Hlavní navigace

SuSE Linux 8.0 CZ - obsah, dokumentace, zhodnocení

18. 6. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dnes pokračuje druhou částí recenze SuSE Linuxu 8.0 CZ. Podíváme se na jeho složení, začteme se do dokumentace a zhodnotíme přínos distribuce pro toho kterého uživatele.

Už samotná přítomnost osmi CD v instalační sadě dává tušit obrovský rozsah distribuce. Ten uvítají především uživatelé, kteří nedisponují příliš kvalitním připojením k Internetu, jelikož najdou většinu nejpopulárnějších linuxových programů přímo v distribuci a nebudou mít tedy potřebu stahovat si je individuálně.

V distribuci tedy najdeme kompletní prostředí KDE i Gnome v aktuálních verzích, Mozillu 0.9.8, velké množství kancelářských a grafických programů, požehnanou sbírku her i multimediálních aplikací.

Vývojáři budou moci použít překladač gcc 2.95.3, stejně tak nadcházející gcc 3, velké množství vývojových IDE prostředí, GUI designérů, debuggerů.

Nechybí pochopitelně ani většina bežných serverových komponent jako třeba Apache, několik různých implementací FTP, NFS, SMTP serverů, faxový software Hylafax atd.

Rovněž všemožný hardware je velmi dobře podporován složením distribuce. Kromě tradičně výtečné podpory ISDN karet se jedná o TV tunery, DSL modemy, zvukové karty (subsystém ALSA), scannery, tiskárny (tiskové démony LPRng, CUPS a Turboprint).

SuSE má tradičně vstřícný postoj i ke komerčním programům, v distribuci tedy naleznete také například vývojové kity pro Javu od IBM i od Sunu, Kylix open edition a JBuilder od IBM, prohlížeč Opera, přehrávač Real Player, emulátor vmware, Acrobat Reader, databázi SAP-DB a mnohé další. Vše pochopitelně v licenčně ošetřených šiřitelných verzích.

Dokumentace

Jak již bylo řečeno, zakoupením SuSE Linuxu získává uživatel i dva manuály. Prvním je aplikační příručka, která popisuje základní principy ovládání prostředí KDE a částečně se zmiňuje také o obsluze některých uživatelských programů. Popravdě řečeno, většině uživatelů bude tento manuál prakticky k ničemu, protože vzhledem ke stránkové dotaci jednotlivých kapitol se z něj čtenář dozví maximálně to, že popisovaný program existuje. Popisovat způsoby ovládání prostředí KDE (navíc ve starší verzi 2) je myslím také poměrně zbytečné, vezmeme-li v úvahu cílovou skupinu uživatelů SuSE Linuxu, kterou vesměs budou tvořit lidé, co již s nejakou formou grafického prostředí pracovali.

To druhá, objemnější knížka nazvaná „Systémová a referenční příručka“ je daleko užitečnější a cenné informace z ní mohou čerpat i pokročilejší uživatelé, kteří již mají nějakou zkušenost s Linuxem či jiným OS za sebou. Popisuje proces instalace a způsoby použití konfiguračních nástrojů, způsob nastavení síťových služeb (do té míry, že uvedené příklady lze skutečně použít v praxi). Také se zde v přiměřené míře dozvíme o obecnějších principech (IP adresování, základní unixové příkazy, relace X server – X klient atd.). Celkově vzato se mi tento manuál zdá být dobrou odpovědí na četná volání po české dokumentaci, kterými jsem ve své praxi linuxového konzultanta zavalován.

Za součást dokumentace je nutné považovat i dokumentaci elektronickou. V tomto případě máte k dispozici nejen klasické soubory HOWTO z LDP, obvyklé manuálové stránky, ale také technickou instalační podporu poskytovanou 90 dní po registraci produktu. Obracet se na ni můžete telefonicky, případně emailem.

Kromě toho naleznete v distribuci také offline podobu databáze technické podpory včetně nástrojů pro její prohledávání (SuSE help-center).

SuSE CZ == česká distribuce

Jak již bylo řečeno, SuSE Linux 8.0 CZ je tuzemskou mutací produktu SuSE Linux 8.0 Professional. Označení CZ ve jméně distribuce neznamená tedy lokalizovanou verzi distribuce, jak by se mohlo zdát, ale pouze to, že se jedná o produkt české pobočky SuSE. Lokalizace na úrovni běžných aplikací je stejná jako u ostatních podobných distribucí, není tedy lepší než například u originálního SuSE Linuxu nebo Red Hatu. Je asi taková, že některé programy jsou počeštěny úplně, jiné částečně a další vůbec. Co je v češtině úplně, je instalační program a konfigurační nástroje YaST.

Prvních sedm instalačních CD je naprosto stejných jako originální SuSE Linux 8.0. Osmé CD obsahuje updaty, které byly uvolněny v mezidobí mezi vydáním originální a CZ verze SuSE, elektronickou verzi tištěné dokumentace, offline podobu WWW stránek SuSE CR, především ale lokalizovanou verzi balíku Star Office 5.2.

Star Office

Lokalizace Star Office je tak trochu kontroverzní počin. Samozřejmě je nutné přivítat, že se vůbec někdo do něčeho podobného pustil, ovšem její řešení na mě nepůsobí příliš důvěryhodně.

Star Office (SO) 5.2 je komeční software, jehož binární soubory je možné zdarma používat. V SuSE CR použili polskou verzi SO, která je díky stejné znakové sadě pro počeštění nejvhodnější, a připravili překlad nad ní. Protože podle licenčních podmínek nelze modifikovat, tím méně šířit modifikované verze SO, najdeme v SuSE anglickou a polskou verzi SO a „počešťovací skript“, který provede lokalizaci na přání. SuSE CR tak přenáší odpovědnost za porušení licenční smlouvy na uživatele, který musí odsouhlasit, že si je vědom této skutečnosti.

Toto řešení s sebou přináší mnohé nezodpovězené otázky, kterým se dokumentace vyhýbá. Například, zdali je legální požití programu při vědomém porušení licenčního ujednání. Pokud si budu lokalizaci instalovat na svůj soukromý počítač, dá se lecos překousnout, ale bude mít správce firemní sítě odvahu učinit z lokalizovaného SO základní platformu pro přenos dokumentů?

Podle mého názoru by kancelářskému použití SuSE 8.0 Linuxu CZ více prospělo, kdyby lokalizační tým SuSE CR věnoval energii vynaloženou na překlad SO jiným směrem. Například by bylo možné relativně snadno opravit AbiWord tak, aby šel používat v českém prostředí, lépe lokalizovat KOffice, připravit prostředí Wine pro instalaci MS Word a MS Excel viewerů apod.

Hodnocení

SuSE Linux 8.0 CZ nabízí výtečný instalační program, možná nejlepší, jaký současné Linuxy nabízejí, a skvělé grafické konfigurační nástroje. Za kvalitní lze označit i tištěnou česky psanou dokumentaci, která může pomoci orientovat se v systému nejednomu začátečníkovi. Kladně je třeba hodnotit velký rozah distribuce, který minimalizuje nutnost stahovat z Internetu další programy. Začátečníkům a domácím uživatelům nelze než SuSE Linux 8.0 CZ doporučit.

Pokročilejším uživatelům, kteří si svůj systém dokáží zkonfigurovat i bez použití GUI nástrojů, toho ovšem příliš nenabízí. Musejí si koupit krabici a překousnout skutečnost, že část systému je krytá komerční licencí. Pravděpodobně nevyužijí ani tištěné manuály, ani většinu programů z instalační sady, neboť si nainstalují základ systému a zbývající programy si v novějších verzích stáhnou sami z Internetu, přičemž dost možná budou muset řešit problémy, neboť RPM balíčků zkopilovaných přímo pro SuSE najdeme na Internetu poskrovnu. Často tedy nezbyde než používat zdrojové kódy, případně balíčky připravené pro Red Hat. Ty většinou fungují, ovšem ne vždy a občas, vzhledem k dílčím odlišnostem obou distribucí, představují v systému nesourodé těleso.

root_podpora

Celkově vzato, SuSE Linux je výbornou startovací distribucí pro nové uživatele Linuxu. Stávajícím spokojeným uživatelům jiných distribucí toho ovšem příliš navíc nenabídne.

Produkt poskytla společnost SuSE CR, s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?