Hlavní navigace

SuSE Linux 8.1 CZ - recenze

12. 11. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Další z významných linuxových distribucí, se kterými se v podzimním čase tradičně roztrhl pytel, je SuSE Linux 8.1 (SL 8.1). Recenzi jeho české mutace vám dnes přinášíme.

Instalace

Instalační program YaST2 se od verze 8.0 změnil jen málo. Ostatně už v minulé verzi byl velice kvalitní. Nadále nabízí možnost otestovat paměť přímo z distribučního média programem memtest86, umožňuje snadno zmenšit existující windowsové partitions bez ztráty dat, umí konfigurovat RAID zařízení nebo LVM jednotky. Vylepšení se dočkal proces výběru balíčků, který nyní podrobněji hlásí konflikty závislostí a nabízí lepší kontrolu nad jejich řešením. Ostatně výmluvněji je vše ukázáno v následujícím obrázku, který demonstruje, co se stane, když se pokusíme odstranit program, na kterém závisí jiný balíček:

dependecies

Potěšitelnou zprávou je, že vedle sedmi instalačních CD se v krabici nachází také DVD disk (dříve jej bylo nutné doobjednávat zvlášť). Těšil jsem se tedy na pohodlnou instalaci bez nutnosti vyměňovat instalační média. Bohužel se však v mém případě objevila nekompatibilita, která znemožňuje použít DVD na některých počítačích s kombinovanou DVD/CD/CDRW mechanikou. Telefonistka na lince instalační podpory mi dokázala poradit pouze jediný způsob řešení problému, a sice použít klasickou CD instalaci. Zajímavé ovšem bylo, že brzy po instalaci jsem v elektronické databázi instalační podpory (na http://cdb.su­se.cz) nalezl relativně snadné řešení. Škoda.

S velkou radostí jsem uvítal změnu adresářové struktury na instalačních médiích, která jsou po vzoru ostatních distribucí konečně koncipována tak, že jednotlivé balíčky jsou umístěny v adresáři podle architektury (i586, i686, noarch, src) a nikoli poněkud nepřehledně podle aplikačních skupin, jak tomu bylo u SuSE zvykem doposud. Výtku je možné mít, podobně jako u předchozí verze, k neaktuálním českým popiskům u některých balíčků.

Po vzoru Mandrake Linuxu, který tak činí již delší dobu, je celá distribuce kompilována pro procesor 586. Výjimkou jsou samozřejmě kritické komponenty, např. jádro nebo glibc, kde se vyplatí optimalizace pro vyšší procesory (i686 nebo AMD Athlon).

Konfigurační nástroje

Byl zdokonalen program SaX2 pro nastavování parametrů grafické karty a monitoru. Nyní dokáže konfigurovat také pokročilejší nastavení jako třeba režim práce na více monitorech (Xinerama), dotykové obrazovky nebo 3D akceleraci. Nově se v YaSTu setkáme s modulem pro konfiguraci analogových i digitálních joysticků, modulem pro zálohování i obnovu systému a dalšími.

SaX2

Byla také zdokonalena správa nástrojů YaST na znakové konzole: Zejména způsob ovládání, který byl dřívějším verzím YaSTu vytýkán, byl přepracován. Textový YaST2 teď působí přehledně, kompaktně a nabízí tytéž funkce co grafická verze, což uvítá nejeden administrátor spravující počítač přes terminál.

YaST 2

Konfigurační program YaST nadále funguje dvoufázově, tzn. uživatel si, ať už grafickým (textovým) YaSTem, nebo přímou editací souborů v /etc/sysconfig nejdřív nastaví požadované změny a pak je pomocí programu SuSEconfig promítne do nastavení systému.

OpenOffice

Od vydání SL 8.0 se změnilo také to, že došlo ke stabilizaci kancelářského balíku OpenOffice.org, kterému se tak otevřely dveře do všech větších distribucí. Česká pobočka SuSE se vzápětí zasadila o jeho rychlou lokalizaci, a tak v SL 8.1 CZ nalezneme OpenOffice 1.0.1 v české i slovenské (a samozřejmě i anglické) jazykové mutaci. Dochází tak k více než přiměřené náhradě a také trochu k nápravě neštastné situace kolem lokalizace StarOffice 5.2 v SL 8.0, o které se více zmiňuji v tomto článku.

OpenOffice je pro desktopové nasazení Linuxu skutečným požehnáním. Přináší celkem dobrou kompatibilitu s formáty .doc, .xls a .ppt a ovládá se velmi podobně jako rozšířený MS Office. Na rozdíl od původního Star Office, ze kterého vychází, pracuje rychleji, spolehlivěji a šíří se s open-source licencí.

Další změny

Podobně jako ostatní distribuce, také SL 8.1 používá překladač gcc verze 3.2 a systémové knihovny zůstávají zakotveny na glibc 2.2.5. Jádro nese označení 2.4.19, a jak je u velkých distribucí zvykem, vyznačuje se mnoha dodatečnými úpravami. Možná nejzajímavější je podpora ACPI pro správu napájení namísto letitého standardu APM. Sympatické je, že součástí zdrojového balíčku s kódem jádra je i komentovaný seznam aplikovaných patchů.

Primárním MTA (démonem pro doručování pošty) nyní není Sendmail, ale Postfix, který je, zejména pro individuální použití (jako MTA na pracovních stanicích) vhodnější volbou také díky své jednoduchosti. Příjemné je, že na rozdíl třeba od RHL obsahuje SL 8.1 nástroj, kterým si může každý poštovního démona snadno zkonfigurovat.

Podobně i tiskové služby zajišťuje progesivnější cups, čímž došlo k odsunutí LPRng do pozadí. Otázku nasazení HTTP serveru vyřešili v SuSE šalamounsky, správce má na výběr mezi Apachem 1.3.26 a 2.0.40.

Došlo i ke změně zavaděče. Grub má více užitečných funkcí než LILO, nevyžaduje fixní nastavení a obsahuje mini-shell, kterým je možné řešit problémy při zavádění jádra. Pokud budete provádět upgrade ze staršího SL, zůstane vám LILO. Při nové instalaci dojde k zavedení Grubu.

V souvislosti s chvályhodným přibližováním linuxových distribucí, ať už kvůli projektu UnitedLinux, FHS, nebo LSB, došlo k drobným změnám v souborovém systému a názvech systémových účtů. Když už je řeč o standardech, dodejme, že podobně jako RHL 8.0 a další se stal i SL 8.1 držitelem certifkátu LSB 1.2.

Stejně jako dříve i nyní najdeme v distribuci několik komerčních aplikací. Jmenujme třeba prohlížeč Opera, Adobe Acrobat Reader, Real Player a některé další. Celkově však je znát, že jich oproti SL 8.0 výrazně ubylo.

GUI

Výchozí prostředí je KDE ve verzi 3.0.3. To je všem uživatelům aktuálních distribucí důvěrně známé, tak jen dodejme, že podobně jako třeba Red Hat i SuSE používá vlastní desktopové téma (Qt Keramik), sadu ikon (Connectiva crystal), nastavení fontů, widgetů (rámečků a grafických prvků oken), atd. Stojí rovněž za zmínku, že v současné době se v SuSE updatech již nachází update prostředí KDE na verzi 3.0.4.

Kvalita vyhlazování a základní nabídka fontů podle mého názoru nejsou docela podařené, rozhodně méně než třeba u RHL 8.0. V základním nastavení mi chyběla některá písma, použitá působila na můj vkus příliš zubatě a musel jsem do systému přidat několik dalších fontů a provést řadu úprav, abych se při práci cítil pohodlněji. Možná je to jenom subjektivní pocit, ale myslím, že tady mohli tvůrci SuSE zafungovat lépe.

Dokumentace

Ta si udržela vysokou kvalitu a zůstává jednou z největších deviz SL. Nadále ji tvoří dvě tištěné příručky – „Příručka správce systému“ (dříve nazývaná „Systémová a referenční příručka“) a uživatelská příručka.

Kvalita příručky správce systému se nezměnila. Zůstala tedy stejně kvalitní, pouze byla na několika místech rozšířena o specifika nové verze SL a přibylo i několik obecnějších kapitol. Pokud odhlédneme od blízkého svázání se SuSE Linuxem, mohla by být příručka správce systému cenným zdrojem informací pro všechny začínající linuxové uživatele vůbec.

Uživatelská příručka byla aktualizována v souvislosti s přechodem z KDE 2 na KDE 3 a ze Star Office na Open Office. Byly přidány kapitoly zabývající se vypalovacím programem K3b, použitím programů pro skenování a prací s digitálními fotoaparáty, programem Evolution, srovnáním dostupných linuxových browserů a prací s editorem Gimp. Naopak vypuštěna byla kapitola o emulátoru Wine.

Instalační podpora

Instalační podporu získává každý registrovaný uživatel SL 8.1. Týká se jedné konkrétní instalace a je poskytována po dobu 90 dní formou telefonické, faxové a emailové podpory. Užitečnost téhle služby je tak trochu snížena omezeným rozsahem témat, kterých se podpora týká. Pokud budete hledat řešení jakéhokoliv složitějšího problému, než jen jak nainstalovat SL, zkonfigurovat tiskárnu, připojení do Internetu apod., buďte připraveni, že vás odkážou na placené služby Proffesional Services.

Závěr

Nadále se jedná o vynikající desktopovou distribuci, snadno konfigurovatelnou a na rozdíl například od RHL 8.0 ihned a bezproblémově použitelnou i v našem národním prostředí. Také proto, že se SuSE nepouští do žádných větších experimentů typu unicode localů nebo jiných radikálních změn.

UX DAy - tip 2

Novým uživatelům, zejména chtějí-li SL používat na svém domácím nebo kancelářském desktopu, jej nelze než doporučit. Pokud jde o upgrade, tak když pomineme OpenOffice.org, který lze však získat i jinak, nevidím žádné zvláštní důvody, proč by měl spokojený uživatel SL 8.0 migrovat na 8.1. V době psaní tohoto článku pořídíte SL 8.1 za 2550 Kč, upgrade je o tisíc korun levnější.

Produkt SuSE Linux 8.1 CZ k recenzi poskytla firma SuSE CR, s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?