Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 19.10. do 25.10.2002

26. 10. 2002
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: V Izraeli pouze Open source? - Linux pro arabské prostředí - Tux na Kubě - Nejzběsilejší serverovny světa - Crash test dummies: Máte padáka - DoS útoky na kořenové DNS - Linuxová distribuce pro Xbox - Trička, mikiny a osušky ROOT.cz a další.

19. 10. 03:07

Kolega V. Kotala dal k dispozici ryze český adresář/kalendář jménem JENČA. Je napsaný v PHP nad MySQL a licenci má oblíbenou, tedy GPL.

Radoomek

19. 10. 08:18

Americké ministerstvo energie zainvestovalo do nového linuxového superpočítače, který má pomoci zkoumat život, atmosféru, biochemické a genomické záležitosti, stejně jako vlivy znečišťování prostředí. Silicon.

Radoomek

19. 10. 09:01

SuSE a TurboLinux se dohodli, že vytvoří alianci dodávající linuxový software a služby pro IBM platformy eServer, zSeries (mainframe), iSeries a pSeries. Podrobnosti přináší NewsForge.

Radoomek

20. 10. 07:03

V diskusních fórech se rozproudila diskuse na téma licenčních pravidel pro LSM (Linux Security Modules). Objevily se otázky, jak to je s licencí v případě proprietárních modulů do jádra. K tématu se vyjadřuje Linus Torvalds na LWN.

Radoomek

20. 10. 07:03

Čerstvé chybky byly nahlášeny v MS softwaru. Jedná se o chybu v SQL serveru 7.0 a 2000, dále ve Windows XP, která umožní útočníkovi mazat soubory a jednu v MS Office, která umožní únik citlivých dat. Podrobnosti přinesl Silicon.

Radoomek

20. 10. 08:17

V Izraeli se objevil návrh zákona, který vyžaduje po všech vládních úřadech a institucích, aby používali pouze Open source software. Výjimka je možná, ale pouze s písemným povolením ministerstva financí. Tomu říkám radikální návrh. Více na LinuxToday.

Radoomek

20. 10. 09:03

Na GITEXu 2002 v Dubaji se objevil nápad adaptovat jádro a Linux vůbec pro arabské prostředí. Hlavně díky přispění egyptského vývojového centra IBM v Káhiře může tato iniciativa ohlásit první výsledky. Více na AmeInfu.

Radoomek

21. 10. 08:58

Náš čtenář Jan Krňávek spolu s Tuxem zavítali na Kubu, kde nafotili památník Che Guevary a zjistili ceny v internetové kavárně: „10 min stojí 1 dolar a na brouzdání se používá NT 4.0 + IE6, rychlost byla ucházející a žádné zakazovaní imperialistických stránek se nekonalo.“

tok

21. 10. 09:11

Linux na CD přestal distribuovat Red Hat Linux – downloadable edition. Její distribuce v té formě, kterou server provozoval, je totiž v rozporu s licenční politikou ohledně užívání ochranných známek a názvu Red Hat Linux.

tok

21. 10. 09:43

Dobrá zpráva přišla z tábora vývojářů XFree86. Verze 4.3, která je plánována na přelom roku, bude obsahovat nové rozšíření RandR umožňující měnit rozlišení a obnovovací frekvenci a rotovat obraz bez restartu Xserveru. Podporu RandR již oznámili vývojáři KDE.

mik

21. 10. 10:30

Známý expert na bezpečnost informačních systémů Gene Spafford vyjádřil v rozhovoru pro Linux Planet názor, že Linux (a Open Source) je na tom s bezpečností stejně špatně jako Windows a během několika let může dokonce zaostávat. Spaffordovy argumenty stojí za zamyšlení.

DaŠ

21. 10. 10:35

Na AbcLinuxu vyšly nové Jaderné noviny. Nejzajímavější zprávou je zřejmě informace o nové implementaci POSIX vláken, která by se měla stát standardní součástí glibc. Podle tvrzení autorů zvládá bez větších problémů souběžný provoz neuvěřitelných 100000 vláken.

mik

22. 10. 07:19

Linuxová společnost NetworkX ze Salt Lake City, se dohodla s Fraunhofferovým Institutem (Německo) na vytvoření partnerství, jehož cílem je vývoj linuxových clusterových superpočítačů. Mnohé nadnárodní společnosti již projevily zájem. Podrobnosti přinesl CNet.

Radoomek

22. 10. 08:59

Bruce Perens nedávno opustil HP, aby se mohl více věnovat prosazování zájmů Open source. Nyní ostře vystoupil proti CompTIA, jejíž kampaň „software choice“ v sobě skrývá mnohá nebezpečí, na něž v nedávné panelové diskusi upozornil. Podrobnosti na ComputerWorldu.

Radoomek

22. 10. 09:02

LynuxWorks oznámila podporu pro specifikaci Carrier-Grade Linux specification (CGL – specifikace pro telekomunikace) v1.0 (vypracovanou v Open Source Development Lab). Dále oznámila, že hodlá CGL 1.0 začlenit do svého „embedded“ BlueCat Linuxu. Více na NewsForge.

Radoomek

22. 10. 09:05

Zruší Telecom meziměsto? Včera odpoledne se v médiích objevily zprávy o tom, že Telecom chce sjednotit místní a meziměstské hovorné na jedinou sazbu, podobně jako je tomu v mobilních sítích. Je to další salva dělostřelecké přípravy na nadcházející jednání o budoucnosti – teď už asi nejenom Internetu? Nebo něco jiného? Co by to znamenalo? Více na Lupě.

tok

22. 10. 09:08

Mitch Kapor soudí, že svět potřebuje nový Open source tabulkový procesor. Proto založil projekt Chandler, který by měl mít ty nejlepší myšlenky z produktů firmy Lotus. Kapor se podílel na vývoji Lotus Developer, 1–2–3 a dalších. Chandler má být úzce provázán s dalšími OS projekty. Podrobnosti přináší TheRegister.
UPDATE: Chandler není tabulkový procesor, ale PIM. Register použil v titulku sousloví „spreadsheet for the mind“ v uvozovkách. Jinými slovy Chandler má konkurovat spíš Outlooku než Excelu. (Upozornil Dalibor Šrámek)

Radoomek

22. 10. 09:13

Pro pobavení: TheRegister hostuje cyklus článečků o nejzběsilejších serverovnách světa. V jedné je nad servery umístěna vodní „klimatizace“, v další je ukázka „klasicky“ prodrátovaných patch panelů a další libůstky.

Radoomek

22. 10. 10:15

Danish Board of Technology zveřejnil zprávu o ekonomickém potenciálu využívání Open Source softwaru ve veřejné správě. Zpráva praví, že za 4 roky je jen ve veřejné správě možné uspořit kolem půl miliardy EUR. Podrobnosti naleznete na ooo.chbs.dk.

Radoomek

23. 10. 08:07

Daimler-Chrysler dal padáka tzv. „crash test dummies“ (figuríny pro testy) a hodlá je nahradit „crash test penguins“. Firma zakoupila 108 výkonných dvouprocesorových stanic od IBM, kde nad Linuxem hodlá provozovat virtuální destruktivní testy svých vozidel. Stanice využívají grid computingu. Podrobnosti na Siliconu.

Radoomek

23. 10. 10:02

V IT rozvinutých zemích je možné mnoho věcí vyřizovat online – například daně, platby za telefon, za elektřinu apod. Bohužel u Scottish Power si s Linuxem elektřinu prostě nezaplatíte a pokud na Windows použijete Operu či jiný prohlížeč než NN nebo IE, tak také ne. TheRegister.

Radoomek

23. 10. 10:05

Novell ke konci roku začne dodávat komerční verzi MySQL optimalizovanou pro NetWare 6. Zajímavé je, že za ní uživatelé NetWare nebudou muset nic platit, ale také nebude omezena tak, jako je neplacená verze MySQL. Jinak řečeno, licenční poplatky za MySQL platí Novell. (upozornil Petr Murmak, CD-R server)

tok

23. 10. 10:22

8. prosince bude představena nová verze operačního systému eComStation (nástupce IBM OS/2) – eCS 1.1. Tento OS bude umožňovat prostřednictvím aplikace VirtualPC provozovat v okně většinu operačních systému pro procesory Intel kompatibilní, včetně Linuxu. Více informací na eComStation.cz.

tok

23. 10. 10:43

DoS útokům na kořenové DNS servery, které začaly v pondělí v noci a pokračovaly i včera, se věnuje The Register. (Upozornil luci)

tok

23. 10. 11:06

Na AbcLinuxu začíná vycházet nový seriál o elektronickém bankovnictví. V prvním díle si můžete přečíst o tom, jak se k EB staví Raiffeisenbank a jestli se její uživatelé dočkají internetového bankovnictví dostupného nejen z MSIE.

mik

24. 10. 10:13

Majitelé Xboxu nemusí čekat na listopadové uvedení služby Xbox Live od Microsoftu. Skupinka programátorů z Evropy vytvořila linuxovou distribuci pro Xbox, která spolu s modifikačním čipem umožní přetvoření Xboxu na jednoduchý webserver a nejen to. Více Silicon.

Radoomek

24. 10. 10:25

UWB (Ultra Wide Band), tedy bezdrátová technologie s přenosem 100 mbps na vzdálenost 10 metrů, způsobuje podle FCC (americký regulátor telekomunikací) menší rušení než běžný laptop či mikrovlnná trouba. To je velmi pozitivní zpráva pro budoucí nasazení. Více CNet.

Radoomek

24. 10. 11:19

Ve Windows se sice nepohybuji, ale narozdíl od Linuxu si umí poradit i s tím, když chybí procesor. Toto nám náhlasily po spuštění :)

JiH

24. 10. 11:27

Google ze svých databází potichu odstranil více než stovku kontroverzních stránek. Šlo především o stránky propagující antisemitismus a nacismus. Více CNET a ZDNet. (Upozornil AHA)

tok

24. 10. 12:38

Jak jsme již psali, nějaký vtipálek se pokusil pomocí DDoS útoků odstavit všech 13 kořenových DNS serverů. 2 servery fungovaly s obtížemi a 7 jich bylo zcela vyřazeno na 3 hodiny. Odborníci soudí, že útok byl velmi diletantský, ale obávají se možného sofistikovanějšího pokusu. Další informace přinesl CNet, Wired a též CeskeNoviny :-O

Radoomek

24. 10. 14:13

Vědci v Los Alamos vyvinuli další bombu jménem Stream-C. Jedná se o open source kompilátor jazyka C, který umí přímo produkovat RTL VHDL kód pro programovatelná hradlová pole. Zatím si rozumí s poli od Xilinxu (Virtex-2000), ale další budou následovat. Více na EETimes.

[Radoomek]

24. 10. 14:21

Trička, mikiny a osušky ROOT.cz jsou opět k dispozici. Hledáte zajímavý vánoční dárek? Už nehledejte.

[tok]

24. 10. 15:26

Kdo se zúčastnil letošní konference Linux Hall a jakým způsobem používají návštěvníci Linux? Linuxworld přinesl výsledky ankety z letošního Linux Hallu.
Pro zájemce jsou již ke stažení i přednášky z LH.

[tok]

24. 10. 15:50

LG India zahajuje prodej levného počítače s Linuxem. V oblasti by mohl být dosti populární. Průzkumy ukazují, že celosvětově je téměř 90 % počítačů prodaných s Windows, ale podíl Linuxu za posledních 18 měsíců vzrostl na 10 %. Hindustan Times.

[Radoomek]

24. 10. 16:16

Na otázku proč kupovat databáze, když zde jsou zdarma ke stažení Open source databáze včetně dokumentace, je zatím jednoduchá odpověď. Takový ORACLE 9i či DB2, které trhu kralují, nabízejí zatím mnohem víc. Věcí se zabývá NewsFactor.

[Radoomek]

25. 10. 07:08

Na světlo světa se dere Xandros. Nabízí veškeré výhody Linuxu, stejně jako plnou kompatibilitu s Windows a možnost běhu Win aplikací. Xandros je potomek Corel Linuxu. Podrobnosti přinesl NewsForge, LinuxToday a TheRegister.

[Radoomek]

root_podpora

25. 10. 08:00

Jeden z amerických kongresmanů přišel s návrhem, který by přímo ohrozil GPL. Chce zakázat licence, které ztěžují přijetí a komerční využití slibných cyber-technologií. Článek na NewsForge rozhodně stojí za nahlédnutí.

[Radoomek]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku