Hlavní navigace

Názor k článku Stavíme privátní datový sál: zabydlujeme se od Václav STEINER - Dobrý den, veřte, že to překombinované není. Zkuste si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 8. 2019 6:49

    Václav STEINER

    Dobrý den,

    veřte, že to překombinované není. Zkuste si představit, jak náročné je stěhovat zařízení a služby v datacentru. Máte X racků, Y serverů, Z switchů a routerů. Většinu služeb musíte přemigrovat do jiné lokality kvůli minimalizaci výpadku, u některých si krátký výpadek dovolit můžete. Současně chcete takovou akci provádět postupně a tak musíte plánovat, čím začnete a jak budete postupovat, kdy budete mít k dispozici switche z jednoho racku do jiného apod. A když už to děláte, logicky to spojíte s plánovanými upgrady sítě a serverů.

    Co se týká klíčového systému. Obyčejný box, který vydá po zadání PINu všechny klíče samozřejmě nedává smysl. Doporučuji Vám znovu si přečíst úvod článku, kde uvádím, že se uživateli po zadání PINu rozsvítí pouze ty klíče zeleně, které má přidělené. Jednotlivé klíče opravdu nejdou vysadit z držáků, pokud nejsou uvolněny keyboxem (samozřejmě se nebavíme o použití nástrojů hrubé síly).

    Čipové karty jsou také řešením, to máte pravdu, nikoliv však levnějším. Abyste tuto technologii zprovoznil, musíte nejen osadit všechny racky čipovou čtečkou, ale je potřeba mít také zařízení (typicky 1U), které tyto čtečky spravuje, umožňuje definovat oprávnění apod. Je to navíc další zařízení, o které se musí někdo starat. A samozřejmě musíte mít všechny racky mezi sebou propojené. Pokud to však s řízením přístupů do racků myslíte vážně, použijete spolu se čtečtou čipových karet i PIN či biometriku. Pokud si to celé spočítáte, rozhodně "utopíte" výrazně více než 60 000 Kč (pokud se bavíme o ceně z e-shopu výrobce). Nemyslím si, že jsme udělali amatérskou chybu :-)

    Pokud Vás zajímají podrobnosti, neváhejte se mě ozvat na e-mail. Stejně tak budu rád, když mi napíšete Vaše tipy na blogy, které by měli podle Vás větší informační hodnotu.

    Pěkný den,
    VS.