Hlavní navigace

Syllable

9. 5. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Další díl našeho občasníku o operačních systémech. Tentokrát se podíváme na systém zaměřený především na běžné kancelářské a domácí uživatele. Syllable vznikl v roce 2002 odštěpením skupiny vývojářu systému AtheOS.

Co je Syllable?

Projekt Syllable vznikl v roce 2002 odštěpením skupiny vývojářu systému AtheOS (systém podobného zaměření jako Syllable), kteří byli znechuceni pomalým vývojem AtheOS a rozhodli se v projektu pokračovat pod vlastním vedením. Systém je v určitých ohledech podobný BeOS a Amiga OS, ale je napsán od základu.

Cílem projektu je, jak už bylo naznačeno, vytvořit přátelský, spolehlivý a jednoduše konfigurovatelný systém pro domácí a kancelářské uživatele. Systém tedy obsahuje integrované grafické rozhraní (není to tedy jen jakýsi dodatek, jako je X Window), příjemné uživatelské prostředí s grafickými konfiguračními nástroji a něco aplikací. Používá žurnálovací souborový systém, který je založen na souborovém systému BeOS. Autoři píší, že je z 99 % kompatibilní s normou POSIX, není to tedy čistokrevný Unix, ale má k němu velmi blízko (ostatně cílem projektu není tak úplně vytvořit Unix, ale přátelský grafický operační systém). Syllable je celý vydávaný pod licencí GNU GPL.

Testujeme

Pro otestování potřebujeme stáhnout jednu z variant Syllable. Nejjednodušší bude zvolit jednu ze verzí pro emulátory, at už qemu nebo VMware, u kterých je jistota, že budou fungovat. Live-CD totiž není zatím k dispozici a ne každému se chce rovnou instalovat na pevný disk (krom toho se instalační cd také nerozjede všude).

Po nabootování systému nás uvítá grafická přihlašovací obrazovka, kde se v případě předinstalovaných imagů přihlásíme jménem a heslem root (abychom mohli provádět různá nastavení). Po chvíli se objeví pracovní plocha s ikonami a panelem s nabídkou v horní části obrazovky.

Vzhled ikon nápadně připomíná Fedoru. V menu nalezneme pár programů, jako je webový prohlížeč ABrowse (založený na jádře KHtml z Konqueroru) nebo mailový klient Whisper. Dále tu máme sadu grafických konfiguračních nástrojů, pomocí kterých jde například nakonfigurovat připojení k síti (konfigurace se bohužel projeví až po restartu), rozlišení obrazovky a provádět další nezbytná nastavení.

Syllable

Ač základní distribuce obsahuje velmi málo programů, lze je snadno stáhnout a doinstalovat, nebo si koupit Premium CD, které prý obsahuje všechny oficiální programy pro Syllable (autoři chtějí touto cestou získat finanční prostředky na podporu projektu).

Počet těchto programů sice není nijak závratný, ale nalezneme tu programy pro internet, vývoj (porty jazyků jako je Perl nebo Python, překladač jazyka C je samozřejmostí), textové editory (nano, vi, emacs…), pár dalších užitečných utilit, nějaké ty hry a dokonce i emulátor DOSu. Dá se říci, že pro běžnou práci si člověk s těmito programy vystačí.

Zhodnocení

Musím se přiznat, že jsem čekal od Syllable víc. Nedá se říci, že by uchvátil něčím novým, něčím lepším, co ostatní systémy dát nemohou. V některých ohledech ani zdaleka nedosahuje kvality běžných unixových systémů, v některých se jim vyrovná, ale nedá se řici, že by je v nějakém ohledu předčil. Zatím je Syllable pouze jedna z méně povedených alternativ k Linuxu nebo *BSD.

root_podpora

Pokud má dojít svému cíli, musí Syllable ještě dost věcí dohnat a vylepšit. Aplikace se často zasekávají, leckdy nefungují, jak by měly. Nastavovací utility taky ne vždy plní svou funkci. Některé aplikace se jen stěží vyrovnají svým protějškům z Linuxu (například webový prohlížeč).

Systém pro kancelářské a domácí uživatele musí být spolehlivý, jednoduchý na ovládání a přitom plně funkční. K tomu má Syllable zatím daleko. Od verze 0.6 je k stabilní verzi ještě dlouhá cesta, zbývá jen čekat, co si pro nás vývojáři připraví. Kdo ví, jaký systém budeme používat na desktopu za pět let?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku