Hlavní navigace

Názor k článku Stavíme kvadrokoptéru s Raspberry Pi a Arduino Nano od Vladimír - Taky jsem si chtěl postavit kvadkoptéru "from scratch",...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 3. 2013 8:13

    Vladimír (neregistrovaný)

    Taky jsem si chtěl postavit kvadkoptéru "from scratch", ale nemám čas ani začít s novým projektem a rovněž nesdílím autorův optimismus, že to není složité ani moc drahé.

    Ještě mi v článku v seznamu chybí wifi modul. Wifi by byla pěkná, ale tady mám trochu obavy o dosah, na žádné velké outdoor létání bych to neviděl, což by byla velká škoda. Ale třeba se pletu, má s tím někdo zkušenosti?

    Potom by na řadu přišla klasická modelářská kombinace vysílač, přijímač (což je mně osobně bližší) a rádiové pojítko pro přenost obrazu. Ještě ale obraz nemáme, chybí kamera. Buď použijeme kameru k raspberry pi (což je předpokládám autorův záměr), nebo, pokud chceme kvalitnější obraz, nás nejspíš nemine nákup něčeho dražšího. Pak zobrazovací zařízení, atd. A cena ještě citelně poroste.

    Rozhodně bych netvrdil, že za pár tisíc korun budeme mít funkčnost podobnou, jakou nabízejí mnohem dražší komerční alternativy. To asi není správná motivace. Je ale pravda, že se při tom člověk hodně naučí a zažije dost zábavy, to je správný postoj. Jen aby ale té zábavy nebo až příliš :)

    Např. pod 8K se dá koupit Ar Drone 2.0, máte to hned, máte jistotu, že to poletí, a máte HD kameru a ještě jednu menší vespod (kromě toho i ultrazvukový dálkoměr a možná další senzory). Sice s tím nezažijete zábavu při stavbě, ale pořád si můžete napsat vlastní firmware (pokud vím), máte k dispozici SDK, můžete ihned dělat i složitější experimenty, např. aplikace počítačového vidění, a je okolo toho slušná OSS komunita, takže nuda to určitě taky nebude.

    Osobně se mi sice Ar drone jako konečný výrobek moc nelíbí a sám s ním nemám osobní zkušenosti, ale pokud se na něj omezíme jenom jako na HW platformu, težko lze něco s alespoň stejnými vlastnostmi postavit na koleně a za stejné peníze, nehledě na čas. Natož kdybychom chtěli něco lepšího. Jiná je otázka HW customizace, tady asi bude horší.

    Berte to jen jako námět k zamyšlení, že zábava nemusí být jen všechno stavět od začátku, že to nemusí být nejlevnější a že je tady riziko dalšího nedodělaného bastlu v šuplíku - všichni určitě znají :)

    Jinak autorovi samozřejmě přeju hodně zdaru!