Hlavní navigace

Star Wars: Deathchase 3D

24. 6. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Stát se součástí jedné z největších filmových serií se nepovede každý všední den, ba dokonce ani víkend. Nenechme si tedy ujít tuto jedinečnou příležitost a vydejme se vstříc hře Deathchase 3D. Přeskočme raději hned úvodník a ponořme se přímo do víru slov, jež mnohé nejistoty a nejasnosti o gamese Deathchase 3D poodhalí.

Stát se součástí jedné z největších filmových serií se nepovede každý všední den ba dokonce ani víkend. Nenechme si tedy ujít tuto jedinečnou příležitost a vydejme se vstříc hře Deathchase 3D.

Po přečtení názvu hry asi zaplesala mnohá srdce. Vždyť Star Wars neboli Hvězdné války jsou pojmem, který nejednou otřásl světem. Tak tedy milí přívrženci veledíla George Lucase, povězme si ve zkratce příběh, který se stal: A long time ago in a galaxy far, far away…

Deathchase 3D

Hra Deathchase 3D je zasazena do třetího dílu původní trilogie nebo zjednodušeně do poslední šesté epizody. S klidným svědomím můžete odložit masky hlavních hrdinů a podomácku vyrobené světelné meče. Místo toho si však zajděte do garáže a nakopněte své vysokorychlostní vznášející se motorky. Pokud si ještě vzpomenete na epizodu Star Wars: Return of the Jedi, kde se ocitnete na planetě Endor, možná již tušíte, oč se jedná. Vaším úkolem bylo vyřadit z provozu ochraný štít v pořadí druhé Hvězdy smrti. Dochází k ozbrojenému konfliktu mezi Han Solonem a imperiálními špióny. Tak jsme se postupně dopracovali až k tomuto místu. Nyní nastává ona v úvodu zmiňovaná chvíle. Dokážete vyřídit své protivníky, které představují Strom Troopers? Jen směle do toho.

Deathchase 3D

Graficky se mi hra zdála snad příliš jednoduchá, vzpomenu-li si, co za nádherné triky dokázal vymyslet George Lucas, a srovnám s těmi, které jsou v Deathchase 3D. Vím, srovnávat hru s filmem a obzvláště takovým filmem k tomu je nepoměr. Na obranu Deathchase 3D musím podotknout, že je předělávkou staršího výtvoru ZX Spectra, tudíž má na kontě také pár herních důchodů. Jen jsem očekával podobnou suverenitu, s jakou přišel snímek na scénu, ale je to spíše jen způsobeno honosností titulu Star Wars. Zvuky či spíše nezvuky mě ani zklamat nemohly. Svůj názor jsem vyjádřil v minulých dílech našeho týdeníku. Je to opravdu škoda a snad je autor časem dotvoří. S ovládáním je to již krapek lepší. Není příliš složité, čítá celkem šest kousků. V základu je to:

Deathchase 3D
[Z] - nasměrování vznášedla doleva
[X] - nasměrování vznášedla doprava
[K] - přidání plynu
[M] - zpomalení
[Space] - střelba
[Esc] - ukončení hry Deathchase 3D 

Mínusem pro mě však jest nemožnost přenastavení tohoto ovládání přímo ve hře. Pokud vám tedy, stejně jako mně, nesedí toto nepříliš obvyklé rozestavení kláves, můžete jej změnit v souboru ./deathchase3d/i­o.c. Po zhruba deseti pokácených stromech jsem si ale zvykl a začal brzdit. Dalším znamínkem na kráse je nepodporované použití joysticku. Autor to ale slibuje dohnat, až bude mít méně práce (což u autorů OS her znamená: „sorry, dopiste to sami, mne to nejak nevyslo…”). Škoda, podobné akce ke gamepadu přímo lákají. Jen se tak pohodlně ponořit do křesla a již se jen zvolna nechat unášet divokou atmosférou lesa.

Deathchase 3D

Do prostředí Lucasovy dvojité trilogie Star Wars bylo umístěno již mnoho her. Povětšinou se jednalo o strategie či FPS akce, kde jste přes monitor cítili zář světelného meče. Děl jiných je poskrovnu. Máme sice například Starwars Episode 1: Racer, ale to jsou jen potápěči v akváriu, opravdové výjimky. Máte-li zájem poznat také hru staršího data z prostředí dosud originální honičky vysokorychlostních vznášedel, neváhejte. Z recenze by sice mohlo vyplývat, že se jedná o hru nevalných kvalit, zejména po grafické stránce. To však není pravdou. Samozřejmě nechtějme zázraky. Hra Deathchase 3D ale dokáže pobavit na několik hodin. A hlavně je to zadarmo, že? :-). Tak tedy fandové, nasaďme pláště Jediů nebo aspoň nějaký ten pytel od brambor a započněme stahovat. Přece v tom Luka Skywalkera nenecháme samotného, ne?

Deathchase 3D

Vy, kteří jste zapomněli detaily příběhu šesté epizody, si je se studem dostudujte. Taky doufám, že vás nová trojka moc nerozhodila, a že jste tedy připravení instalovat, nepotřebujete totiž nic než SDL knihovnu. Instalace je standardně na tři epizody:

./configure
make 

a jako Darth Vader

root_podpora

make install 

Hru spustíte příkazem deathchase3d, a můžete tak učinit se spoustou zajímavých parametrů. Všechny jsou popsány v souboru README, a tak vyberu ty nejpodstatnější.

Deathchase 3D

– level N spustí hru v daném kole
– enemies N počet nepřátel v jednom kole
– basetreesN
– inctrees N Kombinací těchto dvou parametrů se pěkně druidsky postaráte o lesík. Ten se rozrůstá podle rovnice basetrees+(level-1)*inctrees. Implicitně je kořenový základ na trojce a hnojivo na jedničce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku