Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 30.11. do 6.12.2002

7. 12. 2002
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Klady a zápory Lindows - Chyba v jádru 2.4.20 - PostgreSQL 7.3 - Mozilla 1.2.1 - odtajněná zpráva o UFO v Suffolku - Digitální jihad - Česká státní správa na XML - Boeing a Linux - KDE 3.1 pravděpodobně opět odloženo a další.

1. 12. 13:04

Jméno Ernie Ball je populární především mezi hudebníky. Nyní zvučně zaznělo též v souvislosti s Open Source, neboť vyšlo najevo, že prakticky celá firma funguje na OS softwaru. Jak Ernie Ball k Linuxu přišel popisuje IDG.

Radoomek

1. 12. 13:21

Všechno má své klady a zápory a nejinak je tomu i u Lindows. Na OSNews se objevil jakýsi Top Five chyb v koncepci celého systému Lindows. První výhrady začínají již u jména.

Radoomek

1. 12. 13:29

Diskuse nad otázkou „Stane se Open Source a Svobodný software hlavním proudem?“, která již byla mnohokrát otevřena, je tu znovu. Na své webové stránce ji tentokrát vede trojice studentů. (anglicky)

Radoomek

2. 12. 08:51

jádru 2.4.20 byla objevena chyba týkající se ext3, pokud tedy na svých strojích používáte ext3, pak zůstaňte na 2.4.19. (Upozornil David Lukaštík)

tok

2. 12. 09:47

Vyšlo prosincové číslo linuxového měsíčníku Abíčko. Najdete v něm například povídání o notovém sázecím systému Lilypond, první díl seriálu o moderních souborových systémech, nejčerstvější jaderné noviny a mnoho dalšího.

mik

2. 12. 11:02

PostgreSQL 7.3 je na světě. Co je v něm nového nedávno na ROOTovi shrnul Karel Žák.

DaŠ

2. 12. 13:06

Upřesnění k chybě v jádru 2.4.20: chyba se týká jen žurnálovacího módu data=journal, který je dost neobvyklý a není tedy nutné se „plašit“. Přechod na 2.4.20 může být naopak vhodný například kvůli DoS bugu.

TomKa

2. 12. 17:12

Organizace práce a dělení pravomocí se ve světě Open Source vývojářů liší tým od týmu, podobně jako i produktivita týmů. V článku na NewsForge se o své zkušenosti s dělbou práce dělí David ‚cdlu‘ Graham. Popisuje pseudo-demokratický systém vlády používaný v Open a Free Technology Community (OFTC).

Radoomek

2. 12. 17:20

V australském státě Victoria byla založena zájmová skupina se zaměřením na Open Source. Vedení skupiny se ujal Con Zymaris a jejich cílem je vzdělávat a vychovávat vládní a obchodní špičky státu a představit jim výhody používání Open source. Informace mají být zdarma a nabídnou argumenty pro i proti nabízeným alternativám.

Radoomek

3. 12. 07:15

Milovníci statistik jistě potěšeně vzdychnou, když spatří dílo LinuxJournalu. Jeho redaktoři si totiž dali práci a vyčíslili zajímavé údaje o Open Source z poslední doby. Statistika zahrnuje například údaje o procentu serverů s Linuxem, odhady zastoupení Linuxu v roce 2006, počty kin využívajících OS-SW a mnoho mnoho dalšího.

Radoomek

3. 12. 08:08

Po víkendu se urodilo hned několik verzí jader. Větev Alana Coxe došla na hodnotu 2.2.23(final), větev Marcela Tosattiho nese číslo 2.4.20(final) a jádro od Linuse Torvaldse má číslo2.5.50. Součástí odkazů jsou changelogy i odkazy na Kernel.org.

Radoomek

3. 12. 08:40

Krátce po uvedení verze 1.2 už tu máme Mozillu 1.2.1. Jediný rozdíl oproti verzi 1.2 je oprava DHTML bugu č. 182500, který je také jediným důvodem urychleného vydání opravné verze. Upgrade se doporučuje.

tok

3. 12. 08:51

Český telecom (Víc než jen slova) má menší problém se svým webem. Pro historiky jsme uchovali kopii. (Upozornil Kamil Jakubovič)

tok

3. 12. 09:08

Hacktivismo, což je skupina hackerů organizovaná kolem skupiny Cult of the Dead Cow, vydala novou softwarovou licenci Hacktivismo enhanced-source software licence agreement (HESSLA). Ta praví, že kdokoli používá jí chráněný kód, musí respektovat soukromí, svobodu projevu, přímé jednání a další lidská práva. Jejím cílem je chránit lidi před snahou vlád omezovat pomocí software některé činnosti svých občanů.

Radoomek

3. 12. 10:02

Britská vláda přehodnocuje některé části své strategie utajování informací. Díky tomu se dříve tajná data dostávají na veřejnost. Největší pozornost vzbudily asi odtajněné zprávy o pozorování UFO v Suffolku. Zda budou zveřejněny skutečně důležité informace, je však otázkou.

Radoomek

3. 12. 11:11

Jeff Smith, CIO telekomunikační firmy Telstra prohlásil, že tento telekom hodlá přebudovat celou IT infrastrukturu firmy tak, že využije Linux všude, kde to půjde. Na místech, kam se Linux nehodí, jako například účtovací systémy firmy, budou využity komerční un*xy, především Sun Solaris.

Radoomek

3. 12. 14:00

Militantní islamistická skupina Hammas vyhlásila „digitální jihad“ proti izraelským webovým stránkám. Jako by toho všeho už nebylo dost, teď ještě chtějí válčit digitálně.

Radoomek

3. 12. 14:59

Článek zabývající se bezpečným programováním .NET přinesl SecurityFocus. Začíná s celkovým pohledem na bezpečnostní politiku .NET, probírá přístup založený na rolích, na kódech i další podstatné části této problematiky. .NET s bezpečností stojí a padá a dle mého soudu se návrh zabezpečení tohoto systému Microsoftu povedl. Dnes mi e-mailem přišlo upozornění na poměrně zajímavé znění Microsoft .NET Messenger licence od jednoho čtenáře. Myslím, že stojí za přečtení a pokud byste snad měli nějaké připomínky, pak jste v posledním odstavci vyzváni k jejich zaslání na adresu Microsoftu.

Radoomek

4. 12. 01:01

Sun vyjednává s několika významnými ISP o navázání výhodných vztahů, jejichž součástí by byla distribuce a nabídka služeb okolo kancelářského balíku StarOffice, který Sun vlastní. Nabídky pro uživatele mají být odstupňované podle požadavků uživatelů. Sun nyní vyhodnocuje, zda je již trh na tuto cestu připraven.

Radoomek

4. 12. 08:45

MandrakeSoft briskně zareagoval na nevýhodnými licenčními podmínkami Microsoftu vyvolaný úprk firem a nabídl svůj balík Mandrake Linux za zvýhodněných podmínek. V rámci tzv. Refugee Programu ten, kdo zašle kopii dokladu o vlastnictví licence na MS systém, může získat „OS Refugee Pack“ za 12.95$ (několik typů).

Radoomek

4. 12. 08:49

Podle dobře informovaných zdrojů blízkých naší redakci vyhlásí Ministerstvo informatiky jako povinný komunikační standard pro státní správu formát XML a v rámci standardizace informačních systémů bude certifikovat pro možné užití ve státní správě i programy na bázi Open Surce. Vše by mělo být oficiálně oznámeno ještě do Vánoc.

tok

4. 12. 09:26

Microsoft a Sun Microsystems před soudem: V americkém Baltimoru se konalo soudní přelíčení, při němž se společnost Sun snaží Microsoftu prokázat používání monopolních praktik. (Upozornil Jindřich Marek)

tok

4. 12. 10:57

Soudní pře Microsof vs. Unie, který se změnil na Microsoft vs. 9 států a který vypadal ukončený rozsudkem soudkyně Kotellyové, má pokračování. Státy Massachusetts a West Virginia se odvolaly a žádají pro MS tvrdší trest. Podrobnosti přináší též Silicon a Wired.

Radoomek

4. 12. 11:07

Podle studie IDC jsou Windows 2000 levnější než Linux, tedy někdy. IDC spočítala (ve zprávě sponzorované Microsoftem), že síť s MS Windows 2000 vyjde z pohledu TCO výhodněji než Linux, pokud se dodrží určité podmínky. Například ta, že firma vydrží 5 let neupgradovat (což obvykle znamená i upgrade hardwaru) a že windowsová síť poběží zcela bez problémů.

Radoomek

4. 12. 18:03

Na Ace's Hardware se objevil benchmark ClawHammeru (800MHz). Další podrobnosti.

TomKa

4. 12. 18:14

Soudní pře vedená proti ruskému ElcomSoftu má být vážným testem kvalit DMCA zákona spravujícího autorská práva a s tím spojené záležitosti. O průběhu jednání a jeho okolnostech pojednává článek na Wired.

Radoomek

5. 12. 08:13

Podle aktuálního výzkumu investiční banky Goldman Sachs je již Linux zavedený a vykazuje vzrůstající přítomnost na podnikovém trhu. Studie zahrnula 100 manažerů z nadnárodních firem, z nichž 39 % již „nějak“ Linux nasadilo.

Radoomek

5. 12. 08:17

Díky Linuxu se povedlo Boeingu udržet nízké vývojové náklady nové rakety Delta IV a dokonce trochu vyrovnat ztráty letecké divize. Boeing nasadil cluster 96 strojů s 850MHz Athlony, nad nimiž běžel Red Hat Linux, na náročné dynamické výpočty místo superpočítače, který by ho přišel na 500 000$.

Radoomek

5. 12. 09:13

Od pondělí 9.12. 2002 spouští Raiffeisenbank novou verzi internetového bankovnictví, která přináší mimo jiné i větší platformovou nezávislost, což znamená: podporu standardu HTML 4.0, OS Windows a Linux, prohlížečů MSIE a Mozilla. (Upozornil Tomáš Honzák)

tok

5. 12. 10:23

Australský Nový Jižní Wales se stává bojištěm, kde se střetnou Microsoft Office s Sun StarOffice. Sun totiž nabízí úsporu kolem 100 milionů AUD, pokud by Department of Public Works and Services (DPWS) převedl na SO i jen 1/3 z 300 000 PC, které pod něj spadají. MS naopak nabízí zvýhodněnou nabídku, pokud DPWS upgraduje na WinXP a prodlouží kontrakt na MS Office.

Radoomek

5. 12. 10:50

Protože zdaleka ne každého zajímá konání Microsoftu, či články o něm, rozhodl jsem se uvádět jen jakýsi souhrn aktuálních odkazů na články, které tuto problematiku pokrývají. Jako samostatná zprávička se objeví nadále jen to nejzásadnější. Pokud projevíte zájem o (dosud praktikované) rozepisování tohoto tématu do zpráviček, pak rozhodnutí změním. Microsoft vs. Linux aktuálně: Zda zvítězí Linux či Microsoft, rozhodne trh, pravil MS na Filipínách dle AsiaTimes. Causa zpráva Mitre pro US Ministerstvo obrany na ITBusiness. Změny a plány ve FUD politice MS na LinuxVoodoo. Causa Microsoft a jeho zaměstnanec v komisi Evropské Unie (která vede protimonopolní vyšetřování s MS) na Siliconu.

Radoomek

5. 12. 10:53

Tim ‚BigDisk‘ Perdue, který je původním autorem SourceForge, je zpět a s ním i nová verze enginu pro SourceForge, která byla přejmenována na GForge. Důvodem bylo to, že majitel kódu jej více jak rok zanedbával a tak vznikla na původních Open Source základech nová verze.

Radoomek

5. 12. 11:44

V pondělí proběhlo předběžné slyšení ve věci P2P sdílecích systémů Grokster a Morpheus. Soudce by měl během následujících týdnů rozhodnout, zda případ půjde k soudu, či nikoli. Pokud by jej k soudu poslal, pak by Groksteru i Morpheovi mohly nastat podobné problémy, jaké položily Napster.

Radoomek

5. 12. 13:56

Podle zprávy z listu kde-packager bude vydání finální verze KDE 3.1 pravděpodobně opět odloženo. Zpoždění podle Dirka Muellera zapříčinilo odhalení některých dalších bezpečnostních problémů a může se i protáhnout kvůli vánočním svátkům, kdy si většina vývojářů „bere volno“, až do ledna příštího roku.

luci

5. 12. 14:15

Jak navrhovat a psát bezpečné webové aplikace a co při tom používat, radí článek na LinuxMagazinu. Věnuje se například tomu, jak se nespálit se SSL, co jsou trojští koňové v SQL, jak nepřicházet o cukrátka a podobně. Další článek nabízí návod, jak vylepšit zabezpečení Linuxu.

Radoomek

6. 12. 09:18

Xandros Desktop OS 1.0, potomek Corel Linuxu, zvítězil v jedné z kategorií norského magazínu PC World jako produkt roku 2002. Důvodem je jeho uživatelská přítulnost srovnatelná s Windows, čímž překonal například Red Hat.

[Radoomek]

6. 12. 09:26

V německém městě Schwabisch Hall se uhnízdila rodinka tučňáků. Na městských počítačích nahradí Linux Windowsy. Bádensko-Wurtemberské město je prvním, které využívá dohody dojednané ministrem vnitra Otto Schillym s IBM, jejímž cílem je přechod k Open Source softwaru.

[Radoomek]

6. 12. 09:26

Heterogenní sítě jsou dnes velmi obvyklým jevem, ale správa celé sítě z jednoho místa dosud až tak obvyklá nebyla, zvláště pokud tím bodem měla být linuxová pracovní stanice. Pomocí Rdesktopu je nyní možné pohodlně spravovat z Linuxu windowsové stroje, ať již s Win NT, Win 2000, či Win XP.

[Radoomek]

6. 12. 09:28

Americký Wall-Mart hlasí, že zájem o jeho odlehčené linuxové PC za 199 dolarů přesahuje všechna očekávání. Tento počítač vybavený operačním systémem Lindows si prý kupují jak začátečníci, tak pokročilejší uživatelé jako svůj druhý stroj. (Upozornil Miloslav Nič)

[mik]

6. 12. 09:52

Podle CNETu bude Sony dodávat počítače se StarOfficem namísto dosavadních MS Works. Rozhodnutí se týká kupodivu evropských zemí, a to konkrétně Velké Británie, Francie, Španělska, Německa, Rakouska a Švýcarska. Společně s relativně nedávným prosazením Word Perfectu od Corelu na některé počítače Hewlett Packard jde o první vlaštovky, které narušují dominanci kancelářských aplikací Microsoftu. Nezbývá než doufat, že je další budou brzy následovat.

[mik]

6. 12. 15:41

SCO Group Inc, firma do dubna známá jako Caldera Internacional, vydala novou verzi svého UnixWare 7.1.3 operačního systému (dříve Open Unix). Ten obsahuje LKP, který umožňuje linuxovým aplikacím běhat nad UnixWare, dále např. OpenSSL, OpenSLP, OpenSSH, či Apache Web Server. SCO je součástí UnitedLinux aliance.

[Radoomek]

6. 12. 15:55

PGP Corp. dodržela slib a spolu s vydáním PGP 8.0 zveřejnila zdrojové kódy k tomuto softwaru. PGP Corp vznikla v srpnu odtržením od Network Associates. PGP 8.0 je k dispozici ve verzích Desktop, Personal, Freeware a Enterprise edition, a poprvé podporuje i Windows XP a Mac OS X.

[Radoomek]

root_podpora

6. 12. 16:05

Je všeobecně připouštěno i těmi největšími příznivci Linuxu, že se tento nehodí pro každého. Navíc čím více člověk Linux poznává, tím méně chápe výhrady těch druhých a to tvoří určitou bariéru nepochopení. Joe Barr se pokusil sepsat tři nejzávažnější překážky, které uvádějí ti, kterým Linux nepřirostl k srdcii.

[Radoomek]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku