Hlavní navigace

SuSE Linux 9.0 CZ

23. 12. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ačkoliv originální SuSE Linux 9.0 je již několik týdnů k dispozici, předvánoční nebo snad spíše mikulášskou nadílku obohatila nová verze SuSE Linuxu 9.0 CZ. Pojďme se společně podívat jak se distribuce vydařila.

Na úvod je třeba říci, že tato recenze se věnuje k produktu SuSE Linux 9.0 CZ, který je ekvivalentní k originálnímu (anglickému, resp. německému) SuSE Linuxu 9.0 professional. Distribuci, kterou za účelem recenze poskytla společnost SuSE CR, jsem podobně jako předchozí verze testoval na notebooku HP s procesorem PIII 900 MHz, 40 GB diskem a 256 MB RAM. Kromě architektury x86 (od Pentia nahoru) je k mání ještě varianta distribuce zkompilovaná pro perspektivní platformu AMD64, což je první z velkých novinek SuSE Linuxu.

Viditelné změny

Jako ostatně u všech předchozích distribucí došlo i v případě SuSE Linuxu k drobným změnám grafického vzezření – tzv. artworku. Jsou to detaily, ale jsou vidět a pro mnoho uživatelů jde o první nápadnou změnu. Takže styl nového SuSE Linuxu je o něco více hranatější, než tomu bylo dříve, základním motivem jsou zelenomodré obdélníky. Doplňme jen, že do stejného kabátu se oblékly také firemní WWW stránky, krabice a obaly manuálů. Hranatější jsou i všechna loga a písma nadpisů, pouze maskot firmy – chameleon Geeko poněkud přibral a zmenšil tak poměr délky k výšce. Z dalších na první pohled viditelných změn jsou to stínovaný grafický kurzor v prostředí Xfree86, nový grafický boot-manager (ať již se pod ním skrývá linuxrc, Lilo, nebo Grub). Pojďme se ale již věnovat podstatnějším vě­cem.

Dokumentace

Je velice potěšitelné, že nám manuály oproti předchozím verzím o notný kus ztloustly. 736 stran systémové příručky a 340 stran uživatelského manuálu, to už je pořádná plocha. Když k tomu připočteme, že není promarněná jen tak zbůhdarma, ale uživatel se z ní i něco dozví (to je případ zejména Příručky správce systému), tak nezbývá než zajásat. Příručka se nyní obšírněji zmiňuje např. o srovnání souborových systémů, konfiguraci serveru LDAP, XNTP, OpenSSH nebo Apache. S trochou nadsázky by se dalo říci, že pokud hledáte kvalitní knihu o správě Linuxu, kupte si SuSE Linux, získáte vysoce kvalitní dokumentaci a ještě ucházející distribuci v ceně :-)

Naproti tomu „Uživatelská příručka“ pomůže spíše tápajícím začátečníkům, kteří o Linuxu mnoho nevědí, zorientovat se v základech jeho použití a v odlišnostech od prostředí Windows. Na rozdíl od systémové příručky však její kvalita klesá s rostoucím počtem stran. Některé kapitoly jsou ve stávající podobě zcela zbytečné a začátečníkovi v tápání příliš nepomohou. Ale to je obecně problém většiny knížek pro začátečníky. Shrnout znalosti v referenční příručce nebo ve vyčerpávající bibli pro pokročilé zvládne kdekdo, ale napsat jednoduchý a čtivý manuál pro nezorientované, to chce pořádnou dávku umu.

Instalace

Počet médií v distribučním kitu se o něco zmenšil, ovšem pouze opticky. Fakticky v klasickém papírovém obalu nalezneme stejných pět CD-ROMů s binárními balíčky jako dříve a nově jen jeden DVD-ROM, který je ovšem vylisován oboustranně, takže na straně B nalezneme zdrojové balíčky. Podobně jako u předchozí verze není obsah CD-ROM verze ekvivalentní verzi na DVD-ROM. Některé objemné nebo zřídka užívané balíčky jsou obsaženy jen na DVD.

Stejně jako dříve je k dispozici i volně šiřitelné verze SuSE Linuxu – SuSE Linux Live-evaluation a FTP edition, která je instalovatelná přes Internet. Bohužel znovu došlo k politováníhodnému faktu, kdy SuSE v případě Live-evaluation verze pozdrželo zveřejnění zdrojových balíčků a po jistou dobu došlo k situaci, kterou někteří lidé chápou jako porušení licence GPL.

Instalační program klasicky obsahuje podporu pro změnu velikosti windowsových partitions a nejnověji přidává podporu i pro NTFS. Jinak se proces výběru balíčků a vůbec celé instalace změnil jen minimálně.

Pod povrchem

Startování distribuce je nyní o něco rychlejší, neboť startovací skripty jsou uzpůsobeny tak, aby je bylo možné spouštět paralelně (jestliže na sobě ovšem vzájemně nezávisí). Pokud používáte SuSE Linux na desktopu, pravděpodobně uvítáte, že v systému s jedním uživatelem se není nutné nijak přihlašovat, systém automaticky naběhne do grafického prostředí. Obě tyto funkce citelně zkracují dobu nutnou k nastartování systému. Kéž by podobné snahy pokračovaly i nadále. Dlouhá doba startování je jednou z velkých slabin současných OS a Linuxu zvlášť.

Grafická prostředí KDE a GNOME se změnila jen minimálně, prostředí dosáhla na verzi 3.1.4 resp. 2.2.2. Ostatně stejné verze prostředí mohou získat i uživatelé starších verzí distribucí SuSE Linux prostřednictvím služby SuSE Linux KDE Service, resp. SuSE Linux Gnome service. Jiné aplikace ovšem zaznamenaly významnější změny – např. OpenOffice.org ve verzi 1.1 pracuje výrazně rychleji a dosahuje lepší míry kompatibility s MS Office formáty než předchozí verze. Totéž se dá říci o Mozille 1.4 a vývojové verzi Gimpu 1.3.20 (s podporou barevného modelu CMYK).


Ze změn pod povrchem stojí za zmínku přechod na rpm verze 4 (konkrétně 4.1.1), do kterého se u SuSE pustili jako jedni s posledních. Jádro 2.4.21 ovšem obsahuje celou řadu vlastností backportovaných z připravovaných jader řady 2.6. Za zmínku stojí o mnoho vylepšená podpora ACPI, vylepšený scheduler (kód jádra odpovědný za přidělování strojového času procesům) nebo dynamický powermanagement mobilních procesorů. Potěšitelné je, že byl znatelně rozšířen seznam podporovaných Winmodemů. Naopak méně příjemná je skutečnost, že prostředí Xfree86 už přímo nepodporuje 3D akceleraci karet nVidia, potřebný modul je potřeba stáhnout a nainstalovat individuálně.

Podpora multimédií v SuSE je na tom podobně jako u ostatních distribucí. Zmizel sice populární MPlayer, ovšem nahradil ho vcelku obstojný Kaffeine. Na rozdíl od Fedory SuSE Linux podporuje přehrávání MP3 a některé formáty digitálního videa. Podporu pro DivX, DVD nebo enkódování MP3 je ovšem z licenčních/pa­tentových důvodů třeba doinstalovávat odjinud. V případě SuSE Linuxu je dobrým zdrojem vhodných rpm balíčků síť serverů PackMan.


Uživatele, kteří chtějí experimentovat, možná potěší alternativní jádro 2.6.0-test5, které nalezneme na DVD disku v adresáři unsorted. Distribuce však není zcela uzpůsobena pro toto jádro, pravděpodobně se setkáte s problémy a navíc jeho instalací ztrácíte nárok na instalační podporu.

Bohužel v distribuci nenalezneme Sambu 3.0, pouze starší verzi 2.2.8a. Nová verze představuje významný krok kupředu a současně podle všeho dosahuje velmi dobré spolehlivosti. Trochu to zamrzí už proto, že jiné aplikace, např. Apache 2.0.47 nebo již zmíněný Gimp, jsou k dispozici ve dvou verzích a uživatel tak má na výběr mezi absolutní spolehlivostí a novými vlastnostmi. Samba by si tento přístup podle mého názoru zasloužila také.

Rozšíření se dočkal konfigurační nástroj YaST v podobě modulů pro konfiguraci Samby, TFTP, Apache, DNS a DHCP. Přibyl také modul pro konfiguraci NTP, klienta Samby a YaST systém doctor, který dokáže obnovit omylem smazané/změněné systémové soubory ze zálohy. Sbírka GUI nástrojů se tak rozrostla do té míry, že i uživatelé zvyklí na komfort konfigurace ve Windows budou překvapeni.

UX DAy - tip 2

Cena

Zůstává neměnná – 2.429 Kč bez DPH, případně upgrade ze starší verze za 1476 Kč. Další slevy lze získat zakoupením akademické licence nebo pomocí předplatného Abonemo. V souvislosti s uvedením nové verze došlo jako tradičně k výraznému snížení cen starších verzí. Jako vždy je v ceně instalační podpora v trvání 60 dní.

SuSE Linux 9.0 CZ je velice podařená distribuce.

Byl pro vás článek přínosný?