Hlavní navigace

Názor k článku Synology DS115J: levný, ale šikovný NAS server od BobTheBuilder - No, za systémový SSD a disk v USB...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 10. 2014 8:19

    BobTheBuilder

    No, za systémový SSD a disk v USB si ještě něco připlatíte, pokud bude ten USB disk 3,5" (když to má být 3 a více TB, tak musí), tak ta škatule s diskem taky bude mít nějakou spotřebu, ne zcela zanedbatelnou.

    Synology má své výhody (mám verzi 110j)
    systém se konfiguruje dost jednoduše, ale přitom lze nastavit kde co (firewall, blokování útočících IP adres)
    k dispozici je dost různých služeb, takže krabička může dělat opravdu hodně věcí(*)
    systém má dost dlouho aktualizace, i když skončí vydávání nových verzí, bezpečnostní aktualizace pokračují (mám v práci model 408, tedy z roku 2008, a ještě pořád na to byly opravy na heart bleed)
    tohle všechno si možná na nějakém linuxu člověk nakonfiguruje, ale stráví s tím věčnost a není to úplně jednoduché, správa takového serveru taky ne

    (*) dokud T-mobile nezapnul IPv6, dělalo mi mé Synology i IPv6 gateway přes AICCU (sixxs.net) s tím,že radvd jsem musel zkompilovat - i to tam lze udělat, když na to přijde
    Nakonec - tohle je škatulka za 2500, to je pěkná cena na domácí NAS.
    Ten Zotac stojí 3200 (Alza), plus paměť - to jste ovšem někde na 4000, k 3,5" disku připočtěte cenu externího boxu, ke spotřebě i spotřebu toho boxu, plus disk 2,5" na systém. Takže (bez disku) jsme nejméně na dvojnásobné ceně.
    Takže to srovnávejte s tak drahým modelem od Synology, ne s touto entry-level verzí. U recenze Fabie taky nemá smysl psát, co všechno proti ní poskytne Oktávia kombi.