Hlavní navigace

Názor k článku Stavíme kvadrokoptéru #2: Arduino a řízení otáček motoru od Karel - Již vícekráte jsem si všiml zajímavého fenoménu. Existuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 3. 2013 22:07

    Karel (neregistrovaný)

    Již vícekráte jsem si všiml zajímavého fenoménu. Existuje nějaký obor, ve kterém se pohybují příslušní odborníci, kteří o něm ví prakticky všechno. Pak tento obor objeví laik a zhlédne se v něm. Protože je laik, nemá představu o skutečné hloubce problémů, ale o to více je nadšen; ba přímo okouzlen. No a pokud má navíc extrovertní náturu, je na potenciální problém zaděláno. Může nabýt dojmu, že vše je jednoduché až primitivní a že ti odborníci jsou beznadějné konzervy a začne publikovat své progresívní, lze říci apoštolské pohledy (třeba "kup regulátor s pěti dráty" :-)).
    Vzpomínám si na nápad fundovaného vědce, ovšem ne-meteorologa, z období po záplavách v roce 2002. Zcela vážně navrhoval, že by se množství srážek mělo stanovovat ždímáním normalizovaných hadrů do kalibrovaných nádob ve vybraných lokalitách a telefonickým, hlášením výsledků do centra. O tom, že již dávno existují automatické monitorovací stanice a že máme radary, díky kterým předem víme, kolik kde naprší, nejspíše netušil. Dalších příkladů je spousta, nepřeberným zdrojem inspirací jsou samozřejmě ekologická hnutí, zejména pokud jde boj proti čemukoliv, co je z centra nařízeno. Mimochodem, do podobné kategorie bych zařadil paralelně běžící seriál o "hackerech". Třeba problematika Enigmy je na anglické Wikipedii (včetně návazných článků a souvisejících témat) popsána podstatně lépe a to včetně základní matematiky - bez ní je to lízání medu skrz skleničku ;-).