Hlavní navigace

Superbezpečný počítač ORWL byl zafinancován. Bez klíče nenabootuje

2. 10. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

USB-C dostalo specifikaci pro audio, Google Now už mluví česky, Qualcomm chce koupit NXP, přehrávač Kodi prý slouží pirátům a v Německu narazilo propojení WhatsApp s Facebookem.

Software a hardware

Na crowdfundingové platformě Crowd Suply uspěl projekt malého počítače ORWL. Je výjimečný nejen designem, ale hlavně zabezpečením. Za prvé vůbec nenabootuje, pokud nebude v dosahu NFC klíč. Samozřejmostí je kompletní šifrování. A co je asi nejzajímavější, pokud ORWL detekuje nějaké snahy o fyzickou manipulaci s vnitřnostmi, okamžitě vymaže veškerá data. Co se týče operačního systému, tak autoři doporučují bezpečnou linuxovou distribuci Qubes OS. Dojem trochu kazí nesvobodný BIOS, ale použití alternativního bude možné a Coreboot už se připravuje. ORWL začíná na 699 dolarech, což za počítač s Intel Skylake M3 není zrovna málo, ale bezpečnost cenu asi vyvažuje. Objednávat můžete do 6. října, dodání je plánováno na leden.

Apple se sice odstraněním konektoru Jack z iPhonu 7 proslavil, ale další výrobci o podobném kroku už nějaký čas uvažují. Teď to budou mít snazší, protože skupina USB-IF vydala specifikaci USB Audio Device Class 3.0. Jde o sadu instrukcí, kterými by se zařízení měla řídit při přenosu audia přes USB-C. Tomu sice doteď nic nebránilo, ale každý výrobce to řešil trochu jiným způsobem, takže mohly vznikat problémy s kompatibilitou. V budoucnu by neměl být problém jakákoliv sluchátka/reproduktory s USB-C připojit k jakémukoliv počítači či telefonu s USB-C.

Z veleočekávané hry No Man’s Sky, která vyšla v srpnu, se klube velké fiasko. Jelikož hra neobsahuje řadu možností, které vývojáři slibovali, často se skloňuje i slovo podvod. K nějaké hromadné žalobě zatím nedošlo, na to je asi příliš brzo, ale hru a její pochybnou propagaci už vyšetřuje britská reklamní asociace. Ta sice nemá příliš možností, jak vydavatele potrestat, ale její verdikt určitě bude hrát velkou roli. Mezitím se ukazuje, že hra skutečně není tak zábavná, jak většina hráčů očekávala. Počet současně aktivních hráčů se pohybuje pod dvěma tisíci. Téměř 90 % vlastníků hry ji v posledních dvou týdnech už vůbec nezapnulo.

Asistent Google Now vylepšuje podporu češtiny. České hlasové pokyny už sice umí rozpoznávat delší dobu, ale dosud vám odpovídal jen textově. Teď už Google Now části uživatelů začal odpovídat česky ženským hlasem. Sice toho neumí tolik jako anglická verze a v projevu se ještě najdou nepřesnosti, ale Google v tomto předehnal Apple a Microsoft. Jejich asistentky Siri, resp. Cortana, česky neumí a zřejmě jen tak umět nebudou.

Internet a web

Amazon dále rozšiřuje svou nabídku služby Prime. Všichni předplatitelé nově budou mít k dispozici prémiové služby na platformě Twitch, která slouží pro streamování videí ze hraní her. To znamená absenci reklam, větší možnosti komunikace v chatu a také možnost předplatit si jeden kanál měsíčně úplně zdarma (běžně stojí 5 dolarů). Krom toho uživatelé každý měsíc dostanou nějaký ten dárek. Třeba kopii nezávislé hry nebo předmět do některé z her, které se nejčastěji streamují. Amazon Prime v současnosti vyjde na 11 dolarů a nabízí bezplatné poštovné a katalogy hudby, filmů a seriálů a půjčování knih.

Byznys, politika, právo

Qualcomm údajně jedná o koupi společnosti NXP Semiconductors, která se dnes zaměřuje hlavně na výrobu NFC čipů. Krom toho se věnuje dalším radiofrekvenčním autentizačním technologiím, mj. zamykání v automobilech apod. Qualcomm by koupí NXP dále mohl posílit svou pozici na trhu mobilních zařízení, resp. komponent pro ně. Cena akcií NXP po odha;lení informací vystřelila asi o 20 %. Tržní kapitalizace firmy činí přes 40 miliard dolarů, což by i pro takový Qualcomm bylo docela velké sousto. Jeho tržní kapitalizace se pohybuje kolem 100 miliard dolarů.

Nedávné propojení komunikátoru WhatsApp s Facebookem už narazilo, a to v Německu. Tamní úřad pro ochranu osobních údajů Facebooku nařídil, aby přestal čerpat data německých uživatelů WhatsApp a již získaná data smazal. Podle úřadu je jednání Facebooku v rozporu s německými zákony, které v podobných případech vyžadují opt-in souhlas uživatele. Facebook umožnil pouze opt-out, ještě k tomu po omezenou dobu. Facebook se proti rozhodnutí chce odvolat.

Ve výroční zprávě britského úřadu pro duševní vlastnictví byla část věnována svobodnému multimediálnímu centru Kodi. To je podle úřadu čím dál víc využíváno pro sledování obsahu z nelegálních zdrojů. Úřad sice uznává, že na Kodi a zařízeních s ním prodávaných samo o sobě nic závadného není, ale znepokojuje ho, jak snadné je software obohatit pirátskými doplňky a snadno sledovat autorsky chráněný obsah bez placení. Zároveň upozorňuje, že hodlá víc zasahovat proti prodejcům, kteří prodávají zařízení s již předinstalovanými pirátskými doplňky. XBMC Foundation se vyjádřila, že je věc uživatelů, co si nainstalují, ale soudně by se bránila tomu, pokud by někdo prodával pirátské krabičky s důrazem na značku Kodi.

Oficiální krabička Kodi pro Raspberry Pi

Oficiální krabička Kodi pro Raspberry Pi

Firmě Salesforce.com se nelíbí plánované převzetí LinkedIn společností Microsoft a bojuje proti němu u evropských a amerických regulatorních orgánů. Podle Salesforce.com by Microsoft získal nespravedlivou konkurenční výhodu a měl by možnost zablokovat konkurenci přístup k datům z profesní sociální sítě LinkedIn. Microsoft se však vyjádřil, že ho jednání Salesforce.com moc netrápí a akvizice již byla, byť zatím neoficiálně, schválena americkými, brazilskými a kanadskými orgány pro ochranu trhu. Salesforce.com poskytuje zejména cloudové systémy pro CRM a také o LinkedIn měla zájem. Microsoft však nabídl víc.

Zajímavosti / telegraficky

Společnost SpaceX představila koncept meziplanetárního dopravního systému, který by měl dostat lidi na Mars. Elon Musk by chtěl výpravu vyslat do deseti let, avšak odborníci jsou poměrně skeptičtí.

Na GOG Connect byla přidána další várka her. GOG.com vám takto zpřístupní některé hry, které máte na Steamu, a to bez DRM. Pozor, možnost je časově omezená.

Samsung získal exkluzivní licenci na novou technologii pro výrobu superhydrofobních displejů. To znamená, že displej telefonu by nezachytil téměř žádnou vodu, ta by se pouze odrazila.

Nová oficiální aplikace YouTube Go umožní stahování videí z YouTube. Otázkou je, zda se k nám někdy dostane, nebo jako v případě předchozích pokusů zůstane pouze v rozvojových zemích.

TPBClean – nová varianta torrentového serveru Pirate Bay, která nemá sekci pro dospělé a nezobrazuje žádné reklamy.

V pražské Paralelní Polis probíhá mezinárodní Hackers Congress. S Bitcoinem se přišel seznámit i ministr financí Andrej Babiš, který v minulosti obtížně kontrolovatelnou měnu ostře kritizoval.

Pozor na poslední aktualizaci Windows s označením KB3194496. Nezanedbatelná část uživatelů hlásí problémy při instalaci, kdy se sice systém nakonec vrátí k předchozí verzi, ale může být dlouhou dobu nepřístupný.

root_podpora

Vyhledávač Seznam.cz výrazně zvětšuje databázi indexovaných stránek. Postará se o to několik stovek nových serverů v zánovním datacentru Kokura.

Spotify prý vyjednává o koupi serveru SoundCloud, což je jakési YouTube pro zvukový obsah. Hodnota služby se v současnosti odhaduje na cca 700 miliónů dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.