Hlavní navigace

Statistika a analýza financí s HomeBank

18. 1. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

HomeBank je asi jedním z nejznámějších a nejstarších programů na správu osobních financí, které je možno z internetu získat. Nabízí kombinaci základních statistik a analýz s jednoduchým a přehledným uživatelským ovládáním. To vše je navíc dostupné kompletně v češtině a skrze všemožné platformy.

Aplikace má poměrně dlouhou a bohatou historii, která sahá až k počítačům Amiga v roce 1995. V současnosti se jedná asi o nejrozšířenější aplikaci svého druhu a je k dispozici v přibližně 50 jazycích pro platformy Windows, Linux, FreeBSD, MAC OS či pro Symbian. Vývoj je poměrně pravidelný a dobře řízený, takže není třeba mít obavy z toho, že by měl tento produkt v nedaleké době skončit.

V repozitářích Ubuntu, ale i dalších linuxových distribucí, je možné HomeBank najít a snadno nainstalovat, ale ani při stažení nebude žádný problém. Po spuštění na vás čeká jednoduchý průvodce, který vám umožní zadefinovat vaše účty a další zdroje peněz a pak se již můžete pustit do samotné správy financí.

Titulní stránka nabízí základní přehled o tom, kolik peněz máte na kterém kontu vlastně k dispozici a jaká je vaše celková platební bilance. Pokud jde o import dat, tak skrze jednotlivé programy funguje QIF poměrně spolehlivě a dobře. Aplikace umí rozpoznat jednotlivé účty a do nich vloží příslušné finanční transakce. Jako drobný nedostatek je možné uvést skutečnost, že příliš nerozumí duplicitním záznamům, které se shodují v příjemci, částce i datu a zanese je do transakcí znovu. Naštěstí se jsou tyto importované položky označeny a není tak problém se jich zbavit.

Jak již je u podobných programů téměř tradicí, import z bankovních účtů nefunguje právě dvakrát nejlépe, takže se připravte buď na zásahy do CSV, nebo na ruční přepis položek. Aplikace jinak jako celek pracuje poměrně rychle, bez chyb a stabilně. Ovládání je mírně odlišné od GNUCash či KMyMoney, ale nedovedu říci, které je lepší. Možná právě to z HomeBank může působit, zvláště pro začínající uživatele, více kompaktním dojmem. Ale to je asi otázka vkusu. Účetnictví je vedené jako podvojné, což ale není na obtíž.

Možnosti HomeBank

Každé transakci je možné kromě obvyklých údajů přiřadit také kategorii toho, zač byla provedena (např. útrata za jídlo nebo zábavu), tak také zvláštní grafický příznak o tom, jak byla provedena(trvalý příkaz, platba kreditní kartou, hotovost,…). Tento systém umožňuje nejen dobrou analýzu příjmů a výdajů, ale také jednoduchý přehled nad financemi již na první pohled. Program si také bez potíží poradí s vyhledáváním transakcí podle nejrůznějších kritérií a parametrů.

Ke každému účtu je vedena jeho vlastní účetní kniha, kterou si můžete nechat vyexportovat jako CSV pro další případné zpracování. Položky lze samozřejmě editovat, mazat atp. K dispozici je tradiční schvalování transakcí, práce se šablonami, umožňuje tvorbu rozpočtů nebo práci s pravidelnými příkazy.

HomeBank si poradí se základními statistikami a analýzami rozpočtů – od monitorování příjmů a výdajů v určitém období či podle určitých kategorií, přes vývoj stavu peněz na konkrétním účtu až třeba po práci s rozpočtem. Vše je poměrně rychlé a jednoduché.

Mezi zajímavosti jistě patří například podpora administrace finančních nákladů spojených s provozem automobilu, což je věc, kterou nejeden uživatel jistě ocení.

Závěr a negativa

Aplikace samozřejmě nemá jen pozitiva. Hlavní nedostatky v porovnání s konkurencí vidím především tři. Prvním je absence propojení s online zdroji informací, což v podstatě znemožňuje efektivní správu akciových portfólií, pro které zde chybí i další podpůrné nástroje. Nemáte ani přehled o vývoji hodnot cizích měn, které držíte, což je věc, která by jistě zajímala i zcela běžného méně náročného uživatele.

root_podpora

Druhým nedostatkem je absence možností spojených s odhadem budoucích příjmů a výdajů. Někteří konkurenti na základě předchozího chování uživatele a jeho plánovaných příjmů a výdajů umožní odhadnout, kolik za dané období je schopen našetřit, zda si může dovolit koupit televizi atp. To HomeBank nenabízí a přitom se jedná o poměrně hojně využívanou funkci. Poslední výtka směřuje především k analýzám. Ty jsou pro běžného uživatele dostačující, ale pokročilý by jistě uvítal více možností a přehledů. Chybí také alespoň elementární podpora nástrojů pro drobné živnostníky, což by mohlo také někomu vadit.

Závěrem je možné říci, že aplikace nabízí základní paletu funkcí, které jsou určeny pro méně až středně náročné uživatele, kteří vyžadují spolehlivou a přehlednou správu osobních financí, základní analýzu a práci s rozpočty. Ocení ji i automobilisté. Na druhou stranu, akcionáři a drobní živnostníci si budou muset nechat zajít chuť a poohlédnout se po jiném programu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.