Hlavní navigace

Názor k článku Stavíme domácí server ze šuplíku od Franta - Konečně to někdo shrnul, gratuluji. Hezký článek, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2012 8:01

    Franta (neregistrovaný)

    Konečně to někdo shrnul, gratuluji. Hezký článek, ale chybí mi doplnění detailů, které někdo může přehlédnout a udělal by chybu. V diskuzi se průběžně některé upřesnily, až i mne samotného to překvapilo, nicméně bych je raději viděl v článku samotném, nikoliv v diskuzi. K samotným metodám...
    Pečení jsem nikdy nezkoušel, pouze horkovzdušku přímo na určené BGA, aby neodpadly SMD na spodní straně DPS a zároveň aby se netavily kondíky. Vyšší teplota způsobí rychlé vypařování dielektrika, takže i ten nejkvalitnější kondík přijde o nějakej ten rok života během pár minut (těsnost, izolace... asi to nikoho nenapadne, že?). Tímto vzroste ESR kondíku a stává se horším, nedokáže rychle vyfiltrovat špičky a následně se sníží stabilita. Také když už server, tak alespoň stabilní, takže se vyhnout china-like desek, kde jsou různé fake značky, nebo nějaké podobné srágory.
    Ono se to neprojeví ihned, ale klidně časem. To, že to někomu fungovalo s procesorem, který měl poloviční TDP neznamená, že to bude fungovat vám, co tam nacpete něco silnějšího. Funkčnost takové desky může být i týden. Dnes už se ve směs výrobci podobnými prohřešky poučili, ale starší HW tyhle mouchy má, tak bacha na to.
    Pokud server, tak bych se vyhnul P4-like procesorům, mají velký příkon, mizernou efektivitu vůči spotřebě. Nejvíce energeticky šetrný starší HW mi přijde od intelu Tualatin. Byla to bezvadná architektura, moc to nepapá, ani netopí. Bohužel to brzdí na dnešní poměry pomalá směrnice, pouhých 133/100MHz (ps. VIA-ITX desky na podobném jedou do teď, pouze se to efektivně násobí DDR).
    U P4 a novějších na podobné nenarazíte, ale proti tualatinu mají (hlavně wilamette, tedy i první Xeony) mizerný výkon FPU, ale slušnou propustnost.
    Podobné servery jsou ideální pro běh velkých DB, game-serverů, čehokoliv podobného. Zaručí vám to nízkou odezvu a svižnost, ale vysokou spotřebu. Pro stavbu serveru čiště na pokusy, web, malou DB, mail či nenáročný/soukromý VPS, je ideální volba tualatin, nebo nějaké ULV řešení (spotřeba přibližně polovina, až 1/3).
    Přijde mi škoda, že autor nezmínil, že se dá za nízký peníz zakoupit i starý barebone server, tedy od firem HP, IBM, TrendMicro a podobné. Bohužel ale většinou narazíte na první generaci xeonů v socketu 5xx, takže willamete, northwood, prescott -based procesory. Prostě netbuřt architektura, která topí a žere. Odměnou vám bude rychlost a velkej kravál. Sám jsem si za velmi nízký peníz přijel do jedné firmy, kde mi z racku čerstvě vytáhli server (za což velmi děkuju, zároveň jsem viděl i hezkou microsoftí infrastrukturu).
    U těchto serverů je ohromná výhoda, mají BMC a managment. Něco se vám po...dělá a máte možnost s tim něco udělat. Vzdálený reset, kontrola ventilátorů, disků, pamětí či SSH na sériový port je mocná zbraň (ale nemá jí každý, na to pozor). Pro Win server je podporováno i grafické remote control, ale na to je obvykle potřeba příplatek, který se samozřejmě nevyplatí. Tyto servery bych kupoval spíše do domácností, kde je možné je nějako uklidit, opravdu daleko, neb některé mají při chodu na fixní lokaci velký hluk, který se nepříjemně line přes několik zdí (vyzkoušeno), i když vám na stole připadal jako snesitelný :)
    Podobné home-like servery jsou sice fajn, ale když od toho chcete něco víc, jako třeba spolehlivost, nestavěl bych to z HW, ze kterého maté stolní počítač. Rozhodně bych se podíval i po lepším zdroji (starší generace fortronů, seasonic, + pár světlých vyjímek). Při nejlepším bude server nestabilní, přes nějakou mrtvou komponentu až po nějaký ten akustický či světelný efekt. Rozhodně bych to nepodceňoval.

    ad.2:
    Zmínil bych UPSky. Vyhnout se APC, důkladně testovat, nekupovat china-like baterie. Ze své praxe jsem na jednu compaq UPS, která se držela opravdu dlouho, statečně a s kvalitním SW u jiného serveru vyměnil 3 UPS od APC. Některé vypínaly náhodně, některé jen při nahození proudu (takže odzálohovaly spolehlivě, ale při náběhu vyply :)). China-like baterie dělají paseku, vnitřně se zníčí a mohou zníčit i UPSku. Nejhorší jsou asi velké battery packy, kde selhání jedné baterie způsobí zkázu všech v okolí. Z 4-aku packu se mi vytvořil monolit, který nešel oddělit, byl neuvěřitelné horký, takže nešel ani dvě hodiny po objevení toho skvostu vytáhnout, ale naleptal (a něco i rozleptal) úspěšně. Na některých místech, hlavně v letním období určitě UPS použít (spolu se zálohou switche, routeru atp., znalost elektroniky výhodou - zálohoval bych to nízkým napětím = delší výdrž, vyšší efektivita i spolehlivost, proti zálohování zdroje, který to stejně transformuje většinou na 12/9/7/5 V)

    Pokud jste to někdo přečetl čelý, tak gratuluju, asi fakt máte zájem podobnou šílenost stavět. V tom případě hodně štěstí a co nejméně poruch :)
    Kdyby se chtěl někdo poradit či zeptat, rád pomohu.