájemce o pokračování, jsou zde. (Upozornil Miroslav Spousta)

tok

10. 10. 10:45

Po týdenním testování přinesl OSNews recenzi na SuSE 8.1 Professional. Článek je poměrně rozsáhlý a probírá balík od instalace až po nejdůležitější aplikace. Autor uzavírá tím, že i přes množství chybek bylo testování SuSE 8.1 „cool ride“. Recenzi naleznete zde. Vlastní recenzi též přinesl LinuxLookup.

Radoomek

10. 10. 13:18

Chcete-li na svém Xboxu používat Mandrake 9.0, máte možnost. Více na xbox-linux.sourcefor­ge.net. (Upozornil luciash)

tok

10. 10. 13:22

Lindows zahajuje tažení po Evropě. Zástupcům firmy se povedlo vyjednat smlouvu s významným distributorem Evesham Technology Ltd (UK) o bundlování LindowsOS s jejich PC. Více se dozvíte na DesktopLinuxu.

Radoomek

10. 10. 13:28

Ambiciózní plány má autor programu GINF, který si klade za cíl být linuxovou alternativou windowsového FrontPage či Netscape composeru – tedy programům, umožňujícím tvořit www stránky bez znalosti HTML. Jak se mu to daří, posuďte sami. A co že vlastně znamená GINF? Ginf Is Not FrontPage. (Upozornil luciash)

tok

11. 10. 01:02

Coda je velmi dobře zavedený, na Carnegie-Mellon University vytvořený, distribuovaný souborový systém. Základní problematiku a principy přibližuje ve svém článku LinuxPlanet.

[Radoomek]

11. 10. 03:46

Nevím, jestli vás to také potěší, jako mě, ale v Puerto Ricu pomáhá Linux u Burger Kingu prodávat hamburgery :) Burger King zde totiž používá linuxové chytré terminály. Více na LinuxDevices.

[Radoomek]

11. 10. 06:04

Sondu do bezpečnostních nástrojů pro Linux (konkrétně pro RedHat a SuSE) přináší LinuxJournal. Ve dvou článcích (1.část, 2.část) se snaží pomoci čtenářům zorientovat v tom co, kdy, kde a jak použít pro dosažení co nejvyšší bezpečnosti.

[Radoomek]

11. 10. 08:50

Odborná porota vybrala výherce triček ROOT.cz v naší letní fotosoutěži. Jsou jimi (abecedně): Radoslav Bendik, Pavel Růžička, Michal Vaněček, Petr Vaníček a Xycht. Speciální cenu poroty získali autoři příběhu Tux a svatý grál.

[tok]

11. 10. 09:17

Vyšlo nové FreeBSD 4.7. Anonce je na freebsd.org. (Upozornil Dalibor Šrámek)

[tok]

11. 10. 09:21

Invex: jaký byl letošní Linux Hall? Své dojmy shrnuje na Živě Vladislav Janeček.

[tok]

11. 10. 09:34

Start raketoplánu už viděl v televizi každý, kamera však byla na zemi a vy jste viděli vzdalující se raketoplán. Při posledním startu Atlantisu na to šla NASA opačně a kameru připevnili na jednu z palivových nádrží. Je zajímavé vidět, jak se z rampy postupně stane Florida :). (Upozornil AHA)

[tok]

11. 10. 09:47

Google lehce přepracoval systém hodnocení zpravodajských stránek a způsobil tak menší rošádu v pořadí zobrazených. Pozadí těchto kroků, typicky volným jazykem, komentuje článek na TheRegisteru.

[Radoomek]

11. 10. 09:48

Zatím 4 linuxové distribuce získaly certifikaci, že odpovídají pravidlům stanoveným v LSB (Linux Standard Base). Jedná se o Red Hat 8, SuSE 8.1, SCO Group OpenLinux 3.1.1 a Mandrake 9 ProSuite. Vypadá to, že dříve nebo později bude i zde dodržování standardů nezbytnou nutností. Více na Siliconu.

[Radoomek]

root_podpora

11. 10. 09:50

JXTA, což je P2P projekt pro „přímou“ komunikaci mezi libovolnými přenosnými zařízeními vyvíjený firmou Sun, jste již možná slyšeli. O zcela Open Source řešení jménem Rocky Road z dílen ukrajinských programátorů si můžete přečíst na NewsForge.

[Radoomek]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku