Hlavní navigace

Statistika Backblaze: 8 TB disky jsou spolehlivé, HGST i Seagate bodují

3. 2. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost Backblaze zveřejnila statistiky chybovosti pevných disků za rok 2016. Firma v současné době provozuje 73 653 disků o kapacitě 3 až 8 TB. Má proto nejlepší data o poruchovosti jednotlivých modelů.

Společnost Backblaze vydala statistiky poruchovosti disků za loňský rok. Na konci roku se v jejich serverech točilo 73 653 disků. Z toho je 1553 disků bootovacích, nejsou tedy pod neustálou zátěží a ze statistiky jsou vyřazeny. Z čísel týkajících se zbývajících datových disků jsou pak také vyřazena ta, která se týkají modelů, kterých je u Backblaze provozováno méně než 45 kusů. Zbývá tak 71 939 disků, které jsou součástí statistik.

Tři čtvrtiny disků mají kapacitu 4 TB, firma se postupně zbavuje 3 TB disků a data migruje na větší kapacity. V následujícím grafu je vidět zastoupení jednotlivých velikostí, 5TB disky mají méně než 1 % a na grafu nejsou.


Kapacity disků u Backblaze

V loňském roce firma přidala do svých serverů 15 646 disků a 4950 disků bylo nahrazeno většími kapacitami. Společnost už opustila 1, 1,5 a 2 TB disky ve prospěch 4, 6 a 8 TB. Celkem v loňském roce selhalo 1225 disků, což dělá 3,36 kusů za den nebo 5 za pracovní den. Podle všeho tedy není problém stíhat disky měnit.

Kapacita nemá na poruchovost nijak dramatický vliv, v průměru jsou na tom všechny podobně.


Poruchovost vzhledem ke kapacitě

Zato u výrobců jsou rozdíly poměrně velké, pozor ovšem na různé množství disků a jejich odpracovaných hodin.


Poruchovost podle výrobců

Výsledný přehled pak rozebírá statistiku po modelech a kapacitách a počítá u každého výrobku počet selhání přepočítaný na provozované kusy. Tady už si můžeme udělat konkrétní obrázek z toho, jak se je ten který model spolehlivý.


Poruchovost jednotlivých modelů v roce 2016

Většina uvedených disků má výsledky velmi dobré, výjimkou je Seagate ST4000DX000. Čtyřterabajtový model od Seagate jediným, který vykázal dvoucifernou poruchovost. Pravdou je, že 184 provozovaných kusů není mnoho, ale takto vysoký počet vadných kusů ukazuje na zřejmý problém. Disky sice nejsou nejmladší (průměrně tři roky), ale v tabulce jsou daleko starší kusy vykazující řádově méně problémů.

Důležitý je ale celkový trend, podle dat od roku 2013 se disky Seagate výrazně zlepšily, jejich současné 8TB modely podávají vynikající výsledky a patří mezi nejspolehlivější. Připomeňme, že dříve patřily disky Seagate mezi nejhorší a firma dokonce čelila žalobě kvůli jejich extrémní poruchovosti.


Poruchovost od roku 2013

Trend celkového poklesu poruchovosti je vidět i na následujícím grafu, který v čase srovnává poruchovost vzhledem ke kapacitě. Hvězdičky označují průměrnou poruchovost v daném roce. Velká špička u 3TB disků je způsobena modelem Seagate ST3000DM001, který dosáhl 26,72% poruchovosti. Jakmile byly tyto disky pro nevyhovující parametry vyřazeny, chyby se v 3TB segmentu dostaly do normálu.


Kapacita vs. poruchovost v čase

Graf ale ukazuje, že se kvalita v čase příliš nemění. Výkyvy jsou způsobeny spíše obměnami z důvodu navyšování kapacity a také tím, že Backblaze postupně nakupuje velké várky disků u různých výrobců. Důležité ale je, že neplatí, že by vyšší kapacity byly automaticky poruchovější než tomu bylo u menších starších disků. Naopak loňská celková roční poruchovost 1,95 % je nejnižší, jakou kdy Backblaze ve svých statistikách měl.

root_podpora

Firma nyní hodně pracuje s 8TB disky, u Seagate nakoupila modely ST8000DM002 a ST8000NM0055. V obou případech jsou výsledky zatím velmi dobré, první jmenovaný disk vykazuje velmi slušnou poruchovost 1,65 %, z druhé jmenované řady pak zatím nebyl poškozen žádný disk. Bez výpadku jsou také 8TB disky HGST (bývalé Hitachi) a 4TB Toshiba.

Výhodou těchto statistik je, že Backblaze nakupuje především levné disky a ne drahé enterprise modely, které výrobci nabízejí. Na druhou stranu jejich nasazení má jen velmi málo společného s využitím těchto disků v počítačích běžných uživatelů. Je tak třeba sledovat spíše trendy než data u konkrétních výrobců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.