Hlavní navigace

Super Mario War: znovuzrození klasiky

19. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nastal čas pověsit instalatérské potřeby na hřebík a začít se starat o svou další existenci. Tentokrát není prioritou ubohá bezbranná princezna unesená zlým drakem na tajemný hrad. Dokážete porazit ostatní instalatéry a stanout jako jediní po bitvě? Více o tom, jak lze oživit klasickou hru, se dočtete v dnešní recenzi.

Na původní hru, jež světu představila nový typ hrdiny, si jistě s nostalgickou slzou vzpomeneme. Rudě oděný instalatér Mario, který se vydal zachránit princeznu, je dodnes opěvován. Vznikla spousta remaků, her inspirovaných tímto vzorem, dokonce i filmové zpracování. Po tolika letech a hlavně pokusech se přece podařilo něco svěžího a originálního.

SuperMarioWars 1

Super Mario War je arkádou čerpající některé myšlenky z praotce, ale zároveň skýtá nespočet vlastních módů a vylepšení. Jedním z nich je možnost až čtyř hráčů na jednom počítači. Hlavní myšlenkou je vytrvat do konce. Souboj instalatérů je krutý a zákeřný. Protivníka porazíte tím, že mu skočíte na hlavu. Zkrátka stejný způsob, kterým se zabíjela monstra v originálu. Získat převahu můžete pomoci celé řady bonusů. Nesmějí chybět klasické houby, jen se jich urodilo více. Natrefíme také na květinku umožňující palbu, z netradičních pak bumerang, kladivo, pírko, hodiny, různé krunýře a opravdu mnoho dalších.

Bonusy jsou rozličných typů jako okamžitý účinek, zbraně, schopný hodu, atd. Přesný popis jednotlivých částí hry naleznete na stránkách Super Mario War. Pokud si nebudete něčím jisti, doporučuji se tam podívat. Ptáte se, zda se jedná jen o bezduchou mlátičku? Naštěstí nikoli. Tvůrci do hry zařadili chvályhodné množství módů. Klasický mód, kde máte na začátku určitý počet životů a s každým doskokem protivníka na vaši hlavu se vám jeden odečte až do smrtící nuly. Dalšími jsou Frag limit, Time limit, Jail, Coin Collection, Stomp, Yoshi's Eggs, Capture The Flag, Chicken, Tag, Star, Domination, King Of The Hill, Race, Owned, Frenzy a Survival. Tomu říkám slušný výčet. Nebudu zde rozepisovat podmínky jednotlivých modů. Vydalo by to spíše na menší sbírku. Místo toho opět odkážu na stránky hry, kde je vše přehledně znázorněno. Pokud se vám nechce styl studovat, na pravidla přijdete po chvíli i v samotné akci. Vyjma bonusů se na obrazovce nachází i řada speciálních kostiček. Když do nich uhodíte, dostaví se efekt. Od spínačů přes cihlové zdi po Note Blocks, Flip Blocks atd. Opravdu na každém prvku lze vidět, že si autoři vyhráli do detailu.

SuperMarioWars 2

Na skok do hlavní nabídky. V ní si zvolíte počet hráčů, typ utkání, můžete si odskočit do options či ovládání a pak s hrdě vztyčenou hlavou na start. V options lze nastavit snad vše. Počínaje klasickými záležitosti jako grafika či zvuk, také týmy, detaily bonusů, zbraní, zkrátka takřka vše, po čem panstvo touží. Po stisknutí Start už si jen vyberete barvu, kterou chcete reprezentovat a již vám nestojí nic v cestě.

SuperMarioWars 3

Zatím se Super Mario War pyšní samými klady. Jak je to se zpracováním? Řekl bych, že zvolená grafika k Mariovi patří. Prostá a přitom plně dostačující. Pěkná harmonie. Žádné zbytečnosti. Tento styl samozřejmě vyhovuje každému, ale zde se hodí. Zvuková stránka je příjemná. Neškodné, neagresivní melodie. Ovládání není nijak náročné. Je sice těžší si zpočátku uvědomit onu širokou škálu všech možných perků. Hratelnost se nese s lehkostí původního Maria. Pro instalatéry, kterým je to stále málo či kypí řádkou nápadů, je připojen i editor. V něm si můžete přidávat nové možnosti,

root_podpora

SuperMarioWars 4

Sečteno a podtrženo je Super Mario War velmi kvalitní hrou, za kterou by se ani Mario rozhodně stydět nemusel. Velká spousta rozličných herních stylů, hra více hráčů, netradiční bonusy, editor a jiné přednosti z této hry dělají něco mnohem víc než jen další ze série. Vřele doporučuji ke stažení. Úspěšné skákání a dlouhou výdrž.

Odkaz Download vás pošle na fórum, kde pod nápisem Linux (Built on Slackware 11.0 with gcc/g++ 3.4.6, glibc 2.3.6) najdete archiv. Ten stáhněte a rozbalte. Naleznete zde adresář /usr který jako root nakopírujte do /. Samozřejmě pokročilí uživatelé si to upraví dle libosti. Hra se spouští příkazem smw. smw-leveledit zapnete editor kol.

SuperMarioWars 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku