Hlavní navigace

Steam pro Linux definitivně nebude, hráčů je málo

26. 8. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jsou to přibližně tři měsíce, co se začalo spekulovat o tom, že Valve připravuje herní platformu Steam také pro Linux. Rozvířily se ohromné debaty o tom, jak na Linux přijdou nové a moderní hry a pomůže to jeho rozvoji. Valve se ale dlouho k Linuxu nevyjadřovala. Až teď se firma ozvala a řekla velké NE.
Steam je platforma společnosti Valve Corporation určená k digitální distribuci her a softwaru a zajištění multiplayerového a komunikačního zázemí pro hráče. Lze zde zakoupit a stáhnout mnoho her pokrývajících celé spektrum žánrů. Své produkty zde nabízí nejen Valve, ale také sto dalších vydavatelů. K poslednímu dni roku 2009 čítal seznam her přes 1000 položek a bylo zaregistrováno přes 25 milionů aktivních účtů. (Zdroj: Wikipedie)

V květnu letošního roku uvolnila společnost Valve svou herní platformu Steam pro operační systém Mac OS X. V tu chvíli se začalo spekulovat o tom, zda se neobjeví také linuxová varianta. To vše pak ještě podtrhl server Phoronix, jehož redaktoři v kódu Steamu objevili detekci Linuxu a také některé binární komponenty Steamu obsahují náznaky podpory linuxové platformy.

Podporu linuxového prostředí naznačoval také přechod herního Source Enginu z DirectX na OpenGL. Valve investovalo do podpory OpenGL a tak si můžeme jejich hry vychutnávat již i na Mac OS X a na konci prázdnin snad i v Linuxu, psali jsme tehdy v článku. Valve navíc oznámila, že hry pro Windows a Mac OS X bude vydávat zároveň. To slibovalo bezproblémovou multiplatformnost nových her. Nakonec, Mac OS X a Linux nejsou zas tak rozdílné, pokud jde o vývoj her.

Celou tu dobu šlo ale o pouhé spekulace, i když některé nepřímé „důkazy“ vypadaly velmi slibně. Navíc jsme sami těmto informacím chtěli věřit. Vždyť existence Steamu pro Linux by neuvěřitelným způsobem nastartovala linuxový herní trh. Že bych konečně ušetřil místo na disku a odstranil partition s Windows? Zní to lákavě, napsal před třemi měsíci jeden z našich čtenářů. Valve se ale vůbec k Linuxu nevyjadřovalo.

Nyní se konečně objevila oficiální informace, která nás ale vůbec nepotěšila. Doug Lombardi ze společnosti Valve poskytl serveru GamesIndustry.biz rozhovor o budoucnosti firmy a její herní platformy a mimo jiné se zmínil také o Linuxu: V současné době nepracujeme na linuxové verzi. Tak zní klíčová věta, která rozptýlila naděje linuxáků na pořádné hry pro jejich oblíbenou platformu. Stejná informace je ovšem k dispozici na webu podpory platformy Steam: V současnosti neexistují plány na tvorbu nativního linuxového Steam klienta.

Bohužel nebylo vůbec objasněno, zda Valve původně Steam pro Linux plánovala a od plánů upustila nebo se jednalo o chybnou informaci už od začátku. Těžko dnes se stoprocentní jistotou říci, jestli ve Valve Corporation došlo k přehodnocení plánů nebo zdali původní zprávy byly skutečně jen onou pověstnou kachnou, píše o případu Lupa.cz.

root_podpora

Z velmi krátkého komentáře Douga Lombardiho se ale nedozvíme, jestli s Linuxem firma Valve počítá alespoň do budoucna. Lombardi během rozhovoru potvrdil jen to, že nepracují na linuxovém klientu ‚právě teď‘. Je tedy možné, že Steam pro Linux přijde někdy později. Jen to nebude v dohledné době, spekuluje například Tom's Guide.

Bohužel Linux není pro vydavatele zrovna nejlákavější platformou a i společnost iD Software, která byla dlouho vnímána jako velký tvůrce a popularizátor linuxových her, se začíná od Linuxu odklánět. Známý John Carmack tak například na otázku ohledně vydání her Rage a Doom 4 před časem odpověděl: Není to pro nás hlavní platforma, ale možná se pro ni hry objeví. Později Carmack dokonce napsal, že se od Linuxu úplně odklání, protože linuxových hráčů je velmi málo. Pravděpodobně je to také důvod, proč pro Linux nevznikne ani Steam. Záplava moderních linuxových her nás tedy zřejmě nečeká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.