Hlavní navigace

Názor k článku Svobodná kultura: Pirátství II. od zdenek - "U černých pasažérů je to jinak, ti zjednodušeně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 5. 2008 11:55

    zdenek (neregistrovaný)
    "U černých pasažérů je to jinak, ti zjednodušeně zabírají místo těm platícím. Takže když to přeženeme, tak dopravní podnik jednoho dne zjistí, že prodal jednu jízdenku, ale tramvaj je plná a další platící zákazníci stepují nervózně na zastávce, protože už se nevejdou."

    2 malé projekční kanceláře (2-3 lidi) - jedna má legální Autocad s dokoupenými pluginy a to vše v hodnotě několika desítek tisíc, ta druhá si to "ukradne". Ta jedna se poctivým chováním dostává do konkurenční nevýhody - ta, co nemusí investovat do sw, může např. nabídnout nižší ceny zákazníkům (ta poctivá zůstává před autobusem).


    "Představte si že jsem teď začal nelegálně používat váš software. Poznáte to nějak? Nepoznáte." U sw, kterého se prodá miliony licencí jednoho 1000 pirátů nepoznám. U účetního programu už jo. Jinak - dovolte přirovnání - když máte vinohrad a okolojdoucí si utrhne jeden trs, tak na něj asi psa nepoštvete (spíš vám to bude jedno). Když vám tam přijede frajer s autem a začne to česat hlava nehlava, nebo když by okolo prošel zájezd s milionem lidí, kterej by si utrhl po jednom trsu (kterej sám o sobě moc drahej není), tak už rád nebudete.