Hlavní navigace

Názor k článku Stavíme vlastní e-mailový server: Apache, DANE, Bind a Postfix od Filip Jirsák - TKL, 11:22: Smíchání logů a vytížení linky není...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2017 11:54

    Filip Jirsák

    TKL, 11:22: Smíchání logů a vytížení linky není účelové smíchání, pouze jsem poukázal na zjevný rozpor, kdy můžete buď omezit vytížení linky, nebo můžete mít všechny odmítnuté e-maily v logu, ale ne obojí.

    O mizení důležitých e-mailů v černé díře napsal Tuxík v souvislosti s tím, komu co nedošlo. Evidentně tedy „černou dírou“ bylo myšleno to, že se e-mail nedostane k adresátovi. Na což jste vy reagoval, že nic v černé díře nemizí, že se všechno loguje – což byla lež, jak se později ukázalo, protože to vaše logování nezmění vůbec nic na tom, že e-mail adresátovi nedojde, tedy e-mail zmizí v černé díře přesně tak, jak psal Tuxík.

    Pokud používáte blacklist, zajímalo by mne, jak řešíte false positives – konkrétně jak se o nich (o všech!) vůbec dozvíte. A pokud false positives řešíte, taky by mne zajímalo, jak vůbec můžete napsat, že něco zadrží desítky procent spamu a nenapsat tu druhou minimálně stejně podstatnou informaci, tedy jaký je podíl false positives. To jste při psaní té věty usnul a po probuzení jste pokračoval další větou, aniž byste zaznamenal, že jste tu předchozí nedokončil?

    Ani já jsem nikde nepsal, kolik spamu odfiltrujete, reagoval jsem na vaše tvrzení o úspěšnosti greylistingu v obecné rovině.

    Vycházel jsem pouze z informací, které jste vy napsal. Když píšete informace, které si navzájem odporují, nedivte se, že pak reaguji na věci, které podle vás nejsou pravda.

    A i přesto vše jste neustále přesvědčen, že vy jediný máte pravdu a my všichni tady na druhé straně jsme blbci, kteří fungují na principu náhody a vlastně vůbec nevíme, co děláme.
    Na to jste přišel jak? Napsal jsem někde něco takového? Ne, jenom obviňujete.

    Mohl byste popsat, v čem je rozdíl, že když vy napíšete svůj názor, tak to nikomu nevnucujete, zatímco když já napíšu svůj názor, tak vám vnucuju, že to děláte úplně špatně?

    Že je lepší používat služby typu Google GMail jsem já rozhodně nepsal – napsal jsem akorát, že lidé s vaším přístupem podporují to, že se migruje k těmto velkým službám. Protože je prostě spousta serverů má na whitelistu, čímž se vyřeší spousta „problémů“. Také jsem nikde nepsal, že je lepší nic nefiltrovat – kdybyste místo svých fabulací četl to, co doopravdy píšu, věděl byste, že brojím proti tvrdému blokování e-mailů na základě blacklistů, které nemají se samotným e-mailem vůbec nic společného. Pokud někdo používá seznam IP adres nebo tvar reverzního záznamu jako (přiměřenou) hodnotu do skórování e-mailu, neříkám proti tomu ani ň (i když si o tom myslím své).

    To, že nehodláte pokračovat v téhle debatě na téhle úrovni, je pozitivní zpráva. Doufám, že to znamená, že chcete úroveň pozvednout výš, a napříště si odpustíte zjevné rozpory typu „žádný e-mail se neztratí a vždy dojde adresátovi, protože se vše loguje – teda vlastně se logují jen hlavičky, takže e-mail adresátovi nedojde“. Asi byste se měl smířit s tím, že stejně, jako vy můžete napsat názor do diskuse nebo to, že s někým nesouhlasíte, může svůj názor do diskuse napsat taky kdokoli jiný. A dokonce může napsat i to, že s vámi nesouhlasí.