Hlavní navigace

Steam Machine: prohlédněte si prototyp linuxové herní konzole

10. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnost Valve představila prototyp své konzole Steam Machine. Ta zúročí rok práce na linuxovém herním obchodě Steam a na spoustě her, které pro něj vznikly. Konzole je pak logickým vyústěním, které by mělo dostat Linux, Steam a hry do vašeho obýváku. Linuxová herní revoluce je tu, příští rok se to rozjede.

Je to právě rok, co byl oficiálně vydán Steam pro Linux. Novinka naplnila sny linuxáků o tom, že i pro naši oblíbenou platformu budou jednou k dispozici nejnovější a nejlepší herní tituly. Hry už tedy máme, další se chystají, ale co bude dál? Dlouho se spekulovalo o tom, že Valve připravuje vlastní herní konzoli postavenou právě na Linuxu a Steamu.

Nakonec bylo vše potvrzeno, Valve připravuje vlastní linuxový operační systém SteamOS, který budou různí výrobci instalovat do svých herních počítačů určených do obýváku. Samotná společnost Valve připravila prototyp tohoto zařízení, které se už brzy dostane ke třem stovkám vývojářů.

Zveřejněna byla už i hardwarová specifikace a už víme, že procesory od Intelu (i3 až i7) budou doplněny o grafiky značky NVidia, 16 GB RAM a 1TB hybridní disk. Inovativní by měl být i nový bezdrátový ovladač s displejem. Detaily a obrázky najdete v naší galerii:

root_podpora

Velké množství her pro Linux už ve Steamu vyšlo a mnoho nových her se chystá. Jednou z nich je i J.U.L.I.A. od českých autorů Jana Kavana a Lukáše Medka. Hra už sice vyšla dříve, ale tentokrát půjde o edici s řadou vylepšení. Herní doba se například natáhne o 60 %. Vydání je plánováno na první čtvrtletí příštího roku.

Za zmínku stojí také RPG Ravensword: Shadowlands, které by mělo vyjít ještě letos, a to s podporou herních brýlí Oculus Rift. Co do originality je na výši Neverending Nightmares, kreslený horor. Ale to už se podívejte sami. V galerii naleznete screenshot z každé hry, pro niž byla potvrzena linuxová verze.

Byl pro vás článek přínosný?