Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 12.10. do 18.10.2002

19. 10. 2002
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Zpráva o rozšíření Linuxu v Severní Americe - OpenOffice.org 1.0.1 CZ - Blender definitivně pod GPL - LinuxKernelConf 0.8 - Linuxová řešení pro vládní služby - Phoenix 0.3 - WineX 2.2 - Opera pro mobilní telefony - Mozilla 1.2 beta - BSA opět do akce - Hack underground.cz: jak to bylo? a další.

12. 10. 10:02

Federální soud rozhodl, že část technologie použité v čipu Intel Itanium porušuje patenty firmy Intergraph a nařídil Intelu zaplatit odškodné 150mil USD. Není to zdaleka první spor těchto dvou firem. Více na CNetu.

Radoomek

12. 10. 10:09

Villeroy & Boch, významný evropský výrobce keramiky, oznámil nasazení Red Hat Linux Advanced Server. Více internetwk.com (upozornil seth)

tok

12. 10. 10:17

18.listopad 2002 byl stanoven datem pro představení první verze UnitedLinux distribuce. Čtyři linuxoví distributoři spojení do sdružení UnitedLinux chtějí nabídnout velmi silný na obchod zaměřený Linux při dodržení standardů, kompatibility a přenosnosti aplikací. Podrobnosti TheRegister.

Radoomek

12. 10. 10:48

V nedávno stažených balících Sendmailu (od 28.9 do 6.10 verze 8.12.6) je přítomen trojský koník, který vykazuje velkou podobnost s exploitem OpenSSH. Ovládán je pomocí kláves ADM a i jiné indicie naznačují stejného autora. Více TheRegister.

Radoomek

12. 10. 11:25

Téměř neuvěřitelné množství distribucí probádali lidé z DistroWatch a sestavili z výsledků zajímavé statistiky. Stačí kliknout na jednu z 90 ikonek a objeví se vám stručná charakteristika dané distribuce, včetně verzí balíků v ní obsažených a mnoha důležitých charakteristik.

Radoomek

13. 10. 11:25

The Tower Group publikoval krátkou zprávu o rozšíření Linuxu v Severní Americe. Poznamenává, že po Linuxu sáhly již i nejvýznamnější firmy i z finanční oblasti a přináší i konkrétní statistiky. Více naleznete zde

Radoomek

13. 10. 11:44

Podle průzkumů zabezpečení IT systémů v USA a ve světě obíhají ty nejohroženější nad našimi hlavami. Ukazuje se, že mnohé satelity nepoužívají ani kryptovaný přenos ovládacích příkazů, takže je možné je pomocí spoofingu teoreticky ovládnout, ale chyb je samozřejmě mnohem víc. Podrobnosti přináší SecurityFocus.

Radoomek

13. 10. 13:14

Nad darem Microsoftu pro chudé školy se vznáší stín podezření, a to nikoli jen z řad Open Source tábora. Své pochybnosti vyjadřuje Robin ‚Roblimo‘ Miller na NewsForge, ale i list FinancialTimes (nutná registrace).

Radoomek

13. 10. 17:22

Lokalizační tým oznámil v pořadí druhou verzi lokalizovaného kancelářského balíku OpenOffice.org 1.0.1 CZ. Novinky této verze: opravy chyb, nativní verze i pro Windows, experimentální podpora pro slovenštinu (duální build). Více na oo-cs.sf.net.

tok

14. 10. 08:50

Jedna výzva ze Slovenska: Rozbiehame projekt alternatívneho pripojenia na internet v Pieštanoch. (hlavne ulice N. Teslu a A. Trajana, ale je možne realizovať projekt aj na iných uliciach). Podrobné informacie sú na stránke siet-pn.host.sk. Na začatie je potrebné, aby bolo minimálne 30 zaujemcov, potom sa projekt môže rozbehnúť (dôvodom sú finančné náklady). Zatiaľ sa žiaľ ozvalo len zopár ľudí. Prípadní zaujemcovia sa môžu ozvať na kontakty uvedené na stránke, prípadne na e-mail: olisoft@orangemail.sk.

tok

14. 10. 09:08

Vladimír Láník nám napsal: Poslední verze Xft Hacku skutečně výrazně zlepší vzhled antialiasovaných fontů. Výsledek sice není ještě úplně O.K., ale mnohonásobně lepší než při použití standardní verze knihovny. S češtinou problémy nejsou. Instalace je velmi jednoduchá – mně stačilo nahradit stávající knihovnu libfreetype za ‚hacklou‘ verzi a upravit pár symlinků. Pro nalákání přikládám screenshot.

tok

14. 10. 10:16

Vynikající 3D modelovací, animační a vizualizační program Blender je s definitivní platností dostupný pod licencí GPL. Na domovskou stránku produktu je dnes velmi těžké se probít :)

mik

14. 10. 16:51

Bezdrátové síťování je velmi pohodlné, ale přináší s sebou i mnohá nebezpečí. Tentokrát se varování objevilo v souvislosti s Bluetoothem vybavenými zařízeními, která mnohdy mají od výrobce vypnuté zabezpečení. Lze je pak zneužít např. i pro podstrčení cizí identity, či přístup k cizímu účtu. Více o tzv. WarPhoningu na TheRegister a ZDNet.

Radoomek

15. 10. 00:51

IBM zřejmě chystá netradiční krok. Plánuje vydat Regatta pSservery pouze s Linuxem (tj. nikoli s AIXem). Podrobnosti přináší TheRegister.

Radoomek

15. 10. 00:59

Konfigurace jádra dostane nového koně. Objevil se LinuxKernelConf 0.8 s ambicí nahradit stárnoucí CML1. Linus sice vyjádřil některé výhrady, ale nic kritického. Celou záležitost diskutuje KernelTrap. Odkaz na příslušnou konferenci naleznete zde.

Radoomek

15. 10. 05:06

Microsoft možná nesouhlasí s Open source hnutím, ale mnohé myšlenky, především takové, které mu mohou přinést zisk či kontrolu, si rád půjčí. Mary Jo Foley rozesílá mailem materiály, které se touto tematikou zabývají. Zkušební přístup je nyní nabízen na 14 dní zdarma. Více na ZDNetu.

Radoomek

15. 10. 07:10

Ač je v Indii převážně pořádné vedro, tučňákům se zde překvapivě dobře daří. A nejedná se jen o Indii, mnohé vlády po celém světě se obracejí k Linuxu a mnohdy je nejen v pozadí vidět firmu IBM. Rozhovor týkající se linuxových řešení pro vládní služby, které IBM nabízí přinesl TheEconomical­Times.

Radoomek

15. 10. 07:24

Odstranění jedné vlaječky patřící ostrovu, který se necítí být tak úplně Čínou, z jedné Linuxové distribuce, motivovalo Robina ‚Roblimo‘ Millera k napsání velmi zajímavého a čtivého článku. Ten se zabývá mnoha aspekty toho, že nelze zajistit, aby software (a cokoli jiného) používali jen ti dobří a aby všichni byli pro ty ostatní dobrými. NewsForge.

Radoomek

15. 10. 08:08

Ve světě se stále častěji objevují snahy cenzurovat všelico a sledovat chování uživatelů. Tyto snahy jdou proti samotné demokratické podstatě Internetu a to se nelíbí mnoha aktivistům. Ti, kteří vládnou hackerskými znalostmi, se rozhodli vyvíjet software, který by nejen cenzuru co nejvíce ztížil. Více TheWashington­Post.

Radoomek

15. 10. 09:10

Třetí milestone browseru Phoenix s označním Lucia je na světě. Obsahuje opravy některých chyb, novinky, jako například blokování obrázků a samozřejmě je ještě menší a rychlejší než jeho předchůdce 0.2. (Upozornil AHA)

tok

15. 10. 09:37

Před čtyřmi lety nemohl Bill Gates přijít hnutí Open source na jméno a dnes Microsoft vyhlašuje, že „miluje“ myšlenku Open source. Tento náhlý obrat rozebírá ZDNet. (Upozornil AHA)

tok

16. 10. 07:17

Víceprezident Microsoftu Steve Ballmer poskytl redaktoru Miku Ricciutimu rozhovor na téma .NET, Linux, úspěch Microsoftu a mnoho dalšího. Rozhovor je k dispozici na ZDNetu.

Radoomek

16. 10. 07:57

Právníci z AOL si vyšlápli na Open source AOL klienta jménem Peng. AOL sám verzi pro Linux nemá, ale požaduje, aby Peng splnil jejich požadavky a chrastí zbraněmi. Podrobnosti na LinuxToday.

Radoomek

16. 10. 08:26

Thomas Penfield Jackson, původní soudce v cause Microsoft, který byl odvolán pro neetické vyzrazování informací před ukončením případu, nyní svěřil svůj příběh novinám. Podrobnosti a komentář přinesl The Washington Post.

Radoomek

16. 10. 08:38

TransGaming hrdě ohlásila vydání WineX 2.2. Ten je k dispozici jako rpm, tgz i jako debianí balíček na transgaming.com. WineX 2.2 již umožňuje on-line hraní her tpu Half-Life, CounterStrike a dalších. Tisková zpráva je zde.

Radoomek

16. 10. 08:55

Na Invexu byla představena služba fayn, nabízející volání z Internetu do pevné i mobilní sítě, s bránami umístěnými přímo v ČR. Meziměstské hovorné a volání do mobilních sítí vychází výrazně příznivěji než přes volbu operátora, ovšem pouze pokud máte dostatečně kvalitní a vhodně zpoplatňovanou přípojku k Internetu. Více na Lupě.

tok

16. 10. 09:01

Opera vydala „secret sauce“ verzi svého prohlížeče pro přenosné přístroje, především mobilní telefony. Existuje jak verze pro vybrané mobily od Nokie a Ericssonu, tak i pro přístroje s OS Symbian a Linux. Více na TheRegisteru.

Radoomek

16. 10. 09:09

Britská vláda financuje vývoj systému, který umožní pomocí monitoringu záření vysílačů mobilních telefonů sledovat jakýkoli pohyblivý cíl. Jak píší BListy, systém funguje všude, kde je signál pro mobilní telefony. Odrazy od nepohyblivých cílů jsou automaticky odfiltrovány.

Radoomek

16. 10. 11:23

Oči místo klávesnice? Systém Dasher si klade za cíl umožnit komunikaci s počítačem pohybem očí. Program se skládá ze snímačů na okrajích monitoru a obslužného programu. Ten na obrazovku promítá nejen jednotlivé znaky, ale i jejich shluky, celá slova nebo fráze, mezi nimiž uživatel vybírá pohybem očí. Součástí je i expertní systém, jenž odhaduje možná slova a slovní spojení a nabízí ty znaky nebo slova, které by mohly následovat. Systém se navíc průběžně učí oblíbená slova „svého“ uživatele.

-pah

17. 10. 08:47

Na světě je Mozilla 1.2 beta. Stahovat můžete například zde.

tok

17. 10. 09:12

Linux Journal oznámil výsledky již osmého ročníku ankety o nejoblíbenější linuxové produkty. Zhruba 6000 čtenářů hlasovalo celkem ve 25 kategoriích. Nejoblíbenější distribucí se například stal (možná poněkud překvapivě) Linux-Mandrake, v kategorii kancelářských aplikací zvítězil OpenOffice.org a mezi prohlížeči čtenáři nejčastěji volili Mozillu. (Upozornil Ivan Bíbr)

mik

17. 10. 11:12

Američané se rozhodli použít proti vraždícímu ostřelovači vojenská špionážní letadélka RC-7. Přidají se tak se svými kamerami a infračervenými čidly k více než tisícovce lidí snažících se snajpra odchytit. Více TheNewScientist.

Radoomek

17. 10. 11:57

BSA opět chystá dopisovou kampaň. Tentokráte se nastartuje na Moravě a případně se rozšíří i na další regiony. Osloveno má být na 30 000 subjektů.

tok

17. 10. 14:57

Většina našich čtenářů asi zaregistrovala nedávný hack underground.cz. A protože autor na sebe nechal na undergroundu kontakt, redaktor serveru blackhole.sk nelenil a udělal s ním rozhovor. (Upozornil miso truban)

tok

17. 10. 17:12

Další článek na téma Linux na desktopu: Krátká analýza poznamenává, že pro budoucí úspěch Linuxu na desktopu je nutné, aby jej velcí hráči i nadále prosazovali. Dále článek zmiňuje i šanci danou neoblibou nové licenční politiky Microsoftu. Více na NewsFaktoru.

Radoomek

17. 10. 17:19

Microsoft je obviňován ze zadržování a omezování informací pro své konkurenty. Toto chování přitom patří mezi klíčové prvky, které k žalobě na MS vedly. Během několika dnů by měla soudkyně Kotellyová vydat právoplatný rozsudek jak ve věci „vyrovnání“, tak i v cause „9 nesouhlasících států“. Více Wired.

Radoomek

18. 10. 04:17

Zákon DMCA přináší zajímavé paradoxy. Red Hat nyní vydal patch, který však nesmí vysvětlit občanům USA, aniž by porušil zmíněný zákon. Proto zvolil zveřejnění na serveru thefreeworld.net, neboť cizince nějaké DMCA nemusí zajímat. Více na TheRegisteru. Věci se věnuje též DigitalRights.

[Radoomek]

18. 10. 06:06

Zaměstnavatel Dmitrije Skljarova, firma ElcomSoft, má být v USA souzena pro porušení autorských práv k softwaru (porušení DMCA). Problém je v tom, že ani zástupce firmy, ani Dmitri, který má ve věci svědčit, nedostali vízum pro vstup do USA. Více na TheRegisteru.

[Radoomek]

18. 10. 08:17

Red Hat se rozhodl odstranit vlaječky všech států a napříště se obejít bez nich. Jedná se o reakci na stížnosti Číny, které se nelíbila vlaječka Taiwanu, viz nedávný článek na NewsForge, což vzbudilo jistou nevoli vůči Red Hatu. Podrobnosti naleznete rovněž na NewsForge.

[Radoomek]

18. 10. 08:51

OpenOffice oslavuje teprve své druhé narozeniny a už umí velmi pěkně psát a v neposlední řadě se již naučil mnoho cizích jazyků. Statistiky ukazují 8,5 milionu stažených kopií a nedávno byly vydány verze pro MacOS X, stejně jako vývojářská verze OpenOffice.org 1.0. Chat s představiteli vývojářů OO.org, kde je zodpovězeno mnoho zajímavých otázek naleznete na NewsForge.

[Radoomek]

18. 10. 09:00

Co nás čeká v KDE 3.1? Ty nejzajímavější a hlavně nejviditelnější vychytávky jsou představeny v tomto preview na serveru KDE. Vystavené screenshoty vypadají opravdu moc pěkně. Upozornil (Luboš Luňák)

[tok]

18. 10. 10:13

Malý a rychlý browser Opera je nyní k dispozici v nativní verzi pro FreeBSD. Stahujte z opera.com.

[DaŠ]

18. 10. 10:41

Pro fanoušky Red Hatu, konkrétně verze 8.0, jsou na FTP Mozilla k dispozici RPM balíčky Mozilly 1.2b s podporou XFT. (Upozornil Sam)

[tok]

root_podpora

18. 10. 10:46

Tux vylezl 6.10.2002 na najvyšší vrchol Severní Afriky Jebel Toubkal (4167mnm). Foto nám zaslal Marek Kuziel.

[tok]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku