Hlavní navigace

Super Maze

21. 10. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bludiště v nás odjakživa vyvolává stísněné pocity. Nevíme, která cesta je správná, kudy se vydat. Tedy s výjimkou dětských hříček, že? Představte si, že se nacházíte uvnitř jednoho z nich. Kde přesně se nacházíte, jak je velké? Zcela jistě víte pouze skutečnost, že se zde nacházejí další jedinci, kteří vás chtějí zničit. Pojďme si situaci podrobněji nastínit. Je zde hra Super Maze.

Super Maze je zábavnou 3D akční hrou. Vaším úkolem je procházet uměle vytvořené bludiště a ničit ostatní nepřátele. Čekali bychom nejspíš brutální výtvor zvrhlé mysli, kde chodíme v krvi a stěny jsou vbrzku pokryty něčím, co bylo plánováno držet uvnitř. Zůstaňte však v klidu, jatka se nekonají. Špinavým trikem bludiště je záludnost, že samozřejmě nemá východ. Bezpečí neexistuje, jedině snad návrat do reality, ale je to vážně lepší? Adrenalin proudící ve vašem těle jistě pocítíte. Je však zbytečné se stresovat. Zpoza rohu na vás rozhodně nevybafne uslintaná potvora z Marsu ani voják v těžké zbroji. Proti sobě stojí pouze smajlíci. Nastalo jejich období a lidské pokolení poklekne.

Supermaze 1

Na výběr máme hned z několika módů. Jsou jimi 1on1; Team 1on1; Smiley Hunt; Last Smiley Standing; Robo-Bot. Jedná se převážně o klasické a otřelým hráčům důvěrně známé módy. Super Maze je určen pro spojení skrz síť či Inernet. Pokud volíte hyperprostor, musíte na vašem firewallu otevřít TCP a UDP porty 28000–28002. Počet hráčů v aréně neboli bludišti dosahuje vysokých hodnot. Za zásah dostanete bod – minci. Za doražení smajlíka potom dvě navíc. Každý veselý úsměv má tři životy. Po jejich ztracení neboli po trojitém zasažení jste na osm sekund mimo hru. To je chvíle, kdy lze pomocí klávesy mezerník přejít do tzv. andělského pohledu. Neboli vzlétnete nad bludiště a omrknete situaci na bojové ploše. Až se duše vrátí zpět do těla, víte kam jít. Pomsta náleží vám. Tu nevykonáte pomocí rotačního kulometu či nádherně zpracované katany. Smajlík vystřeluje jednobarevné kuličky, kterými oponenta zastavuje.

Supermaze 2

Z hlediska zpracování se Super Maze řadí mezi velmi povedené hry. Hned po spuštění nás uvítá vkusně a přehledně zpracovaná hlavní nabídka. Grafika si drží svůj standard i ve hře samotné. Působí na nás líbivým dojmem. Stejně tak nás zaujme příjemná, dynamičtější hudba. Rozhodně jsem ji uvítal. Uvolňuje správným způsobem napětí ve hře, avšak zároveň nás vybuzuje. Ovládání je volně nastavitelné, jedná se o pár kláves, jež jsou lehké k zapamatování. V základu jsou nadefinovány takto:

[Šipka dopředu] – Pohyb smajlíku kupředu.
[Šipka dozadu] – Někdy je třeba i ustoupit, a tak je zde pohyb vzad.
[Šipka doleva] – Otočení hráče doleva.
[Šipka doprava] – Otočení doprava.
[Y] – Klasické úkrokové tlačítko. Nyní doleva
[X] – Krok sun krok doprava.
[Mezerník] – Nejdůležitější akce neboli střelba.
[R] – Přiblížení.
[Tab] – Přepínání módu pohledu. K dispozici máme náhled z první a třetí osoby.
[C] – Otevře komunikační kanál. Vhodné k nadávání, chválení, výhružným zprávám a tak dále.

Supermaze 3

Hratelnost Super Maze je celkově velmi dobrá a není přílišných chyb jak v grafice, tak ve hře. Hardwarové nároky jsou sice vyšší, ale na rozdíl od nejnovějších titulů směšně nízké, takřka zanedbatelné. Bohatě vám postačí Rimmerovo zlaté číslo, co se týče frekvence procesoru.

root_podpora

Supermaze 4

Nastává chvíle zhodnocení mých slov do krátkého odstavce. Hra Super Maze je důvtipným skloubením akční a zároveň nenásilné hry, jež by neměla nikoho pohoršovat. Je tudíž vhodná i pro mladší osazenstvo. Nevíte-li, co si s kamarády zahrát po síti, není nic snažšího než si stáhnout Super Maze. Rozhodně se při hraní pobavíte. Zmíněná hudba i grafika jsou pěkně zpracovány, nemusíte překonávat vnitřní nechuť a odpor. Jste nemilosrdně vrženi do labyrintu světa, najdete soupeře dříve než on vás, budete přesnější, rychlejší, dostanete tak šanci žít déle a objevit ráj srdce? Zjistíto to poměrně snadno. Zapněte stahování. Přichází Super Maze.

Supermaze 5

Ze stránky autorů si stáhněte zhruba desetimegový balíček. Ke vstupu do bludiště potřebujete knihovny OpenAL, SDL a OpenGL. Po rozbalení spusťte soubor runSuperMaze.sh. Žádné velké zdržování, rychle mezi stěny! Odpočinout si můžete o přestávce!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku