Hlavní navigace

Statistiky Backblaze za rok 2019 ukazují nárůst poruchovosti disků

14. 2. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Backblaze
Pevné disky jsou stále nenahraditelnou komponentou pro velká datová centra a díky jednomu z nich, Backblaze, můžeme opět po roce nahlédnout do statistiky zahrnující více než 100 tisíc HDD.

O jakém balíku disků je řeč: samozřejmě o 3,5palcových modelech, a to v počtu necelých 125 tisíc disků, z nichž 2229 plnil loni u Backblaze úlohu bootovacích a 122 658 úlohu datových. Balík zahrnuje modely kapacit 4 až 14 TB s tím, že o 16TB discích je v textu prvotní zmínka.

Statistika poruchovosti pak zahrnuje 122 507 disků, je oříznuta o modely, které neměly v průběhu Q4 naběháno alespoň 5 tisíc „disko-dnů“ provozu.

Statistiky Backblaze za rok 2019
Autor: Backblaze

Statistiky Backblaze za rok 2019

Loni selhávání disků vzrostlo

Jediným modelem pevného disku, který nepostihl u Backblaze v průběhu roku 2019 jediný vadný kus, je 4TB model Toshiba MD04ABA400V. Je však nutno vzít na vědomí, že u tohoto modelu provozuje Backblaze velmi malý vzorek, konkrétně pouhých 99 kusů disku, pročež jediné, co lze říci s jistotou, je skutečnost, že o kondici hypotetického stého disku nelze říci nic. Nebo jinak: vzorek je příliš malý na vyvození obecného závěru.

Z druhého konce spektra si vedl dobře 14TB model Toshiby označený MG07ACA14TA, jehož AFR je 0,65 %, tedy hodnota podobná, jakou jsme u Backblaze zvyklí vídat i tradičně výborných modelů původem o HGST. Celkový průměr AFR všech disků za rok 2019 pak je 1,89 %, což je hodnota znatelně vyšší oproti roku 2018.

Disky, co se nevešly, včetně 16TB modelů

Backblaze zmiňuje explicitně mimo hlavní statistiky několik modelů disků, u kterých sice nemůže tvrdit nějaký všeobecný závěr, ale i tak jde o informace zajímavé.

Předně tu máme 16TB disky Seagate a Toshiba. Model Seagate ST16000NM001G byl provozován v posledním čtvrtletí 2019 v počtu 40 kusů, které dohromady stihly naběhat jen 1440 hodin. míra selhání u nich dosud byla 0 %. Pokud se disky i nadále osvědčí v roce 2020, stanou se součástí portfolia používaného v Backblaze ve větší míře. 16TB disků Toshiba MG08ACA16TA provozoval Backblaze ke konci loňského roku nulové množství, letos ale zapojili prvních 20 kusů a… uvidí se (nejdříve ve zprávě za Q1 2020).

8TB a 10TB Toshiby

V posledním čtvrtletí 2019 bylo provozováno 20 kusů 8TB disků Toshiba HDWF180. Za dobu dvou let používání nasbíraly téměř 14 tisíc hodin provozu, přičemž selhal 1 ks. V Backblaze je měli rádi, ale v době, kdy by jim byly dostupné ve větším množství, mohli už za stejnou cenu za TB pořizovat 12TB disky.

Podobná labutí píseň je to i pro 10TB disky HGST HUH721010ALE600, které u Backblaze slouží něco přes rok. Celkově stihlo 20 kusů naběhat už přes 8 tisíc hodin s mírou selhání nula, nicméně další už také nejspíš nebudou pořizovány.

Proč narostla míra selhávání

Jak již zaznělo, oproti roku 2018 vzrostla u Backblaze za rok 2019 míra selhávání disků (AFR – annualized failure rate) výrazně. Z většina za to mohou dvě klíčové věci. Tou první je stáří 8TB disků, které se prostě „dostaly do středních let“ a svorně tak ukazují své rekordní hodnoty AFR a zvedají celkovou statistiku.

Druhým významným faktorem jsou 12TB disky Seagate, jejichž problematice Backblaze věnoval na konci ledna několik vět, kde informuje o nadstandardní míře selhávání některých várek 12TB disků Seagate, bez toho, aby se zatím vědělo proč a co s tím.

Co lze čekat do budoucna

Tolik tedy Backblaze. Připomeňme v tomto kontextu, že dnes lze na trhu koupit až 16TB 3,5palcové disky. Pokud pomineme výhodnost či nevýhodnost poměru Kč/TB u jednotlivých typů, pak je potřeba mít vždy na paměti zejména použité technologie.

Za prvé je obecně pro běžné užití lepší mít disk s PMR záznamem (klasický kolmý záznam na plotny), nikoli SMR záznamem (šindelový s částečně se překrývajícími stopami). Nebo když už šindelový, je nutné se rozhodnout, zdali správu zápisu dat nechat na disku samotném (drive-managed SMR), nebo operačním systému/ovladači (host-managed). Obojí má svoje výhody i nevýhody.

A aby toho nebylo málo, bez ohledu na PMR × SMR tu ještě máme disky vzduchové a disky heliové, přičemž helium začalo na 6–7plotnové první generaci (u HGST) a nyní už víme o 9plotnových heliových discích.

A to vůbec nehovořme o rychlosti otáčení, potažmo technologii pro nezávislé vystavování hlaviček (Seagate MACH.2) která zvyšuje jinak u disků dosti mizerné hodnoty IOPS.

Backblaze ve své tiskové zprávě nijak detailněji nerozebírala věci kolem SMR či helia. Nelze vyloučit že se za prvé zatím neprojevují a za druhé zdali se budou chovat stejně i u 16TB a větších disků.

UX DAy - tip 2

Jinak zajímavost posledních dnů: Showa Denko, přední japonský výrobce diskových technologií, před informoval o dokončení vývoje nové varianty HAMR (tepelné) technologie, která umožní posunout výhledově kapacity 3,5palcových disků někam k 80 TB. HAMR se letos má objevit v podobě disků Seagate, konkurence už nějakou dobu dokončuje technologii MAMR (mikrovlnná), takže prostor pro další růst kapacit tu je i v této formě.

Důležitým faktorem pro budoucnost bude letošní příchod 8k videa. I kdyby nakrásně video ve formátu AV1 spasilo svět od části datového toku, nic se nemění na skutečnosti, že na trh míří první chytré telefony s 8k videem (řada Samsung S20 a Xiaomi Mi 10) a to je špička ledovce. Nejen Backblaze, ale i Google provozující YouTube, bude potřebovat co největší úložný prostor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.