Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 7.12. do 13.12.2002

14. 12. 2002
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Microsoft jde tvrdě i po svých příznivcích - Linux je "Enterprise Ready" - WiFi: potenciální zbraň pro teroristy - Top Ten virů za rok 2002 - Phoenix 0.5 - Benchmarkové testy IDE řadičů s RAIDem - Česká Mozilla 1.2.1 - Netscape 7.0.1 - Sony hodlá instalovat StarOffice - Vývoji causy ElcomSoft - Linux Format Awards 2002 a další.

7. 12. 10:20

Compiere je Open Source software, který zadarmo nabízí malým prodejcům a podnikům ERP a CRM služby na úrovni SAPu a jiných velkotonážních ERP a CRM systémů. Pokud firmy potřebují služby nad rámec základního programu, pak je za poplatek od ComPiere získají a obě strany mohou úspěšně vydělávat. Na zoubek OS-SW alternativ k velkým systémům se podíval Robin ‚Roblimo‘ Miller na Newsforge.

Radoomek

7. 12. 10:33

Bloor Research zkoumal Linux (jak je dnes módou) a výsledek je ten, že jej prohlásil za Enterprise Ready, tedy připravený pro použití v podnikové sféře. Takové výsledky už dnes nikoho nepřekvapí. Přesto jsou mezi výsledky zkoumání jednotlivých analytických firem obrovské rozdíly. To, jakou představu o Linuxu získáte, záleží asi nejvíc na tom, koho se zeptáte. Výzkumům a rozdílným výsledkům, které dalo pozorování tučňáků v nových oblastech a snahou vydolovat z toho alespoň nějaké výsledky, se věnuje NewsForge.

Radoomek

7. 12. 10:42

Intel vydal již 7. verzi svého kompilátoru Intel C++ a FORTRAN pro Windows a Linux. Na nových procesorech této firmy má nabízet až o 40 % větší rychlost výsledného kódu než jeho předchůdci. Ceny jsou stanovené na $399 za C++ kompilátor pro Windows i Linux a $499 za win a $699 za linuxovou verzi kompilátoru FORTRANu.

Radoomek

7. 12. 10:53

Mnohé manažery dodnes překvapuje, že když se zeptají na alternativu k drahému kancelářskému balíku od Microsoftu, dostanou odpověď, že taková alternativa je k dispozici. O to víc je překvapí, když se dozvědí, že existuje i taková, která je zadarmo a velmi kvalitní. O OpenOffice.org píše ZDNet.

Radoomek

7. 12. 10:59

Na svět se dere nový Open Source operační systém. Jmenuje se osFree a jde o systém kompatibilní s IBM OS/2. Pokud máte zájem zapojit se do vývoje tohoto mladého, ale ambiciózního operačního systému, navštivte stránky projektu. (upozornil Filip M.)

Radoomek

7. 12. 11:15

Dva muži byli obviněni ve věci špionáže proti americkým firmám (pobočkám) NEC Electronics, Transmeta, Sun a dalším. Jsou obviněni z toho, že loupili tajné dokumenty s cílem využít získané informace pro konstrukci procesorů v Číně, za což jim hrozí až 95 let ve vězení.

Radoomek

7. 12. 11:59

Microsoft vs svět souhrn: V soudní při Sunu proti Microsoftu jde o to, zda MS poškodil Sun „nepodporováním“ Javy ve Windows a nabídkou nekompatibilního JVM, či nikoli, viz. TheRegister. Nový výzkumný projekt Microsoftu MyLifeBits, který má elektronicky uložit osobnost člověka, popisuje Wired. Když v článku na magazínu Fortune pochválíte Microsoft, musíte počítat s velmi ostrými výtkami z řad čtenářů, jak píše autor článku na CNN.

Radoomek

8. 12. 16:00

Nový americký úřad „Homeland Security“ se podíval na zoubek WiFi. Výrobcům i uživatelům dal na konferenci 802.11 Planet jasnou zprávu – buď WiFi kvalitně zabezpečíte nebo vás začneme tvrdě regulovat. Úřad totiž vidí WiFi jako potenciální zbraň pro teroristy, což při jeho současné úrovni zabezpečení není až tak překvapivé.

Radoomek

8. 12. 16:08

První místo v Top Ten virů za rok 2002 vyhrává … chvíle napětí … jestě chvilku … a je to virus Klez. Druhým v pořadí je Bugbear a třetím je dle průzkumů firmy Sophos virus Badtrans.

Radoomek

8. 12. 16:15

V Australském Novém Jižním Walesu se tučňákům opravdu daří. Nyní se jich 40 usídlilo na počítačích místní policie a budou zde pomáhat objasňovat zločiny.

Radoomek

8. 12. 16:23

Proces s ruskou firmou ElcomSoft, která měla porušit práva firmy Adobe prodejem softwaru prolamujícího ochranu jejího softwaru pro eBook, pokračuje výslechem svědků. Jeden svědek obžaloby, člověk který případ pro Adobe vyšetřoval, mj. pravil, že těžko mohl někdo očekávat, že by se na ruskou firmu přímo vztahovaly americké zákony.

Radoomek

8. 12. 16:27

Vývojáři prohlížeče Phoenix vycházejícího z Mozilly nepolevují v nasazeném tempu a tak tu máme opět nový release Phoenix 0.5 (Naples). (upozornil Jiří Kadeřávek)

tok

9. 12. 07:20

Vítr z plachet sýčkům, kteří pochybují o věrnosti IBM Linuxu, by mohl vzít poslední počin této firmy. Poprvé v historii vydala Velká Modrá první výhradně linuxový server eServer p630. Má být o 40 % levnější než srovnatelný stroj od HP a samozřejmě podporuje partitioning a další klasické služby strojů od IBM.

Radoomek

9. 12. 09:03

John ‚maddog‘ Hall je klasickým linuxovým misionářem. Když vede přednášky pro vedoucí pracovníky, obvykle naráží na několik typických důvodů, proč ta která firma Linux nepoužívá. Povětšinou byly uváděné důvody založeny na omylech a desinterpretacích a jen málokdy na objektivních problémech Linuxu. Jako klasický příklad lze označit tvrzení, že pro Linux nejsou aplikace. Maddogovu boji s předsudky a omyly se věnuje článek na InternetNews.

Radoomek

9. 12. 09:09

Rozhovor s čelním představitelem Open Source hnutí a velkým linuxovým misionářem Brucem Perensem přinesl CNet. Pan Perens odpovídal na otázky týkající se vývoje OS v posledních letech, o útocích ze strany Microsoftu, o budoucnosti Linuxu a Linuxu na Desktopu a mnoho dalších.

Radoomek

9. 12. 10:20

Pokud si nejste jisti tím, jestli vám náhodou někdo potají neškodí v systému, můžete si své podezření ověřit například pomocí některého z programů pro monitorování změn v souborech. Co ale dělat v případě, že nic podobného nepoužíváte, a už si nemůžete být jisti tím, že je v systému vše v pořádku? Pak vám pomůže server KnownGoods, který shromáždil kontrolní součty důležitých souborů nějrozšířenějších un*xových operačních systému a umístil je do online prohledávatelné databáze.

mik

9. 12. 10:51

Server Tech Report přinesl obsáhlé srovnání a benchmarkové testy IDE řadičů s RAIDem. Kromě mnoha nejrůznějších měření je také mimo jiné zajímavá přehledová tabulka, z níž se rychle dozvíte, jak je na tom ten který produkt s podporou alternativních OS. (Upozornil Beeda)

mik

10. 12. 09:09

CZFree.Net roste a sílí. Před šesti měsíci Lupa poprvé psala o amatérském projektu CZFree.Net, jehož náplní je vybudování metropolitní bezdrátové sítě. Co jej odlišovalo od ostatních metropolitních bezdrátových sítí, bylo ono slůvko „free“, které znamená, že kdokoli se může se k CZFree.Net připojit za cenu nákladů. Jak se mu daří dnes?

tok

10. 12. 09:23

Čtyři studenti univerzity v kanadském Waterloo pracují v rámci svého studijního projektu na podpoře SMP v OpenBSD. Velká část práce je už hotová a první verze, byť zatím zcela neoptimalizovaná, bude pravděpodobně k dispozici už v lednu.

mik

10. 12. 09:41

Jsou oprávněné obavy, že se po prohraném antimonopolním řízení Microsoft ve svém boji proti otevřenému softwaru soustředí na takzvanou „patentovou válku“? A pokud k tomu opravdu dojde, mají nezávislí programátoři vůbec šanci se bránit? LinuxPlanet si na toto téma povídal s právníkem Open Source Initiative Lawrencem Rosenem.

mik

10. 12. 14:05

Jen několik dní po uvedení Mozilly 1.2.1 bylo dokončeno počeštění této verze. Zájemci si jej mohou zatím stáhnout ze serveru CZilla.org a v dohledné době by se rovněž mělo objevit i na serveru Mozilla.org.

mik

10. 12. 14:11

Server Mandrake.cz zprovoznil webový archiv populární elektronické konference mandrake@mandrake.cz. Máte-li tedy potíže se svým Mandrakem, nasměrujte prohlížeč na uvedenou adresu.

tok

10. 12. 16:01

Výzkumná agentura META Group předpovídá, že už v roce 2004 Microsoft uvede na trh první linuxové aplikace. K tomuto kroku by jej měl donutit vzrůstající podíl Linuxu, který podle další prognózy dosáhne v roce 2007 přibližně 50 %. Takový trend by si zřejmě ani gigant typu Microsoft neměl dovolit ignorovat. (Upozornil Tofi) Update: jedná se samozřejmě o podíl na trhu serverů, tato důležitá informace nám bohužel z původní zprávičky vypadla.

mik

11. 12. 07:21

Miguel de Icaza, známá to osobnost zejména z minulosti Gnome, oznámil novou verzi Mono. Mono je Open source verze .NET vývojového prostředí. Obsahuje funkční verzi ASP.NET, dále nabízí propojení pro Oracle, MS SQL, SyBase, ODBC, OleDB, Gnome Data Acces, SqLite, MySQL a Postgres. Kompilátor C# je nyní o 37 % rychlejší díky optimalizacím v JIT jádru a v knihovnách tříd. Podrobnosti a odkazy nabízí Slashdot.

Radoomek

11. 12. 08:08

Poté, co Open source implementace J2EE (Java 2 Enterprise Edition) dostala zelenou od Sunu, bylo jen otázkou času, kdy se objeví první funkční produkt, který ji bude obsahovat. Podle TheRegisteru to bude nejspíše aplikační server od Open source skupiny JBoss.

Radoomek

11. 12. 08:59

Byl uvolněn prohlížeč Netscape 7.0.1. Ke stažení na FTP Netscapu nebo Slunečnici.

tok

11. 12. 09:02

Jon Lech Johansen z Norska napsal ve svých 15 letech prográmek pro odemčení ochrany DVD disků. Památný to DeCSS již má na kontě několik soudních pří v USA. Nyní přišel na řadu soud v Norsku, kde Jonovi (nyní 19) hrozí i několik let ve vězení, ačkoli takové rozhodnutí je nepravděpodobné. Držíme rozhodně palce. Podrobnosti přináší CNN, LinuxVoodoo a Austin360.

Radoomek

11. 12. 09:35

Linux již není dle Boston Globe jen greenhornem, ale solidně zavedenou „firmou“. Není sice ještě plně srovnatelný s komerčními UNIXy, ale své místo již našel. Článek přináší zajímavé postřehy a čísla týkající se komerční úspěšnosti linuxových firem.

Radoomek

11. 12. 09:55

Firma Sony už i v Evropě vzala kancelářskému balíku Microsoft Office exkluzivitu a do mnoha typů svých strojů hodlá instalovat StarOffice od Sunu. V USA již delší dobu nabízí balík od Corelu Word Perfect 2002 suite.

Radoomek

11. 12. 12:19

Čím dál tím víc rodičů ve vyspělých zemích nyní zjišťuje, že musí své potomky poučit o správné morálce – totiž nekrást software. Aktivity antipirátských organizací přecházejí od firem i k jednotlivcům a mnoha (nejen) mladistvým tak hrozí problémy. Například BSA ve Velké Británii přirovnává brouzdání po „špatných“ serverech k rizikům pobytu ve „špatné čtvrti“ a varuje před šikmou plochou. Kam jen to ten svět spěje.

Radoomek

11. 12. 13:26

Podrobnosti o vývoji causy ElcomSoft přibližuje článek na TheRegisteru. ElcomSoft čelí obvinění z porušení pěti bodů DMCA zákona. V dlouho očekávaném svědectví pak Sergej Skljarov říká, že není žádný hacker a že chtěl původně jen demonstrovat chyby v programu firmy Adobe a po dokončení programu jej dal k dispozici legálním uživatelům eBooku.

Radoomek

11. 12. 13:37

Skupinka obětí SPAMU, která je zároveň přispěvateli Slashdotu spáchala zajímavou odvetu. E-mailového spamera brutálně zaspamovala pomocí snail mailu. Na jeho adresu objednali prakticky veškerý reklamní odpad a zkušební materiál, co je v USA k dispozici. A světe div se, spamerovi se to vůbec, ale vůbec nelíbí.

Radoomek

11. 12. 15:18

IBM oznámilo konec prodeje svých operačních systémů IBM OS/2 Warp 4 a IBM OS/2 Warp Server for e-business. Jedna historie – OS/2 – tedy končí. Začátkem roku však začne nová – vyjde eComStation 1.1 – nástupce IBM OS/2, který je postaven na základech tohoto skvělého systému. IBM se staralo o svůj systém OS/2 Warp 4 od roku 1996, tedy 7 let. (upozornil Filip Molčan)

tok

11. 12. 17:19

TheRegister nadhodil, zda by neměl být nigerijský SPAMový hon na chamtivé trouby vyhlášen za olympijský sport. Je nutné připomenout, že mnozí z těch, co lákají z důvěřivců peníze, již nasadili laťku pořádně vysoko a někteří dokonce i v řádu milionů dolarů. Možná se jednou objeví i Open Source verze nigerijského SPAMu, například po vzoru onoho oblíbeného Open Source červa, který žádal uživatele, aby si něco na disku smazal a poslal červíka dalším linuxákům.

Radoomek

12. 12. 08:40

NVIDIA ohlásila uvedení linuxových ovladačů pro Intel 32 a 64 bitovou architekturu a pro AMD Athlon 64 architekturu. Vzhledem k tomu, že nejnadupanějí stroje pro hraní her mají velmi brzy obsahovat právě zmíněné procesory, mnoho pařmenů již začíná spořit.

Radoomek

12. 12. 08:50

Firmy HP a Linux NetworX spojily své síly za účelem stavby superpočítačů založených na procesoru Itanium 2 od Intelu. Jejich výhodou má být především cena. Hardware dodá HP a software, především pak ClusterworX, dodá Linux NetworX. Svou šanci zde vidí i Intel, neboť přes všechny své snahy na komerční průlom v oblasti supervýkonných čipů teprve čeká.

Radoomek

12. 12. 09:01

VeriSign představil Open Source WS-Security Implementation and Integration Toolkit. Dále pak ohlásil vydání Consumer Authentication Service jako první webovou službu pro on-line ověřování identity a pro její správu. Příslušné zdrojové kódy se objeví na SourceForge.

Radoomek

12. 12. 09:19

Dejte svým blízkým pod stromeček Linux a staňte se tím, kdo je zbaví BSODky, hlášení o neplatných operacích a jiných reliktů minulosti. Ať se to vezme z kterékoli strany, tak Linux je prostě perfektní dar a navíc vás rozhodně nezruinuje.

Radoomek

12. 12. 10:00

Ačkoli rpm pochází od Red Hatu, žije dnes již vlastním životem i ve většině ostatních distribucí. Proto se jistě hodí nový vyhledávač, který se právě na pátrání po rpm balíčcích specializuje. LWN představuje ve svém článku vyhledávač rpmseek.com.

Radoomek

12. 12. 11:11

Budoucnost nejspíše přinese mnoho bitev a válek o zákazníky, trhy i mlýny větrné. Pěknou analýzu a sumarizaci toho, co přijde a kdo s kým se utká, včetně nejpravděpodob­nějšího vítěze, přinesl ABCNews.

Radoomek

12. 12. 12:00

S floridským městečkem Largo jsme se seznámili přibližně před rokem, kdy tamní správci IT přeinstalovali městské stroje na Linux a patřili tak mezi průkopníky. Po úspěchu tohoto kroku hodlají Linux ještě rozšířit, tentokrát i do počítačů ve vozidlech policie.

Radoomek

13. 12. 08:35

Požár v Edinburghu zlikvidoval i knihovnu School of Informatics Edinburghské University. Zdejší vědci patří k naprosté špičce ve výzkumu počítačů a přišli o záznamy za 40 let práce – knihy, software i výzkumy UI, z nichž jen část bude díky duplikátům možno nahradit.

[Radoomek]

13. 12. 08:40

Open Mosix Projekt ohlásil vypuštění nové verze openMosix 2.4.20–1. Jedná se o stabilní port verze 2.4.19–7 pro 2.4.20 linuxové jádro. Testy naznačují velmi dobré výsledky v provozu. Stahovat můžete na Sourceforge, další informace jsou na NewsForge.

[Radoomek]

13. 12. 08:52

Microsoft opět změnil licenční politiku a za přístup k Windows .Net Server 2003 TS CAL (Terminal Server Client Access License) se bude od dubna platit ať již má zákazník jakákoli Windows. MS nabízí těm, kdo již mají WinXP Professional nebo si je do dubna koupí přístup k této službě zdarma. Jedná se o další snahy tlačit uživatele k upgradu Windows XP.

[Radoomek]

13. 12. 09:10

Pamatujete si ještě neslavně proslulý patent Amazonu 1-Click? Zdá se, že vlna nevole, kterou svého času vyvolal, Jeffu Bezosovi nijak zvlášť nevadila, neboť nyní přichází Amazon s novou žádostí o patentování další „inovativní“ služby. Tentokrát jde o opravdový trhák, nazvaný Koordinace doručení dárků, což není podle NY Post zřejmě nic jiného, než zaslání emailu nebo zatelefonování zákazníkovi v případě, že vyplněné informace nejsou dostatečné pro doručení objednávky.

[mik]

13. 12. 09:15

Šéf Sun Microsystems Scott McNeally je velmi zajímavá postava v IT světě. Firma Sun pod jeho vedením je někomu sympatická, jiní Sunu i McNeallymu nemohou přijít na jméno. Jak vše vidí pan McNeally je možné vyčíst z rozhovoru na Infoworldu.

[Radoomek]

13. 12. 09:25

Microsoft jde tvrdě i po svých příznivcích. Jeden fanoušek z Holandska na své doméně WindowsXP.nu provozuje velmi populární server pro vývojáře a příznivce tohoto systému. MS mu nyní zaslal dopis, že porušuje jejich autorská práva.

[Radoomek]

13. 12. 13:11

Společnost Mandrakesoft, známá svojí výbornou distribucí desktopového Linuxu, oznamuje nový produkt MNF – MandrakeSecurity Multi Network Firewall. Jedná se o opensource web based firewall s podporou VPN, DMZ, Netfilter/IPtables kernelem 2.4, „Snort“ and „Prelude“ Intrusion Detection Systems, NAT, samozřejmě proxy, sledování trafficu atd. (upozornil Pele)

[tok]

UX DAy - tip 2

13. 12. 14:14

Linux Format pořádá další ročník ankety „Linux Format Awards 2002“. Hlasovat můžete v rozličných kategoriích, jako jsou například „Nejlepší hra“, „Nejlepší serverový SW“, „Nejlepší bezpečnostní SW“ a mnoho dalších. V prestižní kategorii „Best Free Software Project of 2002“ jsou nominováni: Apache2, GNOME, KDE, Mozilla, OpenOffice.org a Wine.

[tok]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku