Hlavní navigace

Názor k článku Svět se strašlivě změnil, ale databáze jsou pořád stejné od Ondřej Novák - No SQL databáze pořád považuju za relativně zlom....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2019 9:22

    Ondřej Novák

    No SQL databáze pořád považuju za relativně zlom. Například už dávno neplatí nutnost mít všechny data ve 3NF, jen proto, že tabulky neumí vícehodnotová pole a nebo že je neumí indexovat (po jednotlivých hodnotách).

    Aktuálně pracuji v CouchDB a naprosto vyhovuje tomu, na čem pracuji. Naopak si nedokážu představit, že bych to dělal v SQL. Jedná se o kolekci různorodých dat a jejich zařazení dle formátu do indexů, něco jako duck typing v OOP, kdy místo toho, abych dopředu deklaroval třídy (a tabulky), tak sbírám data tak jak jsou a následně je indexuji podle toho, co obsahují za informace.

    Co považuji za zůvěřilost je že se do NoSQL databází dostává query jazyk v podobě SQL. Přitom je to právě o tom, že NoSQL jsou tak odlišné, že klasické SQL dotazy se na to nehodí. Tato věc se bohužel dostala i do mé oblíbené CouchDB, přestože využitelnost tohoto nástroje (Mango Querues) je nulová. Degraduje NoSQL databázi na jednotabulkovou DB s jednoduchým indexem a ještě navíc neumí join. Ale ta tlačenka je neuvěřitelná.