Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 2.11. do 8.11.2002

9. 11. 2002
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Linuxová verze Unreal Tournament 2003 - Linux se v arabském světě těší větší vážnosti - Opera 6.1 pro Linux - Microsoft ztrácí půdu pod nohama ve prospěch Linuxu - Lindows 2.0 - VariCAD 3.0 pro Debian Linux - KDE 3.1 RC2 - 101 věcí, které Mozilla umí a MSIE ne - v Santa Barbaře zakázali používání Windows 2000 a NT4.0 a další.

2. 11. 10:11

Linuxu se v Německu daří a získává si stále větší popularitu a to i mezi největšími firmami a podniky. To je stručné poselství LinuxWorld Conference and Expo, která se konala ve Frankfurtu od úterý do čtvrtka. Podrobnosti včetně několika novinek přinesl InfoWorld.

Radoomek

2. 11. 11:00

Tvůrce rootkitu T0rn – 21 letý britský programátor, byl vystopován do Surbitonu (předměstí Londýna). Nyní byl obviněn na základě zákona Computer Misuse Act z roku 1990. Lze očekávat, že případ bude prezentován jako „ukázkový“. Podrobnosti na Siliconu.

Radoomek

2. 11. 12:11

Popudem pro napsání programu může být ledacos, ale často je jím prostá frustrace z existujícího komerčního programu. To stálo i u případů, kterými se zabývá článek na EETimes. Podstatné je to, že většina takto vzniklých programů je Open Source a své komerční kolegy mnohdy předčí.

Radoomek

2. 11. 12:11

Na poli embedded systémů běží Linux bok po boku s Windowsy a svádí s nimi velmi vyrovnaný souboj. Celé věci se věnuje server LinuxDevices a to včetně pěkného přehledného grafu a konkrétních čísel

Radoomek

2. 11. 15:28

The Open Source Society si virtuální cestou zvolila představenstvo. Zajímavé je, že se tak stalo ještě před konáním skutečného setkání, které společnost plánuje. Důvodem byla potřeba dát všemu řád a organizaci. Podrobnosti jsou na ComputerWorldu.

Radoomek

3. 11. 06:09

Vydání linuxové verze Unreal Tournament 2003 se dočkalo vlažného přijetí. Ne snad, že by hra byla horší než ta pro jiné platformy, ale její tvůrce se snaží tvářit, jako by linuxová verze snad ani neexistovala, není totiž ani uvedena na krabici, v níž je prodávána. Pravděpodobně vše vzniklo zpožděním dokončení linuxové verze. Více o UT2003 je na LinuxWorldu.

Radoomek

3. 11. 11:22

Po již zmiňovaném veletrhu v Dubaji jménem GITEX se Linux v arabském světě těší mnohem větší vážnosti. Objevují se zprávy o rostoucí popularitě tohoto operačního systému spolu s aktivitami okolo lokalizace pro tamnější trhy. Rozhovor s Doktorem Khaledem A. Al-Ghoneim, členem vedení Saudi Computer Society, přinesl ArabNews.

Radoomek

4. 11. 09:04

Opera Software oznámila novou verzi prohlížeče Opera 6.1 pro uživatele Linuxu na platformách Intel a PowerPC. PowerPC verze je vůbec první pro tuto platformu od nedodělku Opery 5 pro Linux Beta z května 2001. Mezi hlavní novinky patří podpora Qt3, vylepšená podpora fontů a jejich vyhlazování, podpora Xft 1 a Xft 2, Java bez plug-inu (JNI), vylepšená správa plug-inů a ošetření chyb, podpora tzv. Kiosk mode, lepší práce s bookmarky a možnosti změny vzhledu včetně stylů KDE3. Tisková zpráva, changelog,dow­nload a screenshot.

luci

4. 11. 09:43

Wal-Mart přidal PC s nainstalovaným Lycorisem do své nabídky cenově výhodných počítačů. Lycoris byl dříve známý jako Redmond Linux a již podle jména je jasné, že tento konkurent vyrostl přímo v sídle svého rivala. Více Silicon.

Radoomek

4. 11. 09:49

„Že by Microsoft ztrácel půdu pod nohama ve prospěch Linuxu?“ ptá se článek na CNetu. Autor si všímá zejména dvou políčků, kdy Evropská Unie zadala Netprojectu studii o přechodu na Open Source a dále rozhodnutí Namibie, která odmítla nabídku Microsoftu nainstalovat „darovaný“ software od Microsoftu ve školách s tím, že zůstanou u Linuxu. Tomuto danajskému daru se věnuje i TheRegister.

Radoomek

4. 11. 10:00

Známému „spisovateli“ Janu Jandovi se nakonec podařilo sehnat vydavatele a jeho kniha o hackingu a cyberkultuře se dostane na pulty prodejen. Ukázku z knihy přinesl Blackhole.sk. (Upozornil Michal Truban)

tok

4. 11. 10:05

V říjnu se podle měření Netcraft Web Server Survey na trhu HTTP serverů neudálo nic převratného. Apache získal dalších 0,54 % a jeho podíl je nyní 65,39 %. Druhý v pořadí MS IIS ztratil 0,21 % a celkově ovládá 25,06 % trhu. Podíly zbývajících dvou měřených serverů, kterými jsou iPlanet a Zeus, se pohybují bez větších výkyvů na hodnotách těsně pod 1,5 %.

mik

4. 11. 11:03

Na webu Macromedie je ke stažení flash plugin, který konečně funguje i na X-terminálech (nesestřeluje browser). Rovněž prohlížeč nepadá při načítání stránky s flashem, pokud je /dev/dsp používáno jiným programem. (Upozornil Roman David)

tok

4. 11. 13:17

Podrobný výčet vlastností a novinek v linuxovém jádru 2.5 představil ve svém e-mailu na LinuxToday vývojář Dave Jones. Jelikož Linus již vyhlásil na toto jádro „feature freeze“ stav, tak je velmi nepravděpodobné, že by došlo k nějakým větším změnám.

Radoomek

4. 11. 13:20

Představovat Brama Molenaara je asi nošením dříví do lesa. Bram, který je známý především jako autor editoru Vim, však má dost co říci k aktuálnímu dění či své práci a tak poskytl rozhovor magazínu OSDir.

Radoomek

4. 11. 15:57

Seznam používá od 1. listopadu pro svůj fulltext technologii Google.

tok

4. 11. 15:59

Porovnávat hrušky s jablky se prý nemá, prý to nedává dobré výsledky. Ale když se porovnávají jablka skrývající uvnitř démona proti tučňákům, jde to docela dobře. Byte se rozhodl otestovat kvality systému OS X proti osvědčenému Linuxu na novém serverovém stroji od Apple jménem Xserve.

Radoomek

4. 11. 17:10

Díky OpenMFG je nyní k dispozici ERP systém pro malé a střední podniky založený na Open Source základech. Zákazníci a integrátoři mohou měnit kód dle svých potřeb. Tento ERP je k dispozici pro Linux, Windows, OS X a několik komerčních UNIXů a nabízí prakticky vše, co je od špičkového ERP systému očekáváno. Více na InternetWeeku.

Radoomek

4. 11. 17:19

Microsoft ohlásil obdržení „Common Criteria security certification“ pro Windows 2000. Následující den Microsoft ohlásil dvě bezpečnostní chyby ve Windows 2000. No a pak se v těch certifikacích má zákazník vyznat. TheRegister.

Radoomek

4. 11. 17:22

Malá firma ze Seattlu zveřejnila jako Open source kód svého RealPlayer přehrávače a plánuje to učinit i se zbytkem svého software. Je toto cesta, jak zabránit Microsoftu, aby ovládl trh s multimédii a přenosem audiovizuálních dat? Tímto tématem se zabývá TheEconomist.

Radoomek

5. 11. 09:18

Firma NEC představila další z řady superpočítačů série SX, který významně převyšuje svého rok starého předchůdce. Cray, tradiční značka v této třídě, pro změnu získala kontrakt na vybudování stroje nazvaného Red Storm, jenž má do dvou let začít sloužit americkému jadernému výzkumu. Trojlístek nových superpočítačů uzavírá benjamínek – SuperMike na Státní univerzitě v Luisianě, který je zajímavý tím, že je poskládaný z běžných součástek a pohání ho Linux. Více Scienceworld. (Upozornil AndreW)

tok

5. 11. 09:20

Lindows jsou na světě chvilku a již se objevily Lindows 2.0. Tento uživatelsky superpříjemný Linux zvládající mnoho windowsových aplikací se navíc umí hladce nainstalovat za 10 minut a stojí 99$ (stahovaná verze, krabicová je za 129$). Recenzi přinesl ZDNet.

Radoomek

5. 11. 09:27

Rozhovor na téma bezpečnost Linuxu ve srovnání s Windows s předním bezpečnostním expertem Jay Bealem přinesl NewsForge. Jay jmenuje i největší současné slabiny Linuxu z bezpečnostního hlediska a přibližuje Bastille Project, jehož je předním vývojářem.

Radoomek

5. 11. 09:45

Centrum zrušilo na svých stránkách češtinu :).

tok

5. 11. 09:45

Velmi stručná PR zpráva oznámila vydání VariCADu 3.0 pro Debian Linux. VariCAD obsahuje mnoho výkonných nástrojů pro 2D i 3D modelování, knihoven mechanických komponent a dalšího. Zprávu naleznete na Linux PR.

Radoomek

5. 11. 10:23

S potvrzujícím verdiktem k „vyrovnání“ s Microsoftem je jasné, že firma nebude muset dělat příliš změn, nicméně už nebude schopná „překonat“ konkurenci metodami, které pomohly vyřídit Netscape. Největší hrozbou pro Microsoft zůstává Internet a největší konkurencí, jak jinak, je Linux. Tyto a další aspekty rozsudku rozvíjí článek na serveru AccesAtlanta.

Radoomek

5. 11. 11:39

Co dokáží moderní technologie udělat s webem, dokazuje vyhledávač AlltheWeb.com. Nyní je skinovatelný a plně využívá XHTML a CSS. (Upozornil AHA)

tok

5. 11. 11:45

Sebastian Faubel (aka root66) pracuje na novém oficiálním vzhledu pro web KDE.org. Testovací alpha verze je již vpodstatě hotová a dolaďují se drobné detaily jako chyby v zobrazení a kompatibilita se standardy W3C. Další doporučení, co by měly budoucí stránky splňovat, včetně několika případů užití jsou sepsány na KDE usability webu. Vyjádřit svůj názor ohledně nového vzhledu stránek můžete i v komentářích na kde-look.org.

luci

5. 11. 12:44

Vývojáři dnes uvolnili KDE 3.1 RC2. Je velmi pravděpodobné, že jde o posledního release candidate a brzy se dočkáme ostré verze KDE 3.1. (Upozornil luci)

tok

5. 11. 14:40

Na světě je další číslo linuxového měsíčníku Abíčko. Najdete v něm například povídání o výběru distribuce, první díl seriálu o elektronickém a internetovém bankovnictví v ČR, Jaderné noviny a mnoho dalšího.

mik

6. 11. 02:29

Při projektu Linux USB vznikla nadace, která si klade za cíl financovat lidem nákup hardwaru a softwaru, pokud by to mělo usnadnit nebo zajistit vývoj open projektu se speciálním důrazem na Linux USB. (Upozornil Jirka Kosina)

tok

6. 11. 04:34

Luis Millan Vazquez de Miguel, ministr vzdělávání, vědy a technologií ve španělské provincii Extremadura, spustil v dubnu kampaň, jejímž cílem bylo převést většinu počítačů ve vládních i komerčních organizacích a domácnostech z Windows na Linux. Výsledkem je přes 10000 přeinsta­lovaných počítačů a dalších 100000 se plánuje převést v příštím roce. (Upozornil Pavel Kroh)

tok

6. 11. 08:43

Nemalé množství děr v Mozille (zejména do verze 1.0.1) bylo zveřejněno na BugTraqu a s chutí se jim věnuje TheRegister. K tomuto tématu ještě zajímavá perlička – na Slashdotu se objevil postík oznamující brzké prolomení hranice 200 000 chyb nahlášených v Mozille.

Radoomek

6. 11. 08:51

Vcelku originální tvrzení předložili příznivci Microsoftu v bitvě o podnikový trh s OS. Poté, co výsledky mnoha studií tvrdí, že Linux je z pohledu TCO mnohem levnější a výhodnější než Windows, nedávný průzkum Gartner Group objevil údajně pravý opak. Bez komentáře. Více na VNUnetu.

Radoomek

6. 11. 08:59

Občas slýchávám od zastánců MSIE otázku, proč používat Mozillu a co že to umí navíc oproti jejich oblíbenci ze stáje MS. Odpovědí může být seznam 101 věcí, které Mozilla umí a její konkurent ne. Na prvním místě je uváděn samozřejmě Tabbed browsing, následuje Popup blocking a dalších 99 kousků. (Upozornil AHA)

tok

6. 11. 09:14

Pokud patříte mezi ty, které zklamalo rozhodnutí soudkyně Kotellyové, možná vám více radosti přinese druhá causa, kde Netscape, Be.Inc, Burst.com a Sun žalují Microsoft. Žaloba byla podána ještě na základě rozhodnutí soudce Jacksona a šance žalujících vypadají poměrně nadějně. Více na TheRegisteru.

Radoomek

6. 11. 10:18

19.11.2002 pořádá sdružení EurOpen.CZ v Praze seminář „Internet Security: Then and Now“. Mimo jiné bude přednášet Peter H. Salus, hlavní technolog firmy Matrix NetSystem. Peter je autorem řady odborných publikací a aktivistou mnoha zájmových sdružení, mimo jiné bývalým výkonným ředitelem Usenixu, viceprezidentem Free Software Foundation a ředitelem konsorcia Tcl/Tk.

tok

6. 11. 12:00

V USA je již realitou možnost zúčastnit se voleb elektronickou cestou. CNN však poznamenává, že zvolené řešení může přinést problémy, neboť zařízení pro to používaná obsahují proprietární software a tudíž pramálo prověřený a prozkoumaný. Více na CNN.

Radoomek

6. 11. 13:55

Peter Salus bude přednášet i v Plzni na Západočeské Univerzitě a to konkrétně 22.11.2002 ve 12:05 hod. v učebně UP101 (Univerzitní objekt na Borech). Přednáška „The Types of Internet Trauma: 1994–2002“ bude určena primárně pro studenty a bude (pravděpodobně) zdarma. (Upozornil Jakub CUBA++ Urbanec)

tok

6. 11. 14:13

Ve snaze snížit množství útoků červů, virů a dalších nebezpečí zakázalo vedení University v kalifornské Santa Barbaře studentům používání Windows 2000 a NT4.0. Pouze kolem 200 počítačů z 3800 v univer­zitní síti mělo Windows 2000, ale končila na nich většina útoků a bezpečnostních problémů. Zavilým okénkářům pak Universita doporučuje Windows XP. Více na ChronicleOfHig­herEducation.

Radoomek

6. 11. 15:35

U příležitosti 5. vyročí používání Linuxu u firmy Berndes tato vyrobila limitovanou sérii 1024 kusů 9 a 1/2 palcových tzv. Tux-pánviček. Mottem je „Made by Berndes – Powered by Linux“ a každý kus nese obrázek Tuxe s unikátním číslem. Nepředpokládám však, že by je bylo možné v Čechách získat. Více na LinuxPR.

Radoomek

7. 11. 08:43

Fujitsu připustilo, že díky vadnému čipu od Cirrus Logic je potenciálně kolem 4,9 milionů jimi vyrobených harddisků vadných (výrazně snížená životnost). Týká se to disků vyrobených od července 2001. Tato zpráva není o Linuxu, ale nemálo Linuxů je nainstalovaných možná právě na dotyčných discích. Podrobnosti TheRegister.

Radoomek

7. 11. 09:00

S odůvodněním na přítomnost biologického nebezpečí (v originále: presence of offensive or biological hazard) byla jednomu nešťastníkovi odmítnuta oprava jeho notebooku. V přístroji došlo k poruše videopaměti a asi z ní unikl nějaký nebezpečný virus, na který biolit v servisu IBM nestačí, či co… Více na TheRegisteru.

Radoomek

7. 11. 09:20

První kapitola knihy Kevina Mitnicka „The Art of Deception“ se objevila volně na Internetu. Na tom by nebylo nic až tak zajímavého, kdyby nešlo o kapitolu, kterou vydavatel z finální verze knihy vyřadil. Více Wired. (Upozornil AHA)

tok

7. 11. 10:45

O zabezpečeném Linuxu „Security-Enhanced Linux“ z americké druhdy supertajné agentury NSA jste již nejspíše slyšeli. Jak toto své dílo charakterizují lidé v NSA je k vidění na LinuxDevices. Zní to docela rozumně.

[Radoomek]

7. 11. 11:11

Co si Microsoft skutečně myslí o Open Source a Linuxu? Z uniklého interního dokumentu je možné získat poměrně solidní představu. Dokument včetně komentářů přinesl OpenSource.org.

[Radoomek]

7. 11. 13:06

Objevil se další set-top-box sloužící pro interaktivní příjem televize, dekódování MPEG(1/2/4) TV dat a pro připojení k Internetu, ve kterém běhá Linux. V ECCLE5000 od Advanced Communications Co. Ltd. je přítomný MontaVista Linux. Podrobnosti přinesl LinuxDevices.

[Radoomek]

8. 11. 08:44

Podle serveru asia-links.com bude Linux zajišťovat počítačové zázemí Olympiády v Číně v roce 2008. (Upozornil Jiří Hubka).

[tok]

8. 11. 09:21

Na Živě vyšel článek shrnující nejdůležitější body posledního „Halloween dokumentu“. Mimo jiné se v něm uvádí, že znalost a oblíbenost OSS a Linuxu je vysoká ve všech regionech a cílových skupinách, nebo že MS zjistil, že zprávy, které kritizují OSS, Linux či GPL nefungují a naopak se často obrací proti samotnému Microsoftu.

[tok]

8. 11. 09:43

TurboLinux prodal svůj clusterovací systém EnFuzion start-upu Axceleon Inc, který založili tři bývalí zaměstnanci americké pobočky společnosti. Investorem Axceleonu je investiční společnost Havenhill Technologies Group.

[mik]

root_podpora

8. 11. 14:02

„Jak může být bezpečnější např. informační systém policie, je-li v Open Source a tudíž celý zdrojový kód veřejně známý? To přímo láká k vyzkoušení slabých míst takového systému.“ Kdopak nám to takto nesmylně argumentuje ve prospěch zavřeného kódu? Nikdo menší, než sám ředitel českého MS v rozhovoru pro iHned.

[tok]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku