Hlavní navigace

Názor k článku Svět se mění a pro Intel v něm možná začíná být těsno od Josef Pavlik - ja mam HP12C HP15C i HP16C, Dal jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 6. 2020 18:27

    Josef Pavlik

    ja mam HP12C HP15C i HP16C, Dal jsem za ne radove pred 10ti lety majlant, dnes uz bych to neudelal. Je v nich par stovek euro.

    12C byla genialni, je to nejdele vyrabena kalkulacka vsech dob. V dobach, kdy urednici v bankach nemeli computery, na teto kalkulacce byli schopni spocitat hypoteku behem par sekund. Je zajimave, ze v manuale jsou priklady s radove 10 az 15% uroky. Zda se, ze v te dobe byla v USA pekna inflace.

    15C pouzivam sice ne denne, ale velmi casto, lezi mi tady mezi klavesnici a monitorem. I prestoze mam na computeru jeji emulator, na cokoliv slozitejsiho nez sumu par cisel a pripocitat dan, pouzivam fyzickou kalkulacku.

    16C je ovsem propadak. Na to prisel i HP, prestal ji vyrabet pomerne rychle. Pouzivam ji velice malo (zato ma velmi zachovalou klavesnici :-). Neni moc prakticka. Ovsem pokud potrebuju prevadet cisla mezi hex-dec, je k nezaplaceni - zadna jina kalkulacka to nema tak jednoduche. Proto ma i tato kalkulacka sve pevne misto mezi klavesnici a monitorem, lezi POD hp15c :-) Nevyhoda tohoto ulozeni je ovsem ta, ze kdykoliv potrebuju HP15, vytahnu HP16. A naopak.

    Co se tyce rychlosti - v pomalosti je krasa. Mam i WP34S https://commerce.hpcalc.org/34s.php , coz je HP 30b (propadak) s vymenenym firmware. Tahle kalkulacka je nedostizna. Ma ARM, takze velmi rychla (ty try HP1x jsou vsechny original s pomalym processorem). Jednou jsem cosi pocital, mam pocit, ze to byla 40. iterace tetranacciho na plny pocet mist. Napsal jsem program pro HP15C, odladil s malym poctem iteraci a spustil naostro. A ono se nic nedelo. Tak jsem po par minutach napsal a odladil stejny program pro WP34, spustil. Za 1.5 sekundy jsem mel vysledek a HP15 jeste pocitala. Te to trvalo asi 3/4 hodiny. Ale stejne ji mam radsi :-)