Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 26.10. do 1.11.2002

2. 11. 2002
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Xandros: potomek Corel Linuxu - Licenční politika MS nutí lidi přemýšlet o alternativě - Jádro: 2.6 nebo 3.0? - Linux do roku 2009 majoritním OS na serverech - Uživatelé nechtějí "zmrzačená" CD - KDE 3.1 rc1. - Phoenix 0.4 - Yahoo! přejde na PHP - UnitedLinux je připraven a další.

24. 10. 15:50

LG India zahajuje prodej levného počítače s Linuxem. V oblasti by mohl být dosti populární. Průzkumy ukazují, že celosvětově je téměř 90 % počítačů prodaných s Windows, ale podíl Linuxu za posledních 18 měsíců vzrostl na 10 %. Hindustan Times.

Radoomek

24. 10. 16:16

Na otázku proč kupovat databáze, když zde jsou zdarma ke stažení Open source databáze včetně dokumentace, je zatím jednoduchá odpověď. Takový ORACLE 9i či DB2, které trhu kralují, nabízejí zatím mnohem víc. Věcí se zabývá NewsFactor.

Radoomek

25. 10. 07:08

Na světlo světa se dere Xandros. Nabízí veškeré výhody Linuxu, stejně jako plnou kompatibilitu s Windows a možnost běhu Win aplikací. Xandros je potomek Corel Linuxu. Podrobnosti přinesl NewsForge, LinuxToday a TheRegister.

Radoomek

25. 10. 08:00

Jeden z amerických kongresmanů přišel s návrhem, který by přímo ohrozil GPL. Chce zakázat licence, které ztěžují přijetí a komerční využití slibných cyber-technologií. Článek na NewsForge rozhodně stojí za nahlédnutí.

Radoomek

26. 10. 13:36

Telecom se rozhodl začít s prodejem firem, sdružených okolo IOL. První na řadě má být magazín Svět Namodro. Telecom chce tento web prodat zájemci za jeden milion korun. Zvažovaný záměr vyvolává v mateřské společnosti údiv, protože Svět namodro byl projekt, který si v rámci celé divize dokázal na sebe vydělat a ještě podstatným způsobem zvyšoval návštěvnost portálu Quick. Více MaM.

tok

29. 10. 08:50

V dnešní době je počítač nepřipojený do sítě téměř nemyslitelná věc. Chce-li být linuxový uživatel ve windowsové síti, použije většinou Sambu. Jenže její konfigurace není úplně triviální a začátečníky může od Linuxu odradit. A právě těmto lidem je určen LinNeighborhood – grafický frontend pro Sambu. (Upozornil AHA)

tok

29. 10. 09:08

Licenční politika Microsoftu nutí stále více lidí přemýšlet o jiné alternativě, než je MS Office. A touto alternativou může být i StarOffice od Sunu. „Instalace a následná migrace na StarOffice je rychlá a jednoduchá“, říká Marc Englaro z konzultační firmy System Integration Services International, která svým zákazníkům s přechodem na SO pomáhá. V článku na australském Computerworldu se Englaro zmiňuje i o nasazení Ximian Evolution namísto Microsoft Outlook.

tok

29. 10. 09:18

Na nové jádro 2.6 se můžeme podle Linuse těšit zhruba v červnu příštího roku. Článek na ZDNetu si všímá i probíhající debaty mezi vývojáři o tom, zda novou verzi vydat jako 2.6 nebo 3.0.

tok

29. 10. 09:25

Linux se stane do roku 2009 majoritním operačním systémem na serverech na úkor proprietárních Unixů od HP, IBM a Sunu. Tvrdí to Butler Group ve své zprávě o vítězích a poražených na poli operačních systémů.

tok

29. 10. 09:41

S recenzemi nových verzí linuxových distribucí se v poslední době roztrhl pytel. Zvláště pak s těmi věnujícími se Xandrosu (dříve Corel Linux). Sice nemá nejnovější KDE či Gnome, ale za 99$ obsahuje mimo jiné integrovaný Crossover Office a Plugin od Codeweavers v hodnotě 54.95$ a 24.95$, který umožňuje spouštět MS Office 2000, MSIE a jiné nativní Windows aplikace v Linuxu. Jedna z prvních recenzí nového Xandrosu vyšla na NewsForge a stojí za to si přečíst i komentáře k článku. Po sérii recenzí nejnovějších distros nazvané „Desktop Linux Blowout“ z minulého týdne je tu další recenze právě na Xandros ze včerejška. A nakonec tu máme rozhovor s Ming Poonem, zakladatelem Corel Linuxu. (zpracoval luci)

tok

29. 10. 10:13

Podle studie zpracované společností GartnerG2 uživatelé nechtějí „zmrzačená“ CD s nejrůznějšími mechanismy zabraňujícími vytváření kopií. Celkem 77 % uživatelů si myslí, že by mělo být umožněno vytváření kopií pro osobní použití v jiném zařízení a 60 % uživatelů by uvítalo legální možnost poskytnout kopii nahrávky členům své rodiny.

mik

29. 10. 13:19

Jennifer Foreshew tvrdí, že open-source licence nejsou dostatečně otestované v právním prostředí, takže nikdo neví, co to časem udělá, nikdo nemá žádnou odpovědnost a podobně. Článek končí myšlenkou, že zaměstnavatel nemá jistotu, že někdo ze zaměstnanců nestáhne nějaký GPL kód a nedá ho do vyvíjené aplikace. Názor si udělejte sami. (Upozornil luci)

tok

30. 10. 08:47

Vývojáři KDE dodrželi slibovaný termín a na FTP se objevilo KDE 3.1 rc1.

JiH

30. 10. 08:51

Firma Real splnila část svého slibu zveřejnit zdrojové kódy svých produktů jako Open Source. Real dala pod public (nekomerční využití) a community (komerční využití) licencí k dispozici klienta Helix DNA. Další kód by měl následovat, byť to nejzajímavější si zatím drží pod pokličkou či je k dispozici pouze jako „object code“. Více Silicon a TheRegister.

Radoomek

30. 10. 08:58

CZ.NIC má tři zájemce o systém více registrátorů. Tři roky odkládané zavedení systému více registrátorů, který by na trhu s doménami vytvořil jakous takous konkurenci, ukončilo sdružení CZ.NIC vyhlášením veřejné obchodní soutěže. Zájemci o realizaci technického řešení se našli tři. Někteří překvapiví, jiní méně. Více na Lupě.

tok

30. 10. 09:45

Společnosti SciTech Software Inc a Sybase uvolnily populární vývojové prostředí Watcom C/C++ včetně zdrojových kódů pod licencí Sybase Open Watcom Public License, která momentálně čeká na certifikaci OSI. Open Watcom, jak se nyní produkt nazývá, je k zatím dispozici pro Windows, DOS a OS/2. Zdalipak se dočkáme i verze pro Linux?

mik

30. 10. 10:06

„Nízkotučná Mozilla“, jak by se s trochou nadsázky dal nazvat prohlížeč Phoenix, se dočkala verze 0.4. Mezi nejdůležitější novinky patří vylepšená upravitelnost toolbarů (tlačítka lze například umísťovat do menubaru), lepší podpora blokování pop-up oken či takzvaný Type ahead find, díky němuž stačí napsat část hledaného slova a vyskytuje-li se ve stránce odkaz, který jej bude obsahovat, prohlížeč jej zaktivuje.

mik

30. 10. 13:46

IBM zvolil Linux jako výhradní platformu pro nové superpočítače třídy Blue Gene. Ty mají zvládat až kvadrilion operací za sekundu (petaflop). První z nich, určený pro simulace atomových výbuchů, zatím zvládne jen 200 trilionů op/s při 65000 procesorech a 16 Terabytech paměti. Umí tohle váš topinkovač? Silicon.

Radoomek

30. 10. 15:05

Jak na fonty pod Linuxem a hlavně v KDE radí na TheRegister. V článku je popsán postup jak TrueType fonty nainstalovat i používat.

Radoomek

30. 10. 18:19

PayPal patří mezi ty on-line peněžní systémy, které po „dobití“ penězi umožňují různé on-line platby a služby. A podobně jako ty ostatní má nějaké mechanismy pro autentizaci svých uživatelů. Bohužel se ukazuje, že mnohdy nedostatečné a navíc PayPal se se svými zákazníky nehodlá moc bavit. Jak zaplakali u AbiWordu píše TheRegister.

Radoomek

31. 10. 07:19

Tak to vypadá, že i řízení Evropské komise proti Microsoftu se blíží k nějakému výsledku. Ač zástupci EK proklamovali rychlou akci, zdá se, že si s ohlášením výsledku počkají až na to, s čím přijde Amerika a pak teprve vytáhnou vlastní karty. Více TheRegister.

[Radoomek]

31. 10. 08:04

Norský Trustix AS podepsal strategickou smlouvu s čínským výrobcem počítačů Langchao Group o bundlování Trustix Linux Solutions Software (TLS) společně se servery v Číně. TheRegister.

[Radoomek]

31. 10. 09:29

Celosvětově se rozmáhají útoky „hacktivistů“, zejména z islámských zemí. Podle údajů londýnské firmy mi2g je říjen nejhorším měsícem z hlediska četnosti digitálních útoků od roku 1995, kdy firma s monitorováním útoků začala. Zejména počty útoků islamistických skupin neustále vzrůstají a to včetně virových. Více na ABCNews.

[Radoomek]

31. 10. 09:44

Soudce amerického federálního soudu v Baltimore Frederick Motz naznačil, že bude dosti pravděpodobně možné použít zjištění federálního soudu proti Microsoftu i v soukromých přích. Mnoho žalob na Microsoft již podali výrobci softwaru. Podrobnosti přinesl CNet.

[Radoomek]

31. 10. 10:05

SuSE hodlá v lednu uvést na trh distribuci SuSE Linux Office Desktop, na které poběží MS Office a další win aplikace. Více na webu SuSE a Slashdotu.

[ToZ]

31. 10. 10:12

Jak jsme již informovali, objevil se dopis několika kongresmanů, který údajně přímo ohrožoval GPL. Jediným problémem se ukázalo to, že ani jeden z autorů, jak říkají, neměl GPL na mysli. Oponenti však poukazují na podezřelou podobnost s argumenty Microsoftu. Vývoj této causy komentuje Wired.

[Radoomek]

31. 10. 10:13

Zkazky o prodeji Světa namodro se na českém Internetu objevily již v pátek. Některé seriózní, jiné ironické. Důvodem této ironie byla zejména informace o ceně jeden milion korun, kterou si Český Telecom za Svět namodro představuje. Ovšem Český Telecom neprodává pouze Svět namodro. Vypadá to na Imaginet rozpuštěný a vypuštěný. Více Lupa.

[tok]

31. 10. 10:46

Yahoo! postupně přejde na svých serverech na PHP. To bude nasazováno pro back-end programming na nově vznikajících webech (stávající věci se přepisovat nebudou). Yahoo! tak dělá velkou radost obhájcům a propagátorům Open source. (Upozornil AHA)

[tok]

31. 10. 11:17

UnitedLinux má za sebou první beta testování a je připraven vypustit svou verzi open source operačního systému Linux na světlo světa v plánovaném termínu, tedy během listopadu 2002. Uvedla to manažerka společnosti Paula Hunter. Více na PCWorldu.

[luci]

1. 11. 06:28

Evropská Komise zadala britské firmě Netproject kontrakt v hodnotě 250K EUR, jehož výsledkem má být studie na téma migrace vládních počítačových systémů v členských státech směrem k Linuxu a Open Source. Testování proběhne v Meklembursku-Pomořansku. Více na TheRegisteru.

[Radoomek]

1. 11. 07:59

Fujitsu je dalším velkým hráčem v řadě, který ohlásil přijetí Linuxu jako „klíčového operačního systému“ pro příští generace svých systémů. Zároveň uvedla 9 nových linuxových middlewareových produktů. Více TheRegister.

[Radoomek]

1. 11. 08:24

Mezi prvními kandidátkami do čela nadace GNOME je ta od Richarda Stallmana. S jejím zněním i komentářem se můžete seznámit na NewsForge.

[Radoomek]

1. 11. 08:43

Film Gimp je název zvláště upravené verze populárního grafického editoru. Byl použit například pro film Scooby-Doo, Harry Potter, či Stuart Little. Nyní obdržel od LinuxFund.org grant ve výši 1000$, který poslouží pro další vylepšení Gimpu. Více na NewsForge.

[Radoomek]

1. 11. 11:43

MandrakeSoft ohlásil linuxovou distribuci, která jak firma praví, je optimalizovaná pro vytváření nízkorozpočtových clusterů. Distribuce se jmenuje Clic a přidává se k popularitě clusterování ražené především IBM, Dellem a dalšími. Více na CNetu.

[Radoomek]

1. 11. 14:51

Další otázkou, která zaměstnává odborníky v americké administrativě, je ta, jak přimět programátory, včetně Open source programátorů, k tomu, aby nesli za svá díla zodpovědnost. Jde o to, že tvůrci programů, které mají být součástí velkých projektů, prostě musejí mít definovaná práva a povinnosti vůči svému kódu. Více InformationWeek.

[Radoomek]

root_podpora

1. 11. 17:33

Linus Torvalds odpovídá v rozhovoru pro OpenEnterprise­Trends na mnoho aktuálních otázek. Patří mezi ně nové jádro Linuxu, vztah k Microsoftu, pohled na embedded zařízení s Linuxem a mnoho dalších.

[Radoomek]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku