Hlavní navigace

Steam: blíží se na Linux (opět) herní revoluce?

16. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Teď už se snad doopravdy Steam (digitální distribuce her) dočká portu na operační systém Linux. Podívali jsme se, co Valve pravděpodobně vedlo k tomu přehodnotit svůj postoj, a kromě nadšených ohlasů se koukneme i na ty negativní, které to se Steamem na Linuxu nevidí nejrůžověji.

Když byl v roce 2010 Steam oficiálně portován na operační systém Mac OS X, začalo se hlasitě diskutovat i o blížícím se linuxovém klientu. Pár indicií tomu dokonce skutečně nasvědčovalo. Spekulace ale nakonec Valve vyvrátilo a až donedávna bylo z jejich strany naprosté ticho po pěšině. 25. dubna 2012 byl ale na serveru Phoronix zveřejněn článek, který opět naplno rozvířil debaty o chystaném linuxovém portu. Oficiální potvrzení od Valve na sebe nenechalo dlouho čekat a nyní je téměř jisté, že se dlouho vyhlíženého Steamu uživatelé Linuxu skutečně dočkají.

Steam není pouze jen digitální distribuce her, ale převážně spojuje herní komunitu na osobních počítačích podobně, jak tomu jsou zvyklí hráči na nejnovější generaci herních konzolí. Prodávat jen digitální kopie her po internetu už v současné době prostě nestačí. Lidé chtějí hrát komunitně, vidět, jaké hry hrají jejich přátelé a být za své úspěchy odměňováni achievementy. Na PC není v současné době podobná služba, která by všechny tyhle hráčské nároky tak dobře splňovala, i když se vyrojila řada konkurenčních projektů. Nejvíce je vidět například distribuce Origin, za nímž stojí herní gigant Electronic Arts. Ta v současné době ale působí pouze jako slabý odvar Steamu a sem tam se potýká s technickými problémy.

Obrázky digitální distribuce Steam a Desury

Na Linuxu si nyní zahrajete desítky indiovek

Linux není tak hráčsky izolovaný, jako tomu bylo před lety, i když portu pořádné AAA hry se dlouho nedočkal. Existuje linuxový „Steam“ s názvem Desura a poměrně se mu daří. Nabízí především menší i větší indie hry. Ubuntu zas servíruje uživatelům Ubuntu Software Centre, na němž je v současné době možné zakoupit slušné množství her. Valve tak nebude mít úplně bezkonkurenční prostředí, jako tomu bylo v roce 2010.

První hra, kterou Valve plánuje portovat, je Left 4 Dead 2. Jedná se o multiplayerovou týmovou střílečku. Další hry by měly v budoucnu následovat. Valve by stálo proti sobě, kdyby neportovalo své hry běžící na Source enginu a nedistribuovalo indiovky s linuxovým portem, kterých je už tak slušné množství. Je velmi pravděpodobné, že první týden uvedení linuxového Steamu bude doprovázen množstvím slev, aby mělo co nejvíc uživatelů motivaci založit svůj účet, pokud ho ještě nemají, a koupit si nebo dostat první portovanou hru zdarma. Podobné akce byly i při uvedení Steamu na Mac OS X.

Obrázky digitální distribuce Steam a Desury

Před koupí si můžete zjistit o hře mnohé informace.

Na Mac OS X se Steamu daří

Uživatelé nakousnutého jablíčka na tom nejsou se Steamem zas tak špatně. Portfolio her pro Mac čítá 399 kusů a objevují se v něm nejen indiovky, ale i celkem nové áčkové hry. Jen letmo lze jmenovat třeba Civilizace V nebo Assasin´s Creed. Cena daných her navíc není přemrštěná, jak tomu bylo u macovských krabicových her v minulosti. Civilizace III ve své době stála i 1399 Kč a byla tak několikrát dražší než verze pro Windows.

Proč se ale Valve rozhodlo vsadit také na Linux, když má tenhle operační systém na trhu jen něco kolem jednoho procenta uživatelů? Nedávné výroky zakladatele Valve Corporation Gabe Newella, že Windows 8 bude pro uživatele PC katastrofa a že důvodem, proč Linux není tak rozšířený, jsou právě hry, bych nepovažoval za hlavní příčinu. Určitě se nejedná o charitu, aby si to 1% linuxáků mohlo zahrát kvalitní hry. Nějakou dobu se spekuluje, že Valve vyvíjí svůj vlastní herní hardware. Mohlo by se jednat o hybrida mezi PC a konzolí, spíš než ověřené informace se však všude šíří jen spekulace. Proč by ale duší takové mašinky nemohl být právě Linux?

Obrázky digitální distribuce Steam a Desury

Vaše hraní na Steamu je odměňováno.

Linux jako duše konzole od Valve?

Představa je to tak úžasná, že se jeví až pomalu jako nesplnitelný sen. V první řadě by muselo větší procento her ze Steamu (nyní je na Steamu více než 2500 herních titulů) jednoduše na Linuxu bez problémů fungovat. Teď je více méně oficiálně potvrzen jen port Left 4 Dead 2 s příslibem, že další hry budou následovat a samozřejmě se počítá i s indiovkami, které už svůj linuxový port mají. Na Kickstarteru se nedávno sháněly prostředky pro novou konzoli OUYA, která by měla běžet zase na Androidu, což koneckonců taky je linuxový operační systém. Otázka ale je, zda konzole s casual hříčkami z tabletů a mobilních telefonů dokáže kované hráče dostatečně uspokojit, a to i přes plánovanou nízkou cenu ani ne sta dolarů. Linuxový hybrid mezi konzolí a PC je určitě lákavější představa.

root_podpora

Všichni nejsou nadšeni

Steam ale nevítají všichni s nadšením. Poměrně negativně se proti němu vyjádřil duchovní otec GNU Richard Stallman. Ten vidí ve Steamu nebezpečí pro svobodný software a varuje, že je pro komunitu důležitější podporovat otevřené projekty. Negativně mluví o hraní na Linuxu i John Carmack z firmy id Software, která Linux velmi dlouho podporovala a neváhala na něj portovat své áčkové hry. Carmack tvrdí, že se linuxové porty jednoduše nevyplatí.

Obrázky digitální distribuce Steam a Desury

Desura, bude na Linuxu Steamu zdatně konkurovat?

Když se posledně mluvilo o portování Steamu na Linux, objevila se na Rootu anketa, v které 65 % čtenářů hlasovalo, že se bude jednat o průlom. Ať už jste fandové her nebo ne, musíte uznat, že příchod Steamu je pro Linux velká událost a pokud Valve bude pilně pracovat na dobrých a vyladěných portech, nebude pravděpodobně důvod, proč by ho linuxáci nepřijali. Velký problém by však mohl nastat, kdyby většina her podobně jako nedávno recenzovaný Limbo běžela vlastně jen pod Wine a nejednalo se o čistý port pro Linux. Limbo se i přes tuto skutečnost dostal dokonce do Ubuntu Software Centre, kde je možné ho zakoupit. Jen aby se nejednalo o nebezpečí, před nímž varoval Richard Stallman.

Byl pro vás článek přínosný?